Järvien Lesä

Kyseessä on virtuaalihevonen

Runoratsun hevoshaan
toiseen laitaan laukataan.
Ruoho runon laidunten
on ikuinen.

Ihastuttava, kaunis Brica löytyi kuolleena omasta karsinastaan 22-vuotiaana 8.5.2016. Kuolinsyyksi paljastui sydänpysähdys. Tätä osaavaa tammaa jäivät kaipaamaan koko talliporukka, omistaja sekä sen jälkeläiset. Hyvää matkaa hieno Brica!


© ransu.kuvat.fi (CC BY 3.0)

Nimi Järvien Lesä "Brica"
Rotu suomenhevonen
Sukupuoli tamma
Väri punarautias
Säkäkorkeus 152cm
Syntymäpäivä 02.03.2006 (4v 2.11.10)
Ikä 22 vuotta 8.5.16)
Rekisterinumero VH12-018-1058
Omistaja Ireth (VRL-03777), Viisikko
Ex-omistaja Riitsu VRL-10749

Koulutus ko. HeB, re. 80cm
Painotus yleispainotus
Saavutukset KRJ-II, ERJ-II, SLA-II


© ransu.kuvat.fi (CC BY 3.0)

Saavutukset

SLA-II -palkinto tilaisuudessa 15.02.2014 pistein 80p. Pistejakauma ja kommentit:
Rakenne 14 (20), luonne 9 (25), suku 23 (25), kilpailut 21 (20+5), muu panostus 13 (20).
1. Hyvät tyypit ja leimat (3p.)
2. Hyvä pyöreys ja liikkeen laatu. Lennokas lisätty ravi, muuten ravissa voisi polkea paremmin. (7p.)
3. Hyvä kunto ja suomenhevoselle ominainen väritys. Lyhyt kaula ja vahva takaosa. (4p.)

KRJ-II -palkinto helmikuun tilaisuudessa 15.02.2014 pistein 99p. Pistejakauma:
Rakenne 19 [6+7+6] (30), kisat 40 (40+), suku 22 (25), jälkeläiset 10 (25), lisäpisteet 8 (8).

VSR:n Jälkeläisluokka C myönnetty 29.12.2015

ERJ-II -palkinto tammikuun tilaisuudessa 31.01.2016 pistein 99,5p. Pistejakauma:
Rakenne 7,5 (10), kisat 40 (40+), suku 17 (20+5), jälkeläiset 20 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

Luonnekuvaus

Hoidettaessa Brica takaa kaikki hyvät tavat. Sen voi vaikka jättää hoitovälikköön kiinnittämättä, siihen voi luottaa 100 %. Harjatessa se sulkee silmänsä ja lepuutta jalkojansa. Kaviot se nostaa ilman minkään laista ongelmaa ja pitääkin ne ylhäällä. Suitsiminen onnistuu helposti, varsinkin kun se laskee päätään ihan tarkoituksella. Brica ei yhtään tykkää, kun satuloidessa kiristetään mahavyötä. Se saattaa potkaista tai näykkiä ilmaa, joten se pitää kiristää rauhassa. Taluttaessa on hyvin aktiivinen, muttei jyrää pälle, eikä lähde ilman mitään apuja/äänitehosteita, pysyy hallinnassa jopa pienemmillä osapuolilla. Muiden hevosten seurassa tämä tamma tulee toimeen melko hyvin, mutta osaa tilanteen tullen pitää omat puolensa!

Ratsastaessa Brica on hyvin vaativa ja ratsastajalla pitää olla päättäväisyyden ja maalaisjärjen, että myös psyykkisen taipumisen ymmärtämistä. Selkään noustessa Brica lähtee kävelemään ja vaatii ratsastajan olemaan rento, liikkumaan hiljattain, ei ollenkaan äkillisiä liikkeitä. Brican ravi on hyvin reipasta, niinkuin kaikki muutkin askel-lajit. Hyvin levoton ja herkkä ratsastaessa. Kouluratsastuksessa Brica on erittäin vaativa. Se ei välillä taivu ja jos ratsastaja ei sen mielestä osaa ratsastaa, niin ei senkään tarvitse osata käyttäytyä yms. Esteillä Brica on reipas ja kuumuu aika herkästi. Ei yleensä tiputa, koska se ei halua edes osua puomiin. Jää välillä kyttäämään esteitä, muttei kuitenkaan kiellä. Joskus kuitenkin kieltäminen tapahtuu ja se johtuu useimmiten ratsastajan avuista. Jos antaa liikaa pohjetta tai ei patista sitä tarpeeksi, niin se saattaa kieltää. Maastossa pelkää melkein kaikkea mikä liikkuu esim. eläimiä, rekkoja ja kaiken maailman kulkuvälineitä. Jos ratsastaja on rauhallinen niin tammakin useimmiten rauhoittuu nähdessään jonkun pelon aiheuttajan.

© Riitsu

Sukutaulu

isä

Pisama Leskisen
EVM, 156cm, rt

ii.

Urho Ukkonen
EVM, 160cm, prt

iii.

Tulinen HP
EVM, 161cm, prt

iie.

Nintan Tuiske
EVM, 160cm, rt

ie.

Kesätulli
EVM, 150cm, m

iei.

Hovi-Luukas
EVM, 151cm, m

iee.

Luksun Toive
EVM, 149cm, trn

emä

Järvien Puuna
EVM, 152cm, tprt

ei.

Järvien Kuningas
EVM, 158cm, tprt

eii.

Lesän Lurjus
EVM, 150cm, rn

eie.

Tähden Tyttö
EVM, 155cm, trn

ee.

Maltta Aro
EVM, 151cm, rn

eei.

Vaino-Väinö
EVM, 150cm, rn

eee.

Lotan Hilppa
EVM, 154cm, rn

Sukuselvitys

Isä Pisama Leskisen alias Esa on komea 156cm korkea, rautias suomenhevosori joka on luonteeltaan hyvin lempeä sekä todella kiltti. Muutama ihminen onkin luullut Esaa jopa ruunaksi sen käytöksen vuoksi ja hämmästyneet kuullessaan, että kyseessä on tosiaankin ori. Herra pärjäsi vielä kisaikäisenä niin este- kuin kouluratsastuksessa aivan loistavasti, mutta sen oli pakko siirtyä eläkkeelle 18-vuotiaana kun Esan kunto ei enää kestänyt täysipäiväistä kilpailemista. Eläkekodissaan ori on kerennyt saada nimiinsä yhteensä kaksitoista kappaletta, jotka ovat pärjänneet sekä este-, että kouluratsastuksessa suhteellisen tasaisesti.

