Pirunkorven Ystävä

Kuvagalleria

virtuaalihevonen

© Ireth

Ulkoasu © 2011 Mayflower layouts

Perustiedot

Runoratsun hevoshaan
toiseen laitaan laukataan.
Ruoho runon laidunten
on ikuinen.

Ystävällisen Ymmin elo päättyi 20.01.2016 vain 18-vuotiaana yllättävän ähkyn seurauksena. Olen kiitollinen jokaisesta hetkestä, jonka sain tämän uskomattoman upean tamman kanssa viettää. Tammaa jäivät kaipaamaan omistaja, tallinväki sekä sen neljä upeaa tammajälkeläistä, joiden kautta tamma on seurassamme yhä edelleen. Lepää rauhassa kiltti Ymmi!

Nimi Pirunkorven Ystävä "Ymmi"
Rotu suomenhevonen
Sukupuoli tamma
Väri rautias
Säkäkorkeus 156cm
Syntymäpäivä 20.03.2014 (4v 21.03.14)
Ikä 18 vuotta (20.1.16)
Rekisterinumero VH14-018-0414
Omistaja Ireth (VRL-03777)
Kasvattaja Cannabia

Koulutus ko. VaB, re. 110cm
Painotus yleispainotus
Saavutukset KRJ-I, ERJ-II, KTK-III
Saavutukset

KTK-III -palkinto virtuaalisen suomenhevoskantakirjan kesäkuun tilaisuudessa 24.06.2014 pistein 66p.
16 + 17 + 16 + 17 = 66p. / KTK-III
- Melko hyvät tyypit, vankka pyöreä runko, kaareva hieman lyhyt kaula, lyhyet ja supistuneet etusääret.

ERJ-II -palkinto ERJ-laatuarvostelun helmikuun ylimääräisessä tilaisuudessa 28.02.2015 pistein 91,75p. Pistejakauma:
Rakenne 5,5 (10), kilpailut 40 (40+), suku 11,25 (20+5), jälkeläiset 20 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

KRJ-I -palkinto huhtikuun ylimäräisessä tilaisuudessa 20.04.2015 pistein 103p. Pistejakauma:
Rakenne 6 (10), sijoitukset 40 (40+), suku 22 (20+5), jälkeläiset 20 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

Sukutaulu

isä

Aavan Hurmos
156cm, tprn, KTK-II

ii.

Suvannon Hurma
154cm, tprn, KRJ-II, YLA2, SLA-II

iii.

Sammalharju Tenho
kadonnut, SLA-I

iie.

Sangen Haituva
kadonnut, YLA2

ie.

VIR MVA Ch Uniseili
155cm, rn, KTK-II

iei.

VIR MVA Ch
Ikuisuuskehrääjä
157cm, m, KTK-II

iee.

Unen Tarina
152cm, rn, KTK-III

emä

Yövilkka
156cm, rt, KRJ-I, SLA-I, KTK-III

ei.

Säkkikuvitelma
156cm, trt, KRJ-I, ERJ-I, YLA1, SLA-I, KTK-III

eii.

Säkkijärvi
KRJ-II, SLA-I, YLA2

eie.

Harhakuvitelma
153cm, rt, KRJ-II, ERJ-II, YLA1, SLA-II

ee.

Mörkövaaran Lilja
157cm, trt, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I

eei.

Rikkimeni
156cm, vrt, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I

eee.

Hovililja
157cm, prt, KRJ-II, ERJ-II, YLA1, SLA-I*

s. 17.08.2014 sh-t Pirunkorven Ylläri (i. Riiviöiden Kikkihiiri), om. Haltiasalo -> KTK-III
s. 06.01.2015 sh-t Viisikon Suloinen (i. Kajon Korpiharakka), om. rebely VRL-09009
s. 18.01.2015 sh-t Viisikon Paha Suustaan (i. RTM Räyhähenki), om. Viisikko -> KV-II
s. 22.04.2015 sh-t Sadan Valmilla (i. Viisikon Valööri), om. Satu VRL-12808

Luonnekuvaus

Ymmi on kiltti ja ystävällinen tamma, joka tulee toimeen kenen tahansa kanssa. Sen voi antaa aloittelijan harjattavaksi, mutta kokeneempi ratsastaja löytää siitä useita vaihteita ja valtavan potentiaalin. Sillä on äärimmäisen hyvä työskentelymotivaatio ja se kestää toistoja todella hyvin. Tamman väsymisen huomaa lähinnä siitä, että se alkaa hieman häsläämään ja on levoton päästään.

