Vaniman Nellariina

Kuvagalleria

virtuaalihevonen

© Anniina N.

Ulkoasu © 2011 Mayflower layouts

Perustiedot

Runoratsun hevoshaan
toiseen laitaan laukataan.
Ruoho runon laidunten
on ikuinen.

Kiltti, kaunis Nella, joka toi meille niin paljon iloa, siirtyi vihreämmille laidunmaille vasta 19-vuotiaana 16.01.2016 liukastuttuaan tarhassa ja loukattuaan selkänsä pahasti. Tamma tuli meille Viisikkoon aikuisena jo kisansa kisanneena, mutta se oli ehdottomasti tärkeä osa tallin elämää. Tammaa jäivät itseni lisäksi kaipaamaan talliporukka ja sen kaksi upeaa tammajälkeläistä, jotka jatkavat Nellariinan hienoa sukua. Lepää rauhassa suloinen Nella!

Nimi Vaniman Nellariina "Nella"
Rotu suomenhevonen
Sukupuoli tamma
Väri tummanrautias
Säkäkorkeus 142cm
Syntymäpäivä 02.10.2014 (4v 15.10.14)
Ikä 19 vuotta (16.01.16)
Rekisterinumero VH14-018-1653
Omistaja Ireth (VRL-03777)
Kasvattaja Vanima

Koulutus ko. VaB, re. 70cm, va. noviisi
Painotus koulupainotus
Saavutukset KRJ-I, KTK-III, SV-I
Saavutukset

SV-I / marraskuu 2014 (rakenne 7, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 7+10 = 49p.

KTK-III -palkinto tammojen kantakirjatilaisuudessa 15.03.2015. Tuomareina toimivat Peppi S., Cannabia, Vibaja ja Tanja N.
17 + 13 + 16 + 17 = 63p. KTK-III

KRJ-I -palkinto toukokuun tilaisuudessa 15.05.2015 pistein 104,5p. Pistejakauma:
Rakenne 6,5 (10), kilpailut 41 (40+), suku 25 (20+5), jälkeläiset 17 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

KTK-III -palkinto toukokuun tilaisuudessa 15.05.2015. Tuomareina toimivat Vibaja, Cannabia, Peppi S., Tanja N. ja Kati.
17 + 18 + 17 + 17 = 69p. KTK-III

Sukutaulu

isä

Vaapukan Jeeli
154cm, prt, KRJ-I, KTK-II, SV-II

ii.

Vaapukan Jekku
151cm, rt, KRJ-I, YLA3

iii.

VIR MVA Ch Keinumäen Oiku
153cm, prt, KRJ-I, YLA2, SLA-II, KTK-I

iie.

VIR MVA Ch Keinumäen Milena
156cm, prt, KRJ-I, YLA2, SLA-I, KTK-I

ie.

Mörön Vekseliina
155cm, rt

iei.

Vaapukan Epeli
153cm, KRJ-I, YLA2

iee.

Neiti-Hulda KAT
147cm, rt, KRJ-II, ERJ-III, YLA2, KTK-II

emä

Steekin Naomiina
144cm, prt, KRJ-I

ei.

Steekin Toveri
156cm, rt

eii.

Retku HUI
150cm, vprt, KTK-III

eie.

Koston Pyrstötähti
156cm, rt, KTK-III

ee.

Ch Steekin Neelia
144cm, rt, KRJ-II, YLA2, SLA-I, KTK-III, SV-II

eei.

Ch Karmava
146cm, vprt, KRJ-II, YLA2, SLA-I, KTK-III

eee.

Steekin Ensitähti
144cm, KTK-III

s. 15.01.2015 sph-t Viisikon Nöösäneiti (i. Hymnin Roo-Roo), om. Ireth VRL-03777
s. 02.04.2015 sph-t Viisikon Hurmuriina (i. Hymnin Hulmur), om. Sofia W. VRL-12331

Luonnekuvaus

Nella on kiltti ja mukava pikkutamma, jonka kanssa on helppo toimia ja harrastaa. Emänsä tavoin se kuitenkin nauttii myös omasta rauhasta, eikä erityisemmin välitä ylimääräisestä huomiosta tai hälinästä. Tamma kuitenkin kunnioittaa ihmistä kovasti, joten ei se pure tai potki, kunhan näyttää hieman nyrpeää naamaa ja on aavistuksen levoton. Tilanteen ollessa arkisen tavallinen on Nellakin mitä mukavin otus. Se ei aiheuta ongelmia keksimällä kujeita tai osallistumalla liikaa ympärillä hääräävien ihmisten hommiin.