II. Urho Ukkonen, jota kutsuttiin myös nimellä Ukko, oli täysin hömelö, mutta komea 160cm korkea, punarautias suomenhevosori. Ori ei pärjännyt kovinkaan hyvin missään lajissa, jossa tarvittiin ketteryyttä sekä aivojen käyttöä, mutta komeutensa ansioista se kyllä kuitenkin kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Urho Ukkosen omistaja ei kumminkaan kaivannutkaan ratsulleen menestystä ratsulajeista, vaan tuo kantakirjauskin oli omistajan mielestä varsin hyvä saavutus. Varsoja tämä ori kerkesi saamaan elämänsä aikana neljä kappaletta.

III. Tulinen HP oli 161cm korkea, punarautias, erittäin komea yleispainotteinen suomenhevosori, jonka kanssa kilpailtiin enemmänkin näyttelyissä kuin käyttölajeissa. Ori keräsikin menestystä näyttelyiden saralla erittäin paljon ja 12-vuotiaana herra palkittiinkin suomenhevosten kantakirjaustilaisuudessa ensimäisellä palkinnolla, saaden täydet pisteet rakenneosiosta. Mino oli elämänsä aikana myös erittäin kysytty jalostukseen ja jälkeläisiä ori kerkesikin saamaan elämänsä aikana yhteensä kaksikymmentäviisi kappaletta, joista suurin osa peri Minon äärimmäisen komean ulkonäön.
IIE. Nintan Tuiske oli 160cm korkea, rautias suomenhevostamma, joka menestyi erittäin hyvin omassa painotuslajissaan kouluratsastuksessa. Välillä tuntui jopa, että tämä neiti osaisi lukea ratsastajansa ajatuksia sillä niin hyvin Tuiskeen ja hänen ratsastajansa yhteistyö toimi, vaikka selässä olisi ollut tammalle täysin tuntematonkin henkilö. Koska tämän neidin menestys kouluratsastuksessa oli erittäin hyvää, vietiin Tuiske kokeilun vuoksi kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, josta tulikin palkinnoksi toinen palkinto. Kun tamma oltiin palkittu tuolla toisella palkinnolla, siirtyi se kokonaan jalostustammaksi ja jälkeläisiä kerkesikin syntymään neidin elämän aikana yhteensä neljä kappaletta.

IE. Kesätulli oli 150cm korkea, suoraan sanottuna ruma musta tamma, joka oli lempinimeltään Kessi. Varsana tämä tamma oli näyttänyt suorastaan mustalta makkaralta, jonka vuoksi sitä ei edes kehdattu viedä edes näyttelyihin. Kessilla oli onneksi muita taitoja, joten ihan turhaksi kasvatiksi se ei jäänyt kasvattajalleen. Tamma palkittiin muunmuassa kouluratsastuksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla sekä se pärjäsi melko hyvin esteratsastuksessakin. Varsoja tämä tamma ei kumminkaan saanut kuin kaksi kappaletta, sillä kukapa nyt suoraan sanottuna haluaisi susiruman hevosen itselleen.

IEI. Hovi-Luukas oli 151cm korkea, musta suomenhevosori, joka oli ulkonäöltään suhteellisen ruma ja epärodunomainen, mutta siitä huolimatta ori pärjäsi erinomaisesti omassa painotuslajissaan kouluratsastuksessa ja herran sijoitus-, sekä voittoprosentit olivatkin suurimman osan mielestä niin sanotusti liian hyvät suomenhevosen menestykseksi. Hyvän menestyksensä vuoksi orilla oli jonkin verran kysyntää jalostuskäyttöön, mutta valitettavasti kyselyt kaatuivat yleensä rumaan ulkonäköön. Jälkeläisiä ori sai elämänsä aikana siis vain kaksi kappaletta.
IEE. Luksun Toive oli 149cm korkea, tummanruunikko suomenhevostamma joka toimi omistajansa yleispainotteisena harrastehevosena, jonka kanssa käytiin satunnaisesti kokeilemassa onnea sekä este-, että kouluratsastuksessa. Mitään kovin ihmeellistä menestystä tamma ei itselleen ikinä kerännyt, mutta siitä huolimatta kysyntää jalostukseenkin löytyi kolmen varsan verran Toiveen elämän aikana. Lieneekö kysyntä sitten johtunut äärimmäisen rodunomaisesta ja kauniista ulkonäöstä, sillä kaikkien kolmen varsan isät olivat hieman vähemmän rodunomaisia.

Emä Järvien Puuna oli kerrassaan suosittu tamma jalostuksessa koko elinikänsä. Se oli tosiaankin kaunis 152cm korkea, tummanpunarautias tamma, joka pärjäsi aivan mahtavasti kouluratsastuksessa sekä näyttelyissä. Elämänsä aikana Puuna kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla, minkä jälkeen tammalla teetettiin kuusi varsaa. Nämä jälkeläiset ovat Brican lisäksi pärjänneet loistavasti kouluratsastuksessa. Tämä neiti kerkesikin siis elämään 25-vuotiaaksi saakka ja Puuna saavuttikin pitkän elämänsä aikana paljon enemmän kuin sen omistaja oli uskaltanut edes haaveilla.

EI. Järvien Kuningas oli hyvärakenteinen ja luonteeltaan melko orimainen. Se ei jättänyt mielipidettään näyttämättä missään asiassa. Tätä oria kutsuttiinkin useimmiten lempinimillä Kunkku sekä Kingi juurikin herran luonteen vuoksi. Hyvän rakenteen lisäksi Kunkulla oli todella näyttävät sekä ketterät liikkeet niin esteillä kuin koulussakin ja ori palkittiinkin elämänsä aikana esteratsastuksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla sekä kantakirjattiin toisella palkinnolla. Näiden saavutusten myötä Kunkulle tuli useita kymmeniä astutuspyyntöjä. Tästä huolimatta ori kuitenkin astui vain 15 kappaletta tammoja, sillä Kunkun omistaja ei tahtonut nimen yleistyvän liikaa suomenhevosten suvuissa.