Hoitaessa se seisoskelee rauhallisesti paikallaan ja selvästi nauttii saamastaan huomiosta täysillä. Se osallistuu mielellään kaikkeen mitä tallilla tapahtuu, mutta osaa olla nätisti myös itsekseen. Se on hyvin tasapainoinen ja sen voikin laittaa esimerkiksi tarhailemaan lähes millaiseen poppooseen vain. Laumassa se ei pomota muita, mutta ei ole myöskään pahnanpohjimmainen. Se on turvallinen myös lasten käsitellä, eikä se aiheuta ongelmia missään tilanteessa. Taluttaessa se on vieraassakin paikassa hyvin asiallinen ja helppo, ei ryysi tai poukkoile mihinkään suuntaan. Ei Ymmi kuitenkaan mikään pystyyn kuollut ole, se on kyllä tarkkaavainen ja valpas, mutta ei hermostu juuri mistään.

Ratsuna tamma on loistava. Se on alusta asti hyvin avuilla, se kuuntelee ratsastajaa ja on erittäin vastaanottavainen. Siltä löytyy voimakas moottori, mutta se ei ryntäile tai paina ohjalle, vaan kuuntelee pienetkin avut, mikä tekeekin siitä todella hyvän kouluratsun. Väsyneenä se on edestä hieman levoton ja saattaa heilutella päätään, etenkin jos tehdään jotakin Ymmin mielestä vaikeampaa, kuten avotaivutuksia. Esteillä neiti on melko vauhdikas, mutta pysyy kyllä hanskassa, kunhan ratsastaja tietää mitä tekee. Ei Ymmi silloinkaan paha ole, se vain tykkää hyppäämisestä todella paljon ja sillä on paljon menohaluja. Hyvä hyppytyyli sillä onkin, 110cm ei tuota mitään ongelmia. Maastossa Ymmi on myös energinen ja laukkapätkillä saattaa joskus takapääkin vähän nousta, etenkin pidemmän tauon jälkeen. Mitään tamma ei pelkää ja maastoesteetkin ylittyvät helposti ja turvallisesti, Ymmi ei silloinkaan harrasta kieltämistä. Kisapaikalla täpinöissään, mutta helppo käsitellä kuten aina. Radalla ehkä hieman normaalia reippaampi ja antaa kyllä kaikkensa, mikäli ratsastajakin tekee niin.

Valmennukset/päiväkirja

Yksityinen estevalmennus 03.02.2015, valmentajana Murke

Saavuin Viisikkoon valmentamaan Irethiä ja Ymmiä esteratsastuksessa. Ratsukon kävellessä alkukäyntejä kokosin maneesiin kaksi sarjaestettä ja yhden verryttelyesteen. Tänään harjoiteltaisiin laukan lyhennystä ja pidennystä sopivaksi esteväleihin. Olin kuullut, että Ymmi oli reipas esteillä, joten lyhennyksissä varmasti on hiottavaa. Koottuani esteet, käskin ratsukon kevyeen raviin. Ravissa Ireth verrytteli Ymmiä kiemuraurilla ja ympyröillä. Ymmi oli esteet nähdessään reipas ja meno oli välillä lähellä kaahottamista. Käskin Irethin tehdä paljon puolipidätteitä. Ymmi vastaanotti pienet pidätteet todella hyvin. Alkuun teimme paljon siirtymisiä ravista käyntiin, ja toisin päin. Lisäksi alkuverryttelyihin kuului ravista pysähdykseen ja pysähdyksestä raviin -harjoitukset. Ymmi vaikutti ulkopuolisen silmin erittäin herkältä ja nopeasti reagoivalta. Raviverryttelyjen jälkeen aloitimme laukkaverryttelyt. Ymmin laukka oli lennokasta ja pyöreää. Laukka-askeleet olivat pitkiä, joten jo ympyrällä laukatessa käskin Irethin ottaa välillä laukkaa hieman lyhemmäksi ja välillä vastavuoroisesti normaalia pidemmäksi. Laukkaverryttelyjen jälkeen vuorossa oli lyhyet välikäynnit, jonka jälkeen aloitettiin hyppääminen.