Hoitaessa lähes aina vain seisoskelee rauhallisena paikallaan, toisinaan liikuskelee hieman, mutta asettuu kyllä aloilleen pyydettäessä. Nellaa ei kiinnosta karkailu tai harjojen maistelu, mieluiten se vain jurottaa mietteissään kun sitä harjataan. Taluttaessa vauhtia ei takuulla ole liikaa, välillä tuntuu että sitä saa suorastaan vetää perässään, kun Nellalla ei yksinkertaisesti ole kiire minnekään. Se ei ole koskaan ollut kovin ahne, joten se ei kisko ruohomättäille tai kauralaarille, mutta tällä luonteenpiirteellä on toki myös kääntöpuolensa: mikäli Nella päättää, ettei se halua tulla tarhasta sisälle, sitä ei saa houkuteltua edes kauraämpärillä. Etenkin keväisin tamma saa välillä päähänsä, että laidunkausi alkaa ja se tahtoo jäädä yöksikin ulos, eikä sitä yksinkertaisesti saa sieltä kiinni. Muutoin tamma ei missään nimessä ole karkailevaa sorttia.

Ratsuna Nella on ehdottomasti parhaimmillaan. Se kuuntelee hyvin apuja, on vastaanottavainen ja herkkä, oikeastaan kaikkea mitä hyvän kouluhevosen tuleekin olla. Sillä on pienhevoseksi yllättävät isot ja näyttävät liikkeet, joissa saa ihan kunnolla istua alas satulaan. Nella kulkee luonnostaan melko pyöreänä ja lisätyt askellajit ovat sille helppoja sekä vaivattomia. Kokoaminen tuottaa toisinaan enemmän päänvaivaa ja siihen se kaipaa ratsastajalta enemmän tukea onnistuakseen. Maastoillessa Nella on oikea luottoratsu! Se ei pelkää mitään, se on varmajalkainen ja rohkea, eikä pullikoi vastaan vaan kävelee vaikka umpimetsään jos ratsastaja niin haluaa. On maastossa aavistuksen reippaampi kuin kentällä, mutta ei silloinkaan liian vauhdikas saati sitten ryöstävä. Kisoissa Nella toimii aivan tasan tarkkaan kuten kotonakin. Se tekee työnsä hyvin ja kunnolla, mutta ei välitä ihmisistä ja hälinästä, mieluiten se jurottaisi yksin hevoskopissa mikäli tamma itse saisi valita. Toimii kuitenkin kouluradalla moitteettomasti kunhan ratsastaja muistaa sille kertoa mitä pitää tehdä.

Valmennukset/päiväkirja

18.03.2015 (päiväkirja)

Nellaa kävi tänään katsomassa tamman inhokki-ihminen koko maailmassa: kengittäjämme Juhani. Kyllähän tamma antaa itsensä kengittää ihan moitteettomasti, mutta ilmeestä kyllä huomaa mitä mieltä neiti on moisesta touhusta. Tälläkin kertaa se luimisteli jo kuullessaan kengittäjän auton pysähtyvän pihaan ja korvat suorastaan liimaantuivat niskaan kun otin tamman käytävälle kengittäjän marssiessa sisään. Kummankin ilme oli luokkaa "jaahas, tätä paskaa taas", sillä eipä Nellakaan kuulu vakiokengittäjämme lempiasiakkaisiin...

Tamma pyöritteli häntäänsä kiukkuisesti käytävällä ja kun kengittäjä alkoi tarkastella kenkien ja kavioiden kuntoa, oli pikkutamma aivan maansa myynyt, suorastaan myrtynyt. Ammattimaisesti Juhani tammaa kuitenkin käsitteli, eikä ollut moksiskaan vaikka toinen niin kovasti yritti olla inhottava. Onneksi Nellalla on äärimmäisen hyvälaatuiset kaviot, joten ne eivät olleet lohkeilleet tai muuta, ja samat kengät saatiin lyödä takaisin paikoilleen vuolun ja kenkien uudelleen muotoilun jälkeen. Eniten tässä toimituksessa tamma inhoaakin ääntä mikä syntyy, kun kenkää aletaan muotoilla. Muissa tilanteissa Nella ei ääniin onneksi reagoi!