EII. Lesän Lurjus oli 150cm korkea, esteratsastuspainotteinen, ruunikko suomenhevosori joka ei kilpaillut kovinkaan paljoa, mutta sitäkin paremmalla menestyksellä. Tämä herra nimittäin voitti tai ainakin sijoittui lähes kaikissa kilpailuissa joihin osallistui ja sen takia monille olikin järkytys kun Lurjusta ei ikinä viety esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Kantakirjaustilaisuuteen ori sen sijaan vietiin ja sieltä tuli palkinnoksi toinen palkinto. Jälkeläisiä orin omistaja ei halunnut hevoselleen kovinkaan montaa, joten Lurjus sai elämänsä aikana vain kolme jälkeläistä.
EIE. Tähden Tyttö oli 155cm korkea, tummanruunikko suomenhevostamma joka painottui elämänsä aikana esteratsastukseen. Tamma olikin erittäin sopiva ratsu esteratsastukseen ja se sijoittuikin suurimmassa osassa kilpailuista, joihin se osallistui. Kun tamma täytti 14-vuotta, vietiin se kokeilemaan onneansa esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun, josta tulikin kotiinviemisiksi toinen palkinto niin, että ensimäisestä palkinnosta jäi uupumaan vain muutama piste. Jälkeläisiä Typy kerkesi saamaan elämänsä aikana yhteensä viisi kappaletta, jotka kaikki painottuivat esteratsastukseen.

EE. Maltta Aro oli erittäin kaunis sekä suloinen 151cm korkea, ruunikko suomenhevonen. Tamma oli luonteeltansa todella hellyyttävä sekä ihmisrakas. Elämänsä aikana Mila ei valitettavasti kerennyt saavuttamaan oikeastaan mitään. Muutamissa kouluratsastuskisoissa Mila kävi, muttei sijoittunut kovinkaan hyvin, joten kisaaminen tamman kanssa jätettiin siihen. Kisaamisen loputtua Mila siirrettiin opetusratsuksi pienelle ratsastuskoululle, jossa se synnytti kaksi kaunista tammavarsaa. Tuolla ratsastuskoululla tamma eli kunnioitettavaan 26-vuoden ikään saakka, kunnes menehtyi luonnollisesti vanhuuteen.

EEI. Vaino-Väinö oli 150cm korkea, ruunikko suomenhevosori jonka elämä painottui kouluratsastuskilpailuihin. Ori sijoittui omassa lajissaan suhteellisen hyvin, mutta valitettavasti kisaura jäi toivottua lyhyemmäksi kun herra loukkasi jalkansa pysyvästi karattuaan laitumelta. Tämän loukkaantumisen jälkeen Väinö siirtyi kokopäiväiseen jalostuskäyttöön, mutta koska kisaura oli jäänyt niin lyhyeksi, ei kysyntää jalostukseen pahemmin löytynyt. Jälkeläisiä tälle orille syntyi kaikesta huolimatta yhteensä viisi kappaletta, jotka kyllä riittivät jatkamaan herran sukua.

EEE. Lotan Hilppa oli 154cm korkea, tummanruunikko suomenhevostamma, jolla ei varsinaisesti ollut ikinä mitään painotuslajia, mutta jolla kilpailtiin silti eniten kouluratsastuksessa. Menestystä tuli satunnaisesti, mutta se satunnainenkin menestys riitti tuomaan Hilpalle kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusta kolmannen palkinnon, vaikkakin minimipisteillä. Jälkeläisiä tamma kerkesi kumminkin saamaan vain yhden kappaleen, mutta onneksi sekin on riittänyt hyvin jatkamaan Hilpan sukua ja pitämään tamman nimen ainakin toistaiseksi suomenhevosten sukutauluissa.

© *lumienkuli*

Jälkeläiset

Järvien Lesä on tarjolla jalostukseen evm-sukuisille suomenhevosoreille.

s. 25.01.2012 sh-o Riihikorven Peikko (i. Rister), om. Destiny VRL-12199
s. 27.04.2013 sh-o Aikalisä RHK (i. Soodan Haamu), om. Örp VRL-13239
s. 11.11.2013 sh-o Riihikorven Pontus (i. Mutkalan Pon Pon), om. Alyna VRL-11780
s. 30.11.2013 sh-o Riihikorven Aslak (i. Kanteleen Pikku-Piru), om. kuristaja VRL-04374
s. 20.02.2014 sh-t Riihikorven Sitriini (i. Hiskin Riskipeli), om. Oona VRL-11983 -> KRJ-I, KTK-II
s. 25.04.2015 sh-o Viisikon Kuiskaus (i. AGH Tuulenpuuska), om. Steffy VRL-13016 -> KTK-I, SV-I, EV-I, VAR-I, KV-II

Kilpailut

KRJ, 59 sijoitusta

28.03.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/40
29.03.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/40
30.03.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/40
01.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/40
02.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 4/40
02.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 4/40
02.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 4/30
03.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/40
05.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/30
07.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/40
07.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/60
10.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/40
11.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/40
11.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 7/60
19.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 4/30
20.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/30
20.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/30
23.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/30
25.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/30
27.04.2013 - Kutsu - Helppo B - 4/40
02.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/40
03.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 4/40
05.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 6/40
05.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/40
13.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/30
16.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/30
26.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/30
25.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/40
25.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/40
27.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/40
31.05.2013 - Kutsu - Helppo B - 6/40
04.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/30
05.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/30
05.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/50
11.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/30
12.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/40
12.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/30
13.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/30
14.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/30
14.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/40
15.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/30
16.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/30
16.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/40
17.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 6/40
18.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 4/40
18.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/40
18.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/30
26.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 7/50
28.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/50
28.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/40
29.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/40
30.06.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/40
02.07.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/40
02.07.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/40
04.07.2013 - Kutsu - Helppo B - 2/40
04.07.2013 - Kutsu - Helppo B - 5/40
05.07.2013 - Kutsu - Helppo B - 1/40
07.07.2013 - Kutsu - Helppo B - 6/40
08.07.2013 - Kutsu - Helppo B - 3/40