50cm korkealle verryttelyesteelle lähestyminen oli rauhallisessa ja pyörivässä laukassa. Ensimmäinen hyppy sujui hyvin pyöreällä pompulla ja pienellä ilmavaralla. Verryttelyeste hypättiin molempiin suuntiin. Välillä Ymmi lähti liikaa imemään esteelle, jolloin vauhti oli liian kovaa. Ponnistuspaikkojen löytäminen kovasta vauhdista oli ratsukolle vaikeaa. Verryttelyjen jälkeen aloitettiin itse sarjojen hyppääminen. Ensimmäisenä vuorossa oli sarja, jossa askelta piti lyhentää. Irethiä sai välillä muistuttaa puolipidätteiden tärkeydestä. Ymmi oli silminnähden innoissaan ja sarjan välissä ratsukon molempien osapuolien keskittyminen herpaantui, kun Ymmi innosta piukeana ravisteli päätään. Lyhennykset kuitenkin onnistuivat odotettua paremmin ja hypyt menivät yli hyviltä ponnistupaikoilta. Toisella kerralla vauhtia oli liikaa, jolloin askeleet eivät osuneet kohdalleen. Kolmas kerta toden sanoo, niinkuin nytkin. Ymmi laukkasi pientä sipsuttavaa laukkaa ja Ireth malttoi odottaa esteitä lyhyissä laukka-askeleissa. Sitten vaihdettiin pidennyksiin. Ensimmäinen kerta oli vielä pientä haparointia askeleiden pituuksissa, mutta kaksi seuraavaa sujuivat hyvin. Sarjan toinen este nousi metrin korkeuteen, jonka ratsukko suoritti puhtaasti hyvällä tekniikalla. Olin tyytyväinen heidän yhteistyöhön. Annoin ratsukon verryttellä loppuverryttelyt itsenäisesti ja purin sillä aikaa esteet pois.

28.01.2015 (päiväkirja), kirjoittajana VRL-13384

Kävimme tänään Iiriksen kanssa moikkaamassa lapsuudenystävääni Irethiä ja tyttäreni saikin sitten viettää Ymmi-tamman kanssa laatuaikaa kun me naiset sillä välin jutustelimme vanhoista ajoista. Kotiin lähtiessämme tytär innostuikin avautumaan mielipiteestään: "Ymmi on kyllä iso heppa, mutta mä silti tykkään siitä. Se on vaa niin nätti että nenää kutittaa, ja tosi kiltti. Kun mä paijasin sitä niin se vaan kehräsi ja tunki päätä syliin niin että meinasin kaatua." Seuraavaksi pidimmekin pitkän keskustelun siitä, etteivät hevoset kehrää. Kun tytär pääsi jatkamaan juttua, oikein hymyilytti. "Mä niin haluaisin sen omaksi. Se on vaan niin nätti ja kaikki kaveritkin haluis ponin ja sit voitais yhdessä hoitaa sitä ja mennä tunneilla ja kaikki kokeneet ois kateellisia kun meillä on oma hevonen ja niillä ei. Yks tallityttö kerto et se on superkiva ratsastaa ja oli ihan paras aamun treenis. Mä niin haluun sen, käykö äiti?" Ireth, valmistaudu, tullaan kohta tarjoamaan ihan vastustamatonta summaa, jahka Iiris on leikellyt kaikki tekemänsä setelit kartongista!

25.01.2015 yksityinen kouluvalmennus, valmentajana Paulo L.