Varsin nopeasti toimitus oli ohi ja sain viedä pienhevosen tarhaan selvittelemään tämän päivän traumoja. Hetken aikaa se jaksoi näyttää vielä kiukustuneelta, mutta nopeasti se kuitenkin leppyi kun pääsi syömään ja hieman kisaamaan tarhakavereidensa kanssa. Kävin vielä tallissa vaihtamassa pari sanaa Juhanin kanssa, sillä olimme alustavasti puhuneet, että seuraavalla kerralla Nellalta otettaisiin kengät pois ja se saisi viettää niin sanottuja eläkepäiviä kengättömänä.

Yksityinen kouluvalmennus 20.02.2015 tasolla Vaativa B, valmentajana Jasmin

Vaniman Nellariina ja Ireth olivat jo lämmitelleet, kun tulin maneesiin näitä valmentamaan. Aloiteltiin ihan perus pohkeenväistöillä, että saadaan Nella kunnolla hereille, vaikka hereillä se näytti jo nyt olevan. Heti, kun oli tarkoitus tätä koota hieman enemmän se nosti päätä vähän pystyyn ja lähti reippaantamaan tempoa, joka meni aika epätasaiseksi. Kokoamisen jälkeen se meni kitenkin koottuna ihan hyvin ja tasaisen tempon löydyttyä ravissa aloiteltiinkin sitten laukkaharjoitukset. Aluksi ihan vaan koottua laukkaa, mutta seuraavalla kierroksella maneesia ympäri mennessä tulisi tehdä yksilaukanvaihto. Tämä meni ihan näppärästi tammalta ja sen ratsastajalta, jolla näytti yhteistyö olevan hyvin hallussa. Peruutuksesta laukkaan harjoitukseen siirtyessä näytti tamma hieman aina kiirehtivän laukkaan, mutta muutaman toiston jälkeen laukan nosto meni hyvin ja pysyi samassa tempossa ilman äkkinäisiä pyrähdysliikkeitä. Tähän oli hyvä lopetella, joten jätin ratsukon maneesiin lopettelemaan rauhassa.

28.01.2015 (päiväkirja), kirjoittajana VRL-13384

Nella oli tänään ihmeen hyvällä päällä. Se juoksi tarhassa vastaan ja käveli pää korkealla taivaalla haaveilevan näköisenä talliin. Hoidon ajan se haahuili ympäriinsä ja kun sidoin tamman kiinni niin siltä pää huojui sinne tänne, ihan kuin tuo olisi ottanut jotain. Jalatkin vipatti ja nousi nätisti. Sentään ihan päästään vialla ei tamma ollut, kun osoitti hieman mieltään satuloinnin aikana. Treenissä ei Nella meinannut keskittyä sitten millään. Vaikka yritin sovittaa ohjelmaan tamman suosikkijuttuja, se silti haahuili pää korkealla ties minne, ihan kuin sokealla hevosella olisi ratsastanut. Onneksi tänään oli vain kotona treenailua, eikä suinkaan valmennusta tai jopa kisoja. Kun sitten vähän raippaa näytin tammalle, Nella tajusi että nyt oli oltu typerää ponia ja laittoikin vauhtia kavioihin. Seuraavalla minuutilla oltiinkin sitten taas ihan omissa maailmoissa. Taitaa ystävänpäivän lähestyessä olla hieman rakkautta ilmassa hevosillakin!

26.01.2015 yksityinen kouluvalmennus tasolla Vaativa B, valmentajana Paulo L.