ERJ, 48 sijoitusta

07.04.2013 - Kutsu - 80cm - 1/30
08.04.2013 - Kutsu - 80cm - 5/30
10.04.2012 - Kutsu - 80cm - 5/30
18.04.2013 - Kutsu 80cm - 2/50
19.04.2013 - Kutsu - 80cm - 6/50
29.04.2013 - Kutsu - 80cm - 7/50
01.05.2013 - Kutsu - 80cm - 7/50
19.05.2013 - Kutsu - 80cm - 3/17
21.05.2013 - Kutsu - 80cm - 2/17
24.05.2013 - Kutsu - 80cm - 2/40
24.05.2013 - Kutsu - 80cm - 1/17
27.05.2013 - Kutsu - 80cm - 2/17
06.06.2013 - Kutsu - 80cm - 2/30
11.06.2013 - Kutsu - 80cm - 3/50
30.06.2013 - Kutsu - 80cm - 3/30
06.07.2013 - Kutsu - 80cm - 2/30
07.07.2013 - Kutsu - 80cm - 2/30
08.07.2013 - Kutsu - 80cm - 3/30
09.07.2013 - Kutsu - 80cm - 2/30
11.07.2013 - Kutsu - 80cm - 4/30
11.07.2013 - Kutsu - 80cm - 2/30
29.08.2013 - Kutsu - 80cm - 1/23
10.09.2013 - Kutsu - 80cm -6/40
03.11.2013 - Kutsu - 80cm - 4/36
09.12.2013 - Kutsu - 80cm - 5/50
10.12.2013 - Kutsu - 80cm - 1/50
14.12.2013 - Kutsu - 80cm - 1/67
28.01.2014 - Kutsu - 80cm - 4/63
30.01.2014 - Kutsu - 80cm - 3/19
31.01.2014 - Kutsu - 80cm - 4/30
07.02.2014 - Kutsu - 80cm - 3/30
19.02.2014 - Kutsu - 80cm - 5/49
20.02.2014 - Kutsu - 80cm - 2/40
20.02.2014 - Kutsu - 80cm - 3/40
22.02.2014 - Kutsu - 80cm - 1/40
23.02.2014 - Kutsu - 80cm - 3/49
25.02.2014 - Kutsu - 80cm - 4/40
27.02.2014 - Kutsu - 80cm - 5/30
28.02.2014 - Kutsu - 80cm - 5/30
02.04.2014 - Kutsu - 80cm - 1/40
14.05.2014 - Kutsu - 80cm - 2/30
17.05.2014 - Kutsu - 80cm - 5/30
20.05.2014 - Kutsu - 80cm - 5/30
28.05.2014 - Kutsu - 80cm - 2/40
29.05.2014 - Kutsu - 80cm - 5/40
13.06.2014 - Kutsu - 80cm - 7/50
18.06.2014 - Kutsu - 80cm - 4/30

Valmennukset ja päiväkirja

25.05.2014, kirjoittanut ex-omistaja

Olen nyt talven ja kevään ajan valmistellut Bricaa kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, joka järjestetään 15.6.2014. Tamma on kerännyt itselleen 56 KRJ-sijoitusta, josta 13kpl on voittoja. Brica on synnyttänyt tähän mennessä jo runsaasti jälkeläisiä (5kpl), mutta tämän laatuarvostelun jälkeenkin saatetaan varsoja vielä muutama hankkia. Laskeskelin aiemmin pisteitä ja veikkaisin tamman saavan ainakin toisen palkinnon, ensimmäiseen pisteet eivät vielä yltäisi. Brican kanssa ollaan valmentauduttu todella paljon, joka on auttanut meitä pärjäämään kisoissakin niin hyvin.

Kouluvalmennus 04.02.2014, valmentajana merikissa

Toisella valmennus kerralla saavuin paikalle hieman myöhässä joten pystyimme aloittamaan valmennuksen heti, alkuverryttelykin oli jo ratsastettu. Tänään keskityimme paremmin peruutuksiin, joten heti aluksi oli tärkeä löytää energiaa pursuavalta tammalta jarrut. Pyysin Riitsua ratsastamaan mahdollisimman paljon voltteja, ympyröitä ja kaarevia uria, mahdollisimman vähän siis varsinaisella uralla ratsastamista. Brica alkoi taipumaan mukavasti ja jarrutkin alkoivat löytyä. Teimme vielä muutaman laukkaharjoituksen käyttäen hyväksi pääty-ympyröitä. Pyysin ratsukon käyntiin ja tulemaan luokseni maneesin keskelle. Pyysin Riitsua valmistelemaan tamman mahdollisimman hyvin peruutukseen, niin kädellä kuin painoavuillakin. Tamma peruuttikin yllättävän hyvin, ainakin viime kertaan verrattuna. Pyysin laukannostoa suoraan paikoiltaan ja laukkaamaan kierroksen ja tulemaan uudestaan viereeni. Toistimme harjoituksen pariin kertaan. Lopputunnista teimme vielä muutamat laukka-ja ravi ympyrät sekä kahdeksikot. Valmennus sujui ratsukolta tänään mukavasti ja tamma pysyi hyvin ratsastajan hanskassa vaikka sillä energiaa paljon olikin.