Olin alkulämmittelyissä huomannut, että Ymmissä on valtava potentiaali ja työmoraali. Se kuunteli hienosti Irethiä heidän tehdessään ympyröitä ja tempovaihteluita. Tämän päivän harjoitus sisälsi pienen kouluradan. Harjoitus aloitettaisiin keskiravilla, siitä kokorataleikkaa lisätyssä ravissa, toiseen suuntaan taas keskiravia lyhyt sivu, kulmassa laukannosto, pitkällä sivulla pysähdys-peruutus-laukka ja lopuksi sulkutaivutus laukassa. Halusin kuitenkin ensin nähdä miten sulkutaivutus saadaan onnistumaan ravissa. Ratsukko ravasi pitkälle sivulle ja aloitti taivutuksen. Ensin siirtyminen taivutukseen alkoi vähän takeltelevasti, mutta kokonaisuudessaan taivutus sujui hienosti. Tämä toistettiin vielä toisella pitkällä sivulla ennen kuin siirryttiin harjoitukseen. Ymmi oli hyvin yhteistyöhaluinen eikä ratsukon välillä tuntunut olevan mitään kitkaa. Annoin pitkin harjoitusta pieniä ohjeita Irethille, jotta siirtymisistä saatiin saumattomia ja avuista huomaamattomia. Yleisesti ottaen ratsukolla oli tänään mielettömän hyvä päivä ja yhteistyö sujui moitteettomasti. Kehotin tekemään tätä harjoitusta useammin ja vaihtamaan sulkutaivutus välillä avotaivutukseksi.

18.01.2015 (päiväkirja)

Ymmistä on tullut nopeasti yksi tallini suosikkihevosista. Se on niin mukavaluonteinen, ettei siitä voi kuin tykätä! Nyt se on toki saanut ylimääräistä huomiota myös siksi, että sen pitäisi varsoa aivan pian. Kaksi jälkeläistä sillä on jo ennestään, joista toisen se sai meillä, mutta tämä varsominen jännittää minua jostain syystä paljon enemmän. Syynä voi toki olla se, että tämän varsan pitäisi ihan pysyvästi jäädä itselleni. Onhan tuo vanhempikin varsa vielä meillä, sillä sopivaa kotia ei ole löytynyt, mutta se on kuitenkin jossain vaiheessa tarkoitus myydä.

Tamma on ottanut kantoajan rennosti, se on nauttinut maastoreissuista ja tarhassa oleskelusta täysillä. Viime päivinä se on kuitenkin hakeutunut selvästi hieman erilleen muista, joten siirsin sen tarhailemaan itsekseen, ettei se stressaisi syyttä suotta. Ymmistä kyllä huomaa, että varsominen on lähellä, sillä sen takapään lihakset ovat löystyneet ja se tiputtelee satunnaisesti maitoa nisistään. Toivottavasti pian saamme maailmaan tamman kolmannen jälkeläisen!

---

Juuri kun pääsin purkamasta tuntojani tamman varsomista ajatellen niin Ymmi päätti aloittaa synnytyksen! Illalla ottaessani sen sisälle tamma oli hieman levoton, eikä ruoka oikein maistunut ja videokamerasta huomasin, että noin puoli tuntia iltatallin jälkeen synnytys käynnistyi. Seurailin tilannetta sisältä hörppien samalla teetä ja tamma näytti hoitavan tilanteen todella hyvin. Synnytys olikin nopeasti ohi ja muutaman minuutin levättyään Ymmi nousi ylös - ja samoihin sanoihin myös juuri syntynyt varsa ponkaisi jaloilleen. Annoin emän ja varsan olla vielä jonkin aikaa rauhassa ennen kuin päätin mennä talliin tarkistamaan varsan kunnon ja sukupuolen.

Talliin saapuessani varsa oli imemässä, joten katselin tuoretta äitiä ja sen mahdottoman kaunista varsaa karsinan ulkopuolelta. Lopetettuaan tankkaamisen varsa alkoi käyskennellä ympäriinsä ja tuli minuakin haistelemaan todella rohkeasti. Varsin päättäväisen oloinen mukelo, pakko sanoa - ja vieläpä tamma! Todella kaunis raudikko, josta tulee varmasti kasvettuaan hyvin kaunis ja hyväluonteinen.

09.01.2015 (päiväkirja)

Ymmi on kotiutunut muuhun porukkaan hienosti, tarhassa se tulee toimeen ihan kaikkien kanssa, eikä ole aiheuttanut mitään ongelmia. Se on lauman keskivaiheilla ja vakiinnuttikin paikkansa todella nopeasti. Tamma on niin helppo ja mutkaton käsitellä, että se saakin aina välillä ihan ekstrahuomiota minulta, muutamasti olemme käyneet maastossa ihan vain kävelemässä ja harjaustuokioita vietämme usein. Tässä yksi päivä päätin ottaa tamman kentälle ja tehdä ihan kunnon koulutreenin pitkästä aikaa.

