Viisikon Pirtsakka

Kyseessä on virtuaalihevonen

© VRL-12808 (CC BY-NC-SA 3.0)

Nimi Viisikon Pirtsakka "Pirre"
Rotu suomenhevonen
Sukupuoli tamma
Väri punarautias
Säkäkorkeus 152cm
Syntymäpäivä 10.03.2015 (4v 20.03.15)
Ikä 10 vuotta (10.6.17)
Rekisterinumero VH15-018-0866
Omistaja Ireth (VRL-03777), Viisikko
Kasvattaja Viisikko

Koulutus ko. HeA, re. 100cm / helppo
Painotus kenttäpainotus
Saavutukset


© VRL-12808 (CC BY-NC-SA 3.0)

Luonnekuvaus

Pirre on nimensä mukaisesti varsin pirteä ja eloisa tamma, joka on aina hyvällä tuulella. Se on nopea oppimaan ja hyvin miellyttävä ratsu.

Sukutaulu

isä

Kaduntallaaja
156cm, tprt
KERJ-I

ii.

Kadun Tervehdys
EVM, 157cm, rt

iii.

Temperamentti
EVM, 160cm, trn

iie.

Diane
EVM, 152cm, vrt

ie.

Jaanan Usko
EVM, 150cm, vrt

iei.

Heinon Raja
EVM, 154cm, vrt

iee.

Ajan Unelma
EVM, 149cm, rt

emä

Pirenja
150cm, rt
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II
VSR jälkeläisluokka C

ei.

Pirra
EVM, 156cm, rt

eii.

Peetu
EVM, 151cm, rt

eie.

Emeriina
EVM, 157cm, prt

ee.

Peerta
EVM, 158cm, rt

eei.

Beetros
EVM, 160cm, prt

eee.

Eeroltti
EVM, 149cm, rt

Sukuselvitys

II. Kadun Tervehdys on ulkomuodoltaan varsin urheilullinen ja ratsunmallinen kantakirjaori. Tämä monilahjakas ori kilpaili lopulta kolmessa ratsastuksen päälajissa, kun sopiva kuski löydettiin. Ori oli jo varhaislahjakas, mutta ensimmäinen omistaja, joka orin varsana kasvattajaltaan osti, ei alkuun millään suostunut ymmärtämään, että ori ei hänen käyttöönsä soveltunut. Kun vihdoin ori saatiin myytyä oikeisiin käsiin, lähes suutuspäissä, alkoi myös tulosta syntymään. Ja sitähän syntyi. Ori on voittanut suomenhevosmestaruuden kertaalleen jokaisella lajissa ja ollut useamman kerran mitaleilla. Jalostukseen oria on käytetty ratsuksi erinomaisen paljon, mutta jälkikasvukin on ollut hyvin vaihtelevaa. Hyvien tammojen kanssa jälki on ollut hyvää ellei erinomaista, mutta hieman heikompien tammojen kanssa jälkikasvu on ollut melko mitäänsanomatonta.

III. Temperamentti aloitti uransa ravurina, mutta alku ei ollut häävi ja omistaja laittoikin orin myyntiin ratsuprojektina. Hieman onnenkantamoisenkin kautta ori päätyi lopulta suhteellisen nuorelle, mutta päättäväiselle ratsastajalle, joka sai kuorittua tästä ulkomuodoltaan varsin hyvän mallisesta orista melkoisen monitaiturin. Orin kanssa kilpailtiin lopulta aluetasolla niin koulu, este kuin kenttäratsastuksenkin parissa sijoittuen hyvin. Ruunaustakin ehdittiin hetken miettimään ennenkuin oria ymmärrettiin kuitenkin tarjota vielä kantakirjaan ja ori saikin varsin hyvät rakenne sekä käyttöpisteet. Tammojen suosioon ori päätyi heti, joskin tamma materiaali oli hyvin vaihtelevaa ja jälkikasvu myöskin sen mukaisesti hyvin laidasta laitaan olevaa ratsua.

IIE. Diane toimitti harrastekilparatsun uraa, kilpaillen parhaimmillaan aluetasolla, niin este- kuin kouluratsastuksen parissa. Muutamia kenttäkisojakin kokeiltiin, mutta ratsastajan pää ei lajia kestänyt. Sen sijaan tamma osoittautui kyllä varsin lupaavan oloiseksi lajiin. Kilpaileminen loppui hankosidevammaan, jonka seurauksena tamma siirrettiin vielä jalostuskäyttöön kolmen varsan ajaksi, jonka jälkeen koitti lopettaminen 17 vuoden iässä. Jälkikasvu oli emäänsä paljon kapasiteetikkaampaa, kiitos hyvien orivalintojen.