Kouluvalmennus 27.01.2014, valmentajana merikissa

Minut palkattiin valmentamaan Riitsua ja Bricaa kouluratsastuksessa tamman koulutustason mukaisesti. Avaessani maneesin oven ratsukko oli juuri suorittamassa alkuverryttelyä jota jäin seuraamaan. Riitsun ja Brican yhteistyö oli mukavaa kateltavaa, vaikka tamma selvästi yrittikin kenkkuilla vastaan aika ajoin. Kun ratsukko oli hoitanut alkulämmittelyn pyysin ratsastajaa antamaan tammalle hetkeksi pidemmät ohjat kun oli ns. keskikäyntien aika. Muutaman kierroksen jälkeen pyysin ratsastajaa keräämään ohjat ja kannustamaan Brica harjoitusraviin. Siirryimme koko maneesin kokoiselle kahdeksikolle, jossa pyysin Riitsua taivuttamaan tammaan, ettei se kulkisi vain suorana kaarevalla uralla. Kun tamma taipui sopivasti alkoi varsinainen tehtävä, pienentää kahdeksikkoa hiljakseen, niin pieneksi kuin mahdollista. Tamma kulki kierros kierrokselta kokoajan paremmin ja pienentäminen sujui hienosti. Pyysin ratsukkoa vaihtamaan suuntaa ja tekemään harjoituksen päin vastaisena, suurentamaan kahdeksikkoa. Kahdeksikon jälkeen harjoittelimme laukannostoja sekä pysähdyksiä ja peruutuksia. Laukannostot onnistuivat hienosti ihan paikoiltaankin, mutta peruuttaa tamma ei olisi millään halunnut. Bricalla oli tänään selvästi vähän liikaakin energiaa ja sen vuoksi peruutuksista ei meinannut mitään tulla, se olisi halunnut mennä vain eteenpäin. Lopuksi vielä teimme vielä muutamia lisäyksiä ravissa.

Kouluvalmennus 09.11.2013, valmentajana Suvi

Brica ja Riitsu saivat valmennuksen aluksi tehdä paljon voltteja käynnissä ja ravissa, näin saatiin tammaa heti kuulolle ja taipumaan. Brica vaikutti erittäin reippaalta tapaukselta, joten mukaan otettiin myös pysähtyksiä jarrujen varmistamiseksi. Muutamia possuiluita tamma yritti heti alkuun, muunmuassa kulki voltilla aivan poikittain ja steppaili jatkuvasti pysäytyksissä.

Varsinaisena harjoitteluna ratsukko sai ensimmäisenä suorittaa kolmikaarista kiemurauraa. Tammalla oli taipumisvaikeuksia voltilla ja nyt sitä päästtiin taivuttelemaan molempiin suuntiin. Brica protestoikin hiukan poikittamalla ja steppailemalla, mutta Riitsun napakassa komennossa tamma alkoi pian kulkea nätisti. Tahti oli edelleen melko reipas ja suoristukset hieman kärsivät. Muutaman kierroksen jälkeen mukaan otettiin laukka pitkällä sivulla. Brica nosti laukan hyvin mutta olisi voinut laukata tasapainoisemmin, nyt laukka ei pyörinyt kunnolla. Riitsu sai ensin ratsastaa tammaa reippaasti eteen kierroksen verran, jonka jälkeen tammaa pyydettiin takaisin päin. Laukka parani selkeästi kun ensin oltiin saatu moottori käyntiin ja rytmi kohdilleen. Kolmikaaristen sujuessa ne jätettiin pois ja rastukko sai laukata muutamanympyrän ja lävistäjän. Brica pyrki lävistäjällä rikkomaan laukan liian aikaisin ja Riitsu saikin tehdä kovasti töitä ylläpitääkseen menon lävistäjän loppuun asti. Loppuverryttelyssä ratsastaja sai pitää edelleen kontrollia hevoselle jottei se menisi liian kovaa janäinollen pidempää ohjaa ei sallittu. Reipas tamma joka ei ainakaan jää tehtävissä junnaamaan. Sopivan jämäkällä ratsastajalla toimii kuitenkin pyydettäessä nätisti, kuten nyt Riitsulla!

09.10.2013, kirjoittanut Ariela (VRL-10604)

Vieraillessani Riihikorven tallilla, sain toiseksi tehtäväkseni puuhailla Brican kanssa. Ulkona oli alkanut sataa ja hain Brican sisälle omaan karsinaansa. Olin ajatellut tekisin maneesissa muutamia helppoja koulujuttuja tamman kanssa. Harjailin tammaa kaikessa rauhassa ja puhdistin siltä kaviot. Kaikki sujui ongelmitta, Brica oli rauhallinen ja rentoutunut seurassa ja tamma vaikuttikin oikein mukavalta hevoselta. Hain satulahuoneesta pienen etsimisen jälkeen Brican varusteet. Varustaminenkin sujui moitteettomasti ja suitsiessa tamma laski suloisesti päätään kun olin laittamassa sille suitsia, olenhan itse todella pienikokoinen. Lähdin taluttamaan Bricaa maneesiin ja tamma olikin kuin sormien napsautuksesta todella energinen ja reippaalla tuulella, kun puolestaan karsinassa se näytti kuin olisi nukkunut. Säädin jalustimet sopiviksi ja lähdin uraa pitkin alkukäynnissä. Ratsastaessa tamma oli hieman jäykkä mutta kulki reippaasti. Käynnissä voltteja tehdessämme huomasin Brican vaativan ratsastajan olevan rento ja pehmeäliikkeinen. Äkkiliikkeitä tamma vierasti. Siirryimme raviin ja ravissa teimme erilaisia kiemurauria. Aluksi tamma ei meinannut taipua kunnolla, mutta toistojen jälkeen tehtävä onnistui. Tamman ravi oli vähän turhankin reipasta ja työskentelyni keskittyi lähinnä tamman rauhoittamiseen. Laukkaharjoituksessa teimme pääty-ympyröitä molempiin kierroksiin ja keskityin erityisesti tamman taipumiseen. Lopulta harjoitus onnistui hyvin ja teimme loppuverryttelyt rauhalliseen tahtiin. Ratsastuksen jälkeen vein tamman karsinaan ja hoidin sitä hetken aikaa ennen kuin oli aika lähteä kotiin. Annoin Bricalle muutaman porkkanan ja kävin kiittämässä Riitsua kun antoi minun puuhailla hevostensa kanssa.