Neiti olikin alusta asti hienosti kuulolla, enkä lainkaan ihmettele sen loistavaa menestystä koulupuolella. Se oli täysin ajatuksella ratsastettava, kevyt ja energinen, mutta kuunteli todella hyvin apuja. Päätehtävämme oli kolmikaarinen kiemuraura laukassa vaihtamatta laukkaa välissä ja alkuun Ymmi hieman sekosi rytmissään keskikaarteessa, mutta seuraavalla kerralla olin itse paremmin hereillä ja tammakin pystyi pitämään tahdin yllä koko tehtävän ajan. Sen laukka on todella voimakasta, joten yllättävän paljon sain sitä himmailla, ettei kolmikaarinen mennyt ihan kummallikseksi vaan kaarteet pysyivät samankokoisina.

Lopputreenistä tamma alkoi selvästi hieman väsyä ja sählätä sen vuoksi, joten lopetimme tehtävät hyvään toistoon ja kävimme vielä maastossa kävelemässä puolisen tuntia. Siellä Ymmistä löytyikin taas enemmän virtaa, se käveli pitkällä askeleella korvay hörössä, seuraillen kiinnostuneena ympäristön tapahtumia. Tamma ei olekaan meillä päässyt maastoon kovin monesti jos ei talutusreissuja lasketa, joten kävimme sille ihan uudessa paikassa, nimittäin pienellä sillalla. Se ei tuottanut tammalle mitään ongelmia, vähän se kuunteli kavioistaan lähtevää kopinaa mutta siinä se.

Tallilla riisuin siltä varusteet ja harjasin sen nopeasti ennen kuin vein sen takaisin tarhaan. Ennen kuin päästin sen irti portilla annoin sille vielä pari porkkanaa palkkioksi hienosti menneistä treeneistä.

Kisakalenteri

KRJ - 53 sij.

04.03.2014 Crayon - HeA - 09/100
04.03.2014 Vaapukka - VaB - 05/40
04.03.2014 Las Vegas - HeA - 05/100
05.03.2014 Rätvänä - HeA - 04/100
05.03.2014 Vaapukka - VaB - 01/40
06.03.2014 Crayon - HeA - 05/100
06.03.2014 Rätvänä - HeA - 03/100
09.03.2014 Las Vegas - HeA - 08/100
11.03.2014 Branwen Farm - HeA - 08/100
12.03.2014 Branwen Farm - VaB - 02/80
12.03.2014 Crayon - HeA - 04/100
12.03.2014 Linya Stud - VaB - 03/100
13.03.2014 Las Vegas - HeA - 10/100
14.03.2014 Ramya Ranch - VaB - 06/80
14.03.2014 Vaapukka - VaB - 04/40
16.03.2014 KK Bailador - VaB - 07/80
17.03.2014 Eucarya Warmbloods - VaB - 01/40
18.03.2014 Branwen Farm - VaB - 06/80
18.03.2014 Kilpailukeskus Ginger - VaB - 02/80
18.03.2014 Linya Stud - VaB - 08/100
19.03.2014 Diethelm Stables - VaB - 01/100
19.03.2014 Eucarya Warmbloods - VaB - 02/40
20.03.2014 Branwen Farm - VaB - 03/80
20.03.2014 Linya Stud - VaB - 05/100
23.03.2014 Vaapukka - HeA - 04/40
23.03.2014 Las Vegas - VaB - 01/40
25.03.2014 Eucarya Warmbloods - VaB - 02/40
26.03.2014 Eucarya Warmbloods - VaB - 03/40
31.03.2014 Vaapukka - HeA - 06/40
01.04.2014 Huvitus - VaB - 04/40
02.04.2014 Marvellous Herrings - VaB - 03/50
03.04.2014 Vaapukka - HeA - 03/40
04.04.2014 Marvellous Herrings - VaB - 05/50
06.04.2014 Huvitus - VaB - 04/40
11.04.2014 Verner - VaB - 05/30
12.04.2014 Verner - VaB - 01/30
12.04.2014 Huvitus - VaB - 05/40
13.04.2014 Huvitus - VaB - 03/40
14.04.2014 Verner - VaB - 02/30
16.04.2014 Verner - VaB - 03/30
23.04.2014 Vaapukka - HeB - 04/40
24.04.2014 Vaapukka - HeB - 01/40
25.04.2014 Vaapukka - HeB - 01/40
25.04.2014 Vaapukka - HeA - 02/40
26.04.2014 Vaapukka - HeB - 02/40
26.04.2014 Vaapukka - HeA - 02/40
28.04.2014 Vaapukka - HeB - 01/40
30.04.2014 Vaapukka - HeA - 02/40
01.05.2014 Vaapukka - HeA - 04/40
03.05.2014 Vaapukka - HeB - 03/40
04.05.2014 Vaapukka - HeB - 02/40
04.05.2014 O' Polo Warmbloods - VaB - 06/40
07.05.2014 O' Polo Warmbloods - VaB - 02/40