IE. Jaanan Usko on varsin mielenkiintoine tamma. Ensinnäkin sen nimesi kasvattajan 5 vuotias poika, joka antoi hieman orimaisen nimen. Varsana se oli varsin vaatimattoman olinen, mutta kummasti niin fyysistä kuin henkistä kasvua tapahtui kolmen ja viiden ikävuoden välillä huomattavasti ja tästä kuoriutuikin varsin korrekti rakenteinen sekä nöyrä työntekijä. Tasalahjakkaana tammana sen kanssa päädyttiin kenttäradoille, jossa hevonen oli ensimmäisestä kilpailustaan lähtien kuin kotonaan. Kun selkään vielä löydettiin sopiva kuski, niin kapasiteetti riitti aivan sinne suomenhevosten vaativan kärkeen. Neljänä peräkkäisenä kautena oli mestaruuksien mitaleilla, mutta sitä kirkkainta ei koskaan saavuttanut. Kilpailu-uran jälkeen tamma siirrettiin jalostukseen ja se astutettiin viidesti tarkkaan valituilla oreilla. Jälkikasvu oli yllättävän hyvää ja ne kaikki päätyivät lopulta myös kenttäradoille, vaikka kaikki eivät aivan sinne terävimpään kärkeen. Tamma lopetettiin 24 vuoden iässä hampaiden totaalisesti kuluttua loppuun.

IEI. Heinon Raja oli varsin lupaava nuori ratsun alku, jolla kasvattaja oli omia tammojaan jo astuttanut, mutta ori valitettavasti loukkasi jalkansa tapaturmaisesti ja sitkeistä pyrkimyksistä huolimatta ori oli parempi päästää kärsimyksistään ja lopettaan vasta 6 vuoden iässä.

IEE. Ajan Unelma toimi varsin monipuolisena ratsuna uransa ajan. Se aloitti kouluradoilta, mutta vaihtoi rataesteradoille omistajan vaihtuessa. Kolmas omistaja lopulta vei tamman myös muutamiin kenttäkilpailuihin. Varsin monilahjainen ja nöyrä tamma olikin, varsin käypän rakenteensa lisäksi. Se kantakirjattiin lopulta toiselle palkinnolle ja varsoi kolmesti. Varsojen isät oli huolella valittuja ja jälkikasvu olikin emästään hieman parempia versioita. Tamma itse menehtyi mitä ilmeisimmin sydänpysähdykseen kotilaitumella 21 vuoden iässä.

EI. Pirra on komea, tähtipäinen rautias suomenhevonen. Luonteeltaan 156 cm korkea ori on rauhallinen ja rohkea. Nykyään jo eläkkeellä oleva Pirra on kilpaillut kenttäratsastuksessa pitkän uran ja menestynytkin hyvin CIC1-tasolla. Jonkin verran orilla on kilpailutuloksia myös koulu- ja esteratsastuksen puolelta ja sen suoritusvarmuus olikin aivan huippuluokkaa: ori toimi aina yhtä ennalta-arvattavasti, eikä se järjestänyt yllätyksiä kisoissakaan. Hyväluonteisena ja lahjakkaana kenttäratsuna Pirra on ollut tammanomistajien suosiossa ja orilla onkin jo useita jälkeläisiä, jotka ovat suurimmaksi osaksi perineet hyvän luonteen isältään. Se on periyttänyt myös hyvää hyppykapasiteettia, mutta ikävä kyllä myös varsin vaatimattomia liikkeitä ja jonkin verran kesäihottumaa. Tänä päivänä Pirra viettää hyvin ansaittuja eläkepäiviä kotitallillaan, eikä ota enää tammoja vastaan.

EII. Peetu oli 151 senttinen kenttäratsastuspainotteinen harrasteratsu. Luonteeltaan rautias läsipää oli herkkä stressaantumaan, eikä se sen takia tullut koskaan kilpailleeksi muissa kuin lähitallien pikkukilpailuissa. Omistaja halusi kuitenkin pitää orin orina jalostusta varten, sillä Peetun isälinjasta löytyy useita hienoja kenttäratsuja. Peetu ei saanut juurikaan huomiota tammanomistajilta ja sen jälkeläismäärä jäikin vain neljään varsaan, mikä paljastui myöhemmin harmiksi, sillä Peetun jälkeläiset ovat lahjakkaita kenttäratsuja ja luonteeltaan paljon rohkeampia kuin Peetu itse, mikä näkyikin sitten niiden kilpailutuloksissa: kaikki sen jälkeläiset kilpailivat CIC1-tasolla menestyksekkäästi. Ori lopetettiin vain 19-vuotiaana sen terveyden heikentyessä yllättäen.