26.09.2013, kirjoittanut ex-omistaja "Tulehan jo", huusin kauniille suomalaiselle tammalleni Bricalle, hakiessani sitä tarhasta. Tänään tamma pääseekin pesulle. Talutin tamman sisälle ja suljin sen karsinaansa. Kävin hakemassa varustehuoneesta sankon, hevosshampoon, hikiviilan ja ison sekä pienen sienen. Vein ne pesukarsinaan valmiiksi. Nappasin samalla rehuhuoneesta porkkanan, jonka annoin tammalle, kun palasin karsinalle. Bricalla oli selvästikkin pesun tarpeessa, koska se oli yltäpäältä mudan peitossa. Napautin narun tamman päitsiin kiinni ja talutin sen pesukarsinaan. Laitoin tamman molemmilta puolilta kiinni, koska Brica ei paljoa pidä pesemisestä. Huuhtelin tamman kokonaan melko lämpimällä vedellä, jonka jälkeen laitoin sankoon lämmintä vettä ja hevosshampoota. Kaadoin sankossa olevan veden tamman selän päälle ja aloitin isolla sienellä hankaamisen. Hankasin tamman muun vartalon paitsi pään ihan kokonaan isolla sienellä huolellisesti. Seuraavaksi kastelin pienen sienen shampoo vedessä ja hankasin varovasti tamman korvat sekä hieman muitakin osia sen päästä. Brica ravisteli itseään vähän väliä, koska ei pitänyt hommasta yhtään. Seuraavaksi pyyhin kostealla pyyhkeellä tamman päästä kaiken saippuan pois. Kehuin tammaa aina kun se ei reagoinut tekemisiini. "Nyt saat vähän viileää vettä päällesi." Aukaisin hanan ja suihkutin tamman kokonaan letkulla, niin että kaikki saippua lähti sen vartalosta sekä hännästä ja harjasta. Nyt tamma oli tosiaanki puhdas! Otin maasta hikiviilan ja kuivasin tamman vartalon sillä melko kuivaksi. Pyyhin vielä pään, jalat sekä harjan ja hännän pyyhkeillä, jonka jälkeen heitin tamman selkään fleece-loimen ja pistin sen karsinaansa. Kehuin tammaa taputtamalla sitä kaulalle ja antamalla sille porkkanan.

Kouluvalmennus 16.08.2013, valmentajana Julle VRL-12892

Aloitin valmennuksen antamalla ratsukon verkata itsenäisesti, käyttäen apuna pieniä ristikoita mitä kentällä oli ja puomeja. Huomasin heti että Brica oli melko levoton ja selvästi melko menevällä tuulella, sillä välillä tammalla tuntui olevan vähän liikaakin vauhtia. Riitsu sai kylläkin hyvin Brican hallittua. Alkuverkkojen jälkeen kävin nostamassa pienet ristikot noin 50-60cm korkeiksi pystyiksi, joita oli tarkoitus tulla kolmikaarisella. Heti esteen nähdessään Brica tuntui lähtevän vähän kovempaa eteen, jolloin käskin Riitsua tekemään pidätteitä hieman enemmän. Brica hyppäsi hyvin, joskin vähän korkealta niin että hyppäyksessä oli melkoisesti ilmavaraa. Laukka ei kylläkään esteellä vaihtunut, joten käskin Riitsua vaihtamaan nopeasti ravin kautta ennen kun jatkaisi seuraavalle esteelle. Seuraavan esteen Brica hyppäsi huomattavasti hillitymmin, jolloin laukkakin vaihtui. Pyysin tulemaan muutaman kerran uudestaan. Seuraavilla kerroilla Brica vaihtoi laukan myös ensimmäisellä esteellä, joten korotin esteet 70cm korkeiksi. Ensimmäisellä kerralla Riitsu käski Bricaa hieman liikaa eteen, jolloin tamma päätti kieltää aivan ennen estettä. Riitsu pysyi kuitenkin hyvin kyydissä ja seuraavalla kerralla Brica hyppäsi esteen, vaikka laukka ei vaihtunutkaan. Käskin Riitsua käyttämään hieman enemmän johtavaa ohjaa. Seuraavalla esteellä Brica vaihtoi laukan hyvin, vaikkakin vähän vauhtia kiihdyttäen. Pyysin tulemaan esteen vielä pari kertaa, jolloin käskin keskittymään laukanvaihtoihin ja vauhtiin. Riitsu teki työtä käskettyä ja seuraavat hypyt olivat oikein mallikkaita. Korotin esteet vielä 80cm korkeiksi ja pyysin tulemaan pari kertaa, jonka jälkeen kokosin pienen radan. Ensimmäisenä esteenä 80cm pysty, jolta kolmikaarisella olevat esteet ja sen jälkeen vielä 80cm okseri. Ensimmäinen este sujui hyvin ja rata jatkui hyvässä temmossa. Kolmikaarisella Brica lähti kiihdyttämään melkolailla, jolloin hyppy lähti aivan liian kaukaa eikä laukan vaihto onnistunut mitenkään. Okserille Riitsu sai vauhdin hyvin hallittua, jolloin hyppy onnistui hyvin. Pyysin tulemaan radan vielä toisen kerran, niin että kolmikaarinenkin sujuisi hyvin. Nyt Riitsu oli tarkkana eikä antanut Brican kaasuttaa, jolloin hypyt oli hyviä. Radan jälkeen olikin vuorossa enää loppuverkat.

Estevalmennus 03.07.2013, valmentajana Freetu

Ratsukko aloitti verryttelyn etenemällä reippaassa tempossa ensin ravia, jonka jälkeen laukkaa. Kehotin Riitsua pitämään apunsa mahdollisimman selkeinä ja yksinkertaisina ja pitämään jalkansa ja kätensä vain hiljaa silloin, kun tamma tekee oikein. Aluksi Brica meinasi protestoida apuja vastaan ja teki useita tahtirikkoja siirtymien aikana. Riitsu kuitenkin pysyi rauhallisena ja piti ohjastuntuman vakaana, joten hetken päästä Bricakin rauhoittui ja alkoi tarjota oikein mukavannäköistä ravia ja laukkaa. Laitoin ratsukolle verryttelyesteiksi kaksi linjalla olevaa estettä. Riitsun tehtävänä oli valita tasainen tempo, jossa ylittää kummatkin esteet ja jatkaa niiden jälkeen reipasta, vaan ei ylitempoista, laukkaa eteenpäin. Brica hyppäsi esteet hyvin, tosin ponnistaen hieman aikaisin ja jättäen reilun ilmavaran ottaen huomioon esteiden korkeuden. Seuraavalla kerralla tamma korjasi tämän ja suoritti tehtävän huomattavasti vaivattomammin. Seuraavaksi ratsukolla oli edessään yksinkertainen rata, joka sisälsi muun muassa sarjan innarivälillä, okserin ja tiukan mutkan jälkeen tulevan esteen. Ensimmäistä kertaa sarjaa hypätessään Brican tahti hieman sekosi ja se meinasi ottaa väliin puolikkaan laukka-askeleen, minkä seurauksena toisen esteen puomi putosi. Kehotin Riitsua ohjaamaan tamman heti uudestaan sarjalle, katsomaan etäisyyden tarkemmin ja valmistelemaan seuraavan esteen ylityksen heti toisen esteen päällä. Nyt Brica hyppäsi myös toisen esteen ongelmitta. Tiukan kaarroksen jälkeen tuleva pysty tuotti myös ensimmäiselle kerralle hankaluuksia Brican kieltäessä esteelle huonon lähestymisen vuoksi. Neuvoin Riitsua tekemään paljon pitemmän kaarroksen esteelle ja kääntämään huolellisemmin kulmassa käyttäen hyväkseen myös maneesin seiniä. Tämä toimi ja Brica ylitti esteen mallikkaasti.