ERJ - 56 sij.

02.03.2014 KK Bailador - 110cm - 04/100
04.03.2014 KK Bailador - 100cm - 08/100
07.03.2014 Huvitutti - 110cm - 06/40
11.03.2014 Huvitutti - 110cm - 02/40
11.03.2014 Huvitutti - 110cm - 03/40
12.03.2014 Huvitutti - 110cm - 04/40
27.04.2014 Haavelaakso - 110cm - 04/30
28.04.2014 Haavelaakso - 110cm - 02/30
25.05.2014 Aaveen Sh:t - 110cm - 07/80
28.05.2014 Pirunportti - 100cm - 01/30
28.05.2014 Aaveen Sh:t - 110cm - 03/80
02.06.2014 Muiston Sh:t - 110cm - 05/40
04.06.2014 Susiraja - 100cm - 01/30
05.06.2014 Susiraja - 100cm - 02/30
06.06.2014 Paraatiponit - 100cm - 03/30
07.06.2014 Muiston Sh:t - 110cm - 01/40
08.06.2014 Paraatiponit - 100cm - 04/30
10.06.2014 Muiston Sh:t - 110cm - 05/40
12.06.2014 Moondance - 100cm - 02/40
12.06.2014 Moondance - 100cm - 01/40
13.06.2014 Moondance - 100cm - 03/40
26.06.2014 Moondance - 110cm - 06/40
05.08.2014 Huvitutti - 100cm - 06/40
12.08.2014 Huvitutti - 100cm - 03/40
12.08.2014 Huvitutti - 100cm - 05/40
13.08.2014 Huvitutti - 100cm - 02/40
14.08.2014 Huvitutti - 100cm - 04/40
14.08.2014 Huvitutti - 100cm - 03/40
16.08.2014 Huvitutti - 100cm - 03/40
20.08.2014 Shangri La - 100cm - 03/30
22.08.2014 Shangri La - 100cm - 04/30
24.08.2014 Shangri La - 100cm - 01/30
26.08.2014 Shangri La - 100cm - 05/30
03.09.2014 Mörkövaara - 110cm - 01/40
07.09.2014 Whispering Heaven - 110cm - 01/30
08.09.2014 Mörkövaara - 110cm - 01/40
08.09.2014 Haavelaakso - 110cm - 04/30
09.09.2014 Deathrow Stables - 100cm - 04/40
10.09.2014 Mörkövaara - 110cm - 04/40
10.09.2014 Mörkövaara - 100cm - 03/40
10.09.2014 Deathrow Stables - 100cm - 05/40
11.09.2014 Deathrow Stables - 100cm - 06/40
12.09.2014 Pirunkorpi - 100cm - 02/30
12.09.2014 Haavelaakso - 110cm - 02/30
13.09.2014 Saanilan Sh:t - 100cm - 05/30
13.09.2014 Haavelaakso - 110cm - 03/30
14.09.2014 Haavelaakso - 110cm - 02/30
14.09.2014 Mörkövaara - 100cm - 06/40
15.09.2014 Saanilan Sh:t - 100cm - 05/30
15.09.2014 Haavelaakso - 110cm - 01/30
16.09.2014 Mörkövaara - 100cm - 05/40
17.09.2014 Pirunkorpi - 100cm - 03/30
18.09.2014 Saanilan Sh:t - 100cm - 04/30
18.09.2014 Mörkövaara - 100cm - 05/40
19.09.2014 Saanilan Sh:t - 100cm - 02/30
20.09.2014 Devilfair - 100cm - 03/30