"Älä anna sen puskea sisään! Ulko-ohjan tuki ja sisäpohje käyttöön", Irethillä ja Nellalla ei ollut mikään parhain päivä tänään. Tuuli ulvoi maneesin ulkopuolella ja kolisutti kattoa. Harjoittelimme tempovaihteluita ja etenkin ravissa Nella alkoi puskea sisälle, kun ravia koottiin. Tamma alkoi vähän levottomaksi ja yritti päästä ohjasapuja karkuun heiluttelemalla päätään. Ireth sinnikkäästi jatkoi harjoitusta ja sai lopulta Nellan kulkemaan suoraan koko tempovaihdon ajan. Tästä oli hyvä siirtyä seuraaviin harjoituksiin - laukkaharjoituksiin. Aloitettiin siirtymällä ravista pysähdykseen. Kehuin Irethiä selvistä avuista, sillä siirtyminen sujui upeasti ja Nellan kaikki jalat olivat tasan. Seuraavaksi tulisi peruutus ja siitä suoraan laukkaan. Peruutus - niinkuin aikaisemmatkin käyntiharjoitukset - sujui mallikkaasti. Enää olisi jäljellä laukkaan siirtyminen. Tässä Nella ei halunnut ihan tehdä yhteistyötä jonka vuoksi siirtymisen alkuun tuli pari raviaskelta. Harjoitus toistettiin. Nyt siirtyminen tapahtui sujuvasti. Ratsukko laukkasi kierroksen ja kääntyi sitten kokorataleikkaa reitille. Tässä oli tarkoitus suorittaa laukanvaihto. Vaihdossa kesti hieman kauemmin kuin oli tarkoitus, mutta lopulta itse vaihto onnistui. Tätä harjoitusta toistettiin muutaman kerran ja lopulta ratsukon yhteinen sävel löytyi ja yhteistyö alkoi näyttämään hyvältä. Loppuverryttelyissä annoin vielä muutamat käytännön vinkit laukanvaihtoon ennen kuin ratsukko palasi talliin.

Kisakalenteri

KRJ - 52 sij., 1 cup-sij.

16.10.2014 - Vaativa B - 03/26
16.10.2014 - Vaativa B - 02/24
21.10.2014 - Vaativa B - 02/26
21.10.2014 - Vaativa B - 03/24
22.10.2014 - Vaativa B - 02/24
24.10.2014 - Vaativa B - 04/26
25.10.2014 - Vaativa B - 02/26
26.10.2014 - Vaativa B - 02/30
27.10.2014 - Vaativa B - 02/60
30.10.2014 - Vaativa B - 07/50
31.10.2014 - Vaativa B - 12/158, KRJ-cup
31.10.2014 - Vaativa B - 04/30
01.11.2014 - Vaativa B - 03/50
02.11.2014 - Vaativa B - 04/30
02.11.2014 - Vaativa B - 05/30
03.11.2014 - Vaativa B - 05/30
03.11.2014 - Vaativa B - 03/30
03.11.2014 - Vaativa B - 02/30
03.11.2014 - Vaativa B - 02/40
04.11.2014 - Vaativa B - 03/40
04.11.2014 - Vaativa B - 05/30
05.11.2014 - Vaativa B - 02/40
05.11.2014 - Helppo A - 05/60
07.11.2014 - Vaativa B - 03/30
08.11.2014 - Helppo A - 06/50
08.11.2014 - Vaativa B - 03/30
08.11.2014 - Vaativa B - 05/30
09.11.2014 - Vaativa B - 01/30
10.11.2014 - Vaativa B - 05/30
12.11.2014 - Vaativa B - 02/30
13.11.2014 - Vaativa B - 02/30
23.11.2014 - Vaativa B - 01/40
24.11.2014 - Vaativa B - 02/40
27.11.2014 - Vaativa B - 05/40
02.12.2014 - Vaativa B - 03/50
02.12.2014 - Vaativa B - 05/30
03.12.2014 - Helppo A - 06/40
03.12.2014 - Vaativa B - 06/40
04.12.2014 - Vaativa B - 07/50
05.12.2014 - Vaativa B - 02/30
05.12.2014 - Helppo A - 01/40
11.12.2014 - Vaativa B - 02/30
12.12.2014 - Vaativa B - 02/30
15.12.2014 - Helppo A - 02/30
15.12.2014 - Vaativa B - 01/40
16.12.2014 - Vaativa B - 05/40
17.12.2014 - Vaativa B - 02/30
17.12.2014 - Vaativa B - 03/40
20.12.2014 - Vaativa B - 02/30
22.12.2014 - Vaativa B - 02/30
22.12.2014 - Vaativa B - 04/40
26.12.2014 - Vaativa B - 01/40

VVJ -