EIE. Emeriina oli rohkea ja pirteä punarautias suomenhevostamma. Ratsuna se oli menevä ja helppo ja se menestyikin hyvin kenttäratsastuksessa helpolla tasolla kahden eri ratsastajan kanssa. 157 cm korkea Emeriina loukkaantui kuitenkin jo 10-vuotiaana pahasti ja jouduttiin lopettamaan kaikkien harmiksi lopettamaan. Tammasta jäi vain yksi jälkeläinen, orivarsa Pirra, joka peri kovasti emänsä luonnetta ja kauniin päämerkin. Olikin onni, että Emeriina oli astutettu jo 3-vuotiaana ennen sen ratsukoulutuksen aloittamista, sillä muuten tämä hieno suorittajatamma ei olisi saanut yhtäkään jälkeläistä ja sen laadukas suku ei olisi päässyt jatkumaan.

EI. Peerta on luonteeltaan huomionkipeä hienohelma. Kuten Pirenjakin, Peerta osaa kyllä kertoa, mikäli kaikki ei tapahdu sen mielen mukaisesti. Ratsuna rautias tamma on hieman epävarma, se saattaa nähdä mörköjä kentän nurkissa tai kieltää esteellä ilman näkyvää syytä. Rakenteeltaan 158 senttinen Peerta on todella kaunis ja se onkin lisännyt tamman omistajan mielenkiintoa käyttää tammaa jalostuksessa, vaikka luonteellisesti sillä ei kovin paljoa annettavaa ehkä olisikaan. Yleispainotteiselle tammalle on käytetty pääasiassa kenttäpainotteisia oreja, mikä on sopivasti parantanut jälkeläisten luonnetta, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Varsoja Peertalla on 6, neljä tammaa ja kaksi oria, jotka kaikki ovat päässeet kilpaileviin koteihin. Peerta lopetettiin 22-vuotiaana sen tapeltua tarhakaverinsa kanssa rajusti saaden jalkaansa pahat vammat.

EII. Beetros oli hyvärakenteinen, mutta turhan orimainen ja huomionkipeä ori. Nuorempana punarautias keskittyi terrorisoimaan kotitalliaan, mutta vanhempana luonteen tasoituttua Beetroskin pääsi kokeilemaan kilparatoja. Orin kärsivällisyys ei riittänyt kouluradoille, mutta esteratsuna se pärjäsi hyvin peräti metrin radoilla - kunhan ratsastajan kantti kesti, sillä vauhtia tämän orin kanssa todellakin oli, yleensä vähän liikaakin. Kotikentällä ori suoritti Helpon B:n liikkeet tyylipuhtaasti, mutta sen motivoiminen moiseen touhuun oli niin vaikeaa, ettei oria koskaan nähty koulukilpailuissa. Tasan 160 senttinen Beetros ehti saada 8 jälkeläistä ennen menehtymistään 31 vuoden iässä. Harmittavaa kyllä, kovin moni orin jälkeläisistä ei ole kilpaillut, käynyt näyttelyissä tai saanut itse jälkeläisiä, joten orin sukulinjat ovat vain Peertan ja sen jälkeläisten varassa, sillä Beetros itse oli vanhempiensa ainoa jälkeläinen.

EEE. Eeroltti oli suloinen, juuri ja juuri hevoskokoinen suomenhevostamma. Kaunis rautias läsipää sukkajalka eli varsin vaatimattoman elämän maalaistalossa lasten yleisratsuna. Nähtiinpä tamma muutamasti myös lähitallien koulu- ja estekilpailuissakin, yleensä jopa varsin mukavalla menestyksellä. Eihän tamma mikään erityisen taitava tai näyttävä ollut, mutta sen miellyttämisenhalu sai sen kuuntelemaan ratsastajaa aina hyvin tarkasti, mikä varmasti paransi mahdollisuuksia sijoittua. Tasoltaan Eeroltti oli noin Helppo B ja 80cm. Lasten kasvettua isoksi ja lähdettyä opiskelemaan kiinnostui perheen äiti kuitenkin ajatuksesta teettää lempeällä tammalla varsa. Eeroltti varsoikin 14-vuotiaana kauniin rautiaan tammavarsan, mutta valitettavasti muutama kuukausi varsan syntymän jälkeen Eeroltti menehtyi ähkyyn ja tammavarsa jäi orvoksi vähän ennen vieroitusta.