Mukava hevonen, joka muutamien kommervenkkien jälkeen alkoi toimia oikein hyvin. Tarvitsee määrätietoisen ratsastajan, joka tietää mitä haluaa ja osaa kertoa sen myös selkeästi tammalle – tästä tehtävästä Riitsu suoriutui tänään oikein hyvin!

28.06.2013, kirjoittanut ex-omistaja

Tervehdin Bricaa saapuessani sen karsinan kohdalle. Tamma hörisi minulle, kun aukaisin sen karsinan oven. Taputin sitä kaulalle ja talutin tamman käytävälle. Käväisin hakemassa vielä sen harjat sekä juoksutusraipan varustehuoneesta. Aloitin harjaamisen ensin pölyharjalla, jolla sivelin tamman kokonaan läpi. Brica ei ollut melkein yhtään likainen, joten sitä ei tarvinnut enää harjata. Otin harjapakista punaisen kaviokoukun, jolla aloitin puhdistamaan sen kavioita. Aloitin puhdistamalla ensin molemmat etujalat, jonka jälkeen siirryin takajalkoihin. Muutama kivi oli jäänyt vasemman takajalan kenkään, mutta sain onneksi otettua ne pois tamman kengästä. Viimeisenä selvitin tamman harjan sekä hännän. Onneksi ne eivät olleet kovinkaan takussa, joten lähdinkin taluttamaan tammaa kentälle, jossa aion juoksuttaa sen.

Kun olin saanut tamman talutettua kentälle, niin suljin portin. Päästin Brican irti ja pyysin sitä raipan avulla kävelemään kenttää ympäri. Kehuin tammaa äänelläni vähän väliä. Hetken käyntäämisen jälkeen pyysin tammalta ravia, jonka se nosti hienosti. Kehuin tammaa jälleen ja ravuutin sitä kolme kierrosta kenttää ympäri. Annoin sen kävellä hetken, jonka jälkeen yritin saada sen nostamaan käynnistä laukan. ”Laukka,” huusin tammalle samalla, kun löin raipalla maata. Brica nosti saman tien laukan ja laukkasi hienosti kenttää ympäri muutaman kerran. Kehuin tammaa laukkaamisen jälkeen ja annoin sen kävellä vielä muutaman kierroksen ennen kuin veisin sen tarhaan. Kävelin rauhassa tamman vierelle ja tarjosin sille porkkanaa samalla, kun laitoin narun sen päitsiin kiinni. Taputin Bricaa vielä kaulalle, jonka jälkeen talutin sen tarhaansa.

Kouluvalmennus 25.06.2013, valmentajana venlis

Nätti suomenputtetamma ratsastajansa kanssa ravaili kentällä. Neiti otti kivasti tukea kuolaimesta, ja eteni reippaasti. "Aloitetaanpa sitten! Ota ensin etuosa käännöksiä kulmissa." Brica liiteli kulmasta kulmaan, mutta ei oikein tajunnut mitä siltä pyydettiin. Kokeilimme myös takaosakäännöksiä, nekin meni suht. hyvin.Vaihdoimme tehtävää. Lyhyet sivut lyhenneiin ravia niin lyhyeksi kuin mahdollista, ja sitten huolellisen kulman jälkeen ravin/temmon lisäys. Brican meno oli erityisesti lisäyksissä upeata katseltavaa, lyhennyksissä painoi helposti kädelle tai sitten kaarsi kaulansa virkkuukoukuksi. Jätimme ravilyhennykset pois ja vaihdoimme tilalle voltin, jossa kokeilimme työntää Brican takapuolen pois ympyrältä. Se onnistui yllättävän hyvin! Tamma alkoi jo hikoilla, olihan kuuma. Siirryimme laukkatehtävään, tässäkin lisäyksiä ja lyhennyksiä, vain hieman. Pitkillä sivuilla pyrimme "reipastamaan" laukkaa, ja lyhyillä sivuilla teimme ison pääty-ympyrän, jossa hidastimme laukkaa ja kokosimme Bricaa enemmän. Laukat, eritoten lisäykset, menivät upeasti! Siirryimme käynti - ravi siirtymiin ja pohkeenväistöön. Tämän jälkeen jätin ratsukon loppuverkkaamaan kahdestaan.

24.06.2013, kirjoittanut Alyna R.

Bricalla oli ollut pitkä kisaputki takanaan ja Riitsu pyysi minua käymään maastossa sen kanssa, jotta tamma saisi lepuuttaa hermojaan rankkojen kisojen jäljiltä. Hain Brican tarhastaan, jossa tamma möllötti hyvin tyytyväisen näköisenä lepuuttaen toista takajalkaansa alahuuli roikkuen. Karsinassaan Brica kuitenkin alkoi heräillä ja mutusteli viimeisetkin aamusta jääneet heinänkorret kuivikkeiden seasta. Harjatessani tammaa se alkoi taas nuokkua. Satuloidessa tamma alkoi hieman kiukutella ja irvisti muutaman kerran kun kiristin sen satulavyön, muttei edes yrittänyt napata kiinni.

Heti päästyäni selkään Brica lähti kävelemään reippaasti kohti ilmeisen tuttuja maastopolkuja. Tamma vilkuili valppaana ympärilleen, muttei ilmeisesti jaksanut säikkyä turhan päiten. Minulla ei ollut juurikaan hajua minne olimme menossa, joten annoin Brican päättää suunnan ja saavuimmekin pian erään pellon laitamille. Pellosta näki selvästi että siinä oli ratsastettu ja Bricakin tuntui selvästi valmiilta lisäämään tahtia. Paikka oli tammalle selvästi hyvin tuttu ja se osasi ravi- ja laukkapätkien kohdat ulkoa. Laukassa tamma innostui melkoisesti ja yritin rauhoittaa sitä, mutta Brica ei millään halunnut hidastaa ennen kuin sen mielestä oli oikea aika. Tamma oli hionnut melko reilusti laukan aikana ja kävimme vielä metsässä pyörähtämässä ennen kotiinpaluuta.

Kouluvalmennus 15.06.2013, valmentajana Katharine

Tähän päivään mahtui vielä yksi valmennus ja se oli Riitsulle sekä hänen suomenhevostammalle Bricalle. Saavuin paikalle ratsukon tehdessä alkulämmittelyjä ja annoinkin heidän suorittaa ne itsenäisesti jotta pystyin paremmin tarkkailemaan ratsukon yhteistyötä ja miten kumpikin toimi. Brinca kulki elastisesti täynnä energiaa. Ensimmäisenä harjoituksena oli pohkeenväistöt. Tamma yritti aluksi luistaa tehtävästä ja kulkikin ratsastajansa alla banaanin muodossa, mutta ratsastaja huomasi tämän jo ennen kuin ehdin neuvomaan häntä ja antoikin ratsulleen pohjetta jämäkämmin minkä seurauksena Brinca väisti pohjetta sulavasti. Väistöjen jälkeen tehtiin hieman siirtymisiä peruutuksesta raviin josta seurasi siirtymiset harjoitusravista keskiraviin sekä toisinpäin. Siirtymiset sujuivat ongelmitta kunnes vaihdoimme askellajit laukasta raviin ja toisinpäin muutaman askeleen välein. Ensin Brinca pisti vastaan ratsastajansa avuille ja suoritti siirtymiset silloin kuin sitä itseään huvitti, mutta muutaman määrätietoisen käskyn jälkeen tamma teki mitä ratsastaja vaatikin. Laukkojen jälkeen oli aika siirtyä pysyvästi raviin ja tamma liikkuikin eteenpäin matkaavoittavasti. Teimme muutamia pidätysharjoitteluja ja kun ratsu kulki rauhallisemmin sekä rentona, oli loppukäyntien aika. Valmennus oli mennyt hyvin ja ratsukko eteni oppimissaan asioissa loistavasti.

Kouluvalmennus 24.05.2013, valmentajana Kiiu

Ravailitte jo kentällä, kun saavuin paikalle. Pidensit ravia, ja tamma totteli. - Menkää vähän käyntiä. Tulkaa pitkillä sivuilla pohkeenväistöä ravissa ja siirtäkää kulmassa käyntiin ja tehkää kulmissa voltti, ja jatkakaa ravia. Aluksi Brica oli vähän jäykkä, mutta rentoutui nopeasti. Tulitte sen viisi kertaa. - Sitten laukataan, nosta laukka kulmassa tee iso pääty-ympyrä, sen jälkeen nopeammin tai pitempi laukka, saat päättää, kumpi sille on helpompaa pitkällä sivulla. Teitte molempia ja ne onnistui tosi hyvin. Vaihtakaa suuntaa ja taivuttele Bricaa. Brica alkoi olemaan vähitellen muodossa. -Tulkaa uudestaan pohkeenväistöä, eka käynnissä, sitten ravissa, nosta siitä suoraan laukka, kun olet suoristanut hevosen. - Tulkaa nyt koko ura läpi pyörivää laukkaa. Sitten vaihdoitte suunnan. Tulitte ravia ja harjoittelitte vähän ravitempoja. Tulitte ne ja taivuttelit vähäsen ja aloitte lopettelemaan. - Lyhyt valmennus, mutta pää asia oli, että Brica saatiin rentoutumaan nopeasti. Menkää vielä hetki käyntiä, ja menkää sitten vaikka niemen kautta tallille. Hyvin onnistunut valmennus, onnea teille!

Kouluvalmennus 15.04.2013, valmentajana Roo

Kasasin esteitä, kun ratsukko verrytteli samalla. Brica ravasi melko jännittyneesti ja säpsyi puomien kolinaa. Pyysin ratsastajaa rentoutumaan itse ja pitämään tamman työssä, jottei sille jäisi aikaa esteiden kyttäämiseen. Käytimme alkuverryttelyyn reilusti aikaa, jotta Brica rentoutuisi edes hiukan. Ratsukko teki laukka-ravi siirtymisiä ja voltteja esteiden ympärille. Tamma alkoi pikkuhiljaa vertyä ja rentoutua. Aloittelimme hyppäämisen 50cm korkealla verryttelyesteellä. Tamma hyppäsi hyvin ja muutaman hypyn jälkeen nostin esteen 60cm korkeudelle. Tänään valmennuksen aiheena oli sarjaeste, ja rakentamassani sarjassa oli 3 estettä 1 ja 2 laukkaaskeleen väleillä. Tamma hyppäsi hyvin ja tehtävää toistettiin muutamia kertoja. Pian nostin viimeisen esteen 70cm korkeudelle, jolloin puomi tippui ensimmäisellä kerralla. Syynä oli tamman kiihdyttely. Toisella kerralla tamma hoksasi itsekin hidastaa ja ratsastajakin oli paremmin mukana. Lopuksi nostimme toisen esteen 70vm korkeudelle ja viimeisen 80cm korkeudelle. Brica hyppäsi kivasti eikä edes kyttäillyt esteitä. Loppuverryttelyksi ratsukko ravaili kevyessä ravissa, kun keräsin esteitä pois. Loppukäyntien aikana tamma oli mukavan rentoutunut eikä enää säpsynyt juurikaan.