Isän puoli © alhippa (VRL-00064), emän puoli © Ireth

Jälkeläiset

Viisikon Pirtsakka on tarjolla jalostukseen 1-polvisille suomenhevosoreille.

s. 11.06.2015 sh-o Rohkean Tervakaramelli (i. Maanan Tervatappura), om. Fiona VRL-08736
s. 25.10.2015 sh-o Kuukarin Jumpahuti (i. Parodian Justjoo), om. Kuuralehto

Kilpailut

KRJ, 41 sijoitusta

25.03.2015 - Helppo A - 02/30
25.03.2015 - Helppo A - 03/50
04.04.2015 - Helppo A - 04/40
04.04.2015 - Helppo A - 02/40
07.04.2015 - Helppo A - 05/40
14.04.2015 - Helppo A - 01/30
16.04.2015 - Helppo A - 05/40
17.04.2015 - Helppo A - 05/40
18.04.2015 - Helppo A - 04/40
18.04.2015 - Helppo A - 06/40
18.04.2015 - Helppo A - 01/30
25.04.2015 - Helppo A - 05/30
27.04.2015 - Helppo A - 07/50
30.04.2015 - Helppo A - 03/50
30.04.2015 - Helppo A - 06/40
01.05.2015 - Helppo A - 05/100
01.05.2015 - Helppo A - 03/50
13.05.2015 - Helppo A - 05/40
17.05.2015 - Helppo A - 06/40
18.05.2015 - Helppo A - 04/40
20.05.2015 - Helppo A - 04/40
20.05.2015 - Helppo A - 04/40
21.05.2015 - Helppo A - 03/40
21.05.2015 - Helppo A - 02/40
22.05.2015 - Helppo A - 05/40
09.06.2015 - Helppo A - 04/40
03.07.2015 - Helppo A - 07/50
04.07.2015 - Helppo A - 01/40
07.07.2015 - Helppo A - 06/40
07.07.2015 - Helppo A - 06/40
07.07.2015 - Helppo A - 05/50
09.07.2015 - Helppo A - 07/50
09.07.2015 - Helppo A - 01/40
14.07.2015 - Helppo A - 01/40
14.08.2015 - Helppo A - 05/30
14.08.2015 - Helppo A - 05/30
18.08.2015 - Helppo A - 05/30
06.11.2015 - Helppo A - 02/40
11.11.2015 - Helppo A - 04/40
15.11.2015 - Helppo A - 02/40
20.11.2015 - Helppo A - 06/40

ERJ, 40 sijoitusta

15.04.2015 - 100 cm - 04/30
16.04.2015 - 100 cm - 01/30
01.04.2017 - 100 cm - 04/30
02.04.2017 - 100 cm - 04/30
02.04.2017 - 100 cm - 02/30
08.04.2017 - 100 cm - 05/30
12.04.2017 - 100 cm - 04/30
14.04.2017 - 100 cm - 05/30
15.04.2017 - 100 cm - 01/30
15.04.2017 - 100 cm - 04/30
15.04.2017 - 100 cm - 05/30
16.04.2017 - 100 cm - 03/30
16.04.2017 - 100 cm - 03/30
16.04.2017 - 100 cm - 01/30
16.04.2017 - 100 cm - 05/30
17.04.2017 - 100 cm - 03/30
18.04.2017 - 100 cm - 04/30
18.04.2017 - 100 cm - 02/30
19.04.2017 - 100 cm - 04/30
21.04.2017 - 100 cm - 05/30
21.04.2017 - 100 cm - 05/40
22.04.2017 - 100 cm - 01/30
23.04.2017 - 100 cm - 03/30
23.04.2017 - 100 cm - 04/30
23.04.2017 - 100 cm - 06/40
24.04.2017 - 100 cm - 02/30
24.04.2017 - 100 cm - 05/30
25.04.2017 - 100 cm - 05/30
25.04.2017 - 100 cm - 02/40
26.04.2017 - 100 cm - 03/40
26.04.2017 - 100 cm - 05/30
28.04.2017 - 100 cm - 03/50
30.04.2017 - 100 cm - 03/24
02.05.2017 - 100 cm - 01/30
02.05.2017 - 100 cm - 02/47
04.05.2017 - 100 cm - 03/48
04.05.2017 - 100 cm - 01/30
10.05.2017 - 100 cm - 05/30
17.05.2017 - 100 cm - 05/30
18.05.2017 - 100 cm - 03/30

KERJ, 21 sijoitusta

02.04.2015 - Helppo - 06/40
03.04.2015 - Helppo - 01/40
07.04.2015 - Helppo - 01/30
11.04.2015 - Helppo - 03/60
11.04.2015 - Helppo - 03/30
14.04.2015 - Helppo - 06/60
23.04.2015 - Helppo - 05/40
07.05.2015 - Helppo - 01/30
10.05.2015 - Helppo - 02/40
10.05.2015 - Helppo - 06/40
11.05.2015 - Helppo - 05/40
17.05.2015 - Helppo - 04/30
15.08.2015 - Helppo - 01/27
16.08.2015 - Helppo - 02/27
21.09.2015 - Helppo - 01/34
23.09.2015 - Helppo - 01/34
17.10.2015 - Helppo - 04/30
18.10.2015 - Helppo - 03/30
24.10.2015 - Helppo - 05/30
26.10.2015 - Helppo - 02/30
29.10.2015 - Helppo - 01/30

VSR-cup

Valmennukset ja päiväkirja