Etusivu Talli
Kasvatus Muuta

AGH Tuulenpuuska

UUSI OSOITE!

Virtuaalihevonen

UUSI OSOITE!

Virallinen nimi: AGH Tuulenpuuska "Puuska"
Rekisterinumero: VH02-018-0913
Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori
Säkäkorkeus: 162cm
Väri: rautias

Syntymäaika: 05.08.2006
Ikä: 16 vuotta (täytti 3 vuotta 05.05.2007)
Ikääntyminen: VAI
Kasvattaja: Pauli Järvinen, Suomi (evm)
Maahantuoja: Reespect.
Omistaja: Ireth (VRL-03777), Viisikko

Painotuslaji: yleispainotus
Koulutustaso: ko. Vaativa A, re. 120cm, va. vaativa
Saavutukset: YLA2 / 122p, SLA-I / 93p, VPA-III / 72p, ORI1 / 119p, I-palkinto (118p) epävirallisilta sh-oripäiviltä, KRJ-II / 96p (18-41-14-15-8)


© http://www.tiiangalleria.net/vapaasti.html

Luonnetta

Yleisesti Puuska on hieman villi ori, joka ei sovi ihan aloitteleville hevosenhoitajille/ratsastajille. Kokeneemmat osaavat laittaa poikaan kuria ja järjestystä, eivätkä pelkää sitä mikäli se sattuu olemaan uhittelutuulella. Kuitenkin pojan rosoisen pinnan alla sykkii ihmisrakas ja lämmin sydän. Puuska vaistoaa erittäin helposti jos käsittelijä pelkää sitä vähänkin, ja käyttää sitä hyväkseen olemalla hieman normaalia ilkikurisempi. Kauhean äänekkäästi ei kuitenkaan mielipiteitään tuo esiin, päinvastoin hän on hyvin hiljainen poika. Tosin tammojen perän pitää aina saada kiljua ja pöyhistellä, mutta muutoin ei pahemmin pidä itsestään meteliä.

Taluttaessa muuten kiltti, mutta vetää usein taluttajansa mukanaan ruohotupsujen ääreen. Tammojen ohi taluttaessa nostaa päänsä pystyyn, korvat hörölleen, pistää kaulansa kaarelle ja koettaa näyttää oikein pöyhkeältä ja komealta, mitä se kyllä on muutenkin. Ei kuitenkaan rynni pahemmin tammojen perään, paitsi jos tammalla sattuu olemaan kiima. Silloin ori on hieman menossa tammaa kohti, mutta mikäli narun toisessa päässä on päättäväinen ja asiansa osaava henkilö, pysyy Puuskakin kauempana tammasta. Kisoissa kuuliaisempi kuin kotona, vaikka toisin luulisi.

Laitumelta/tarhasta antautuu hyvin kiinni, yleensä tulee höristen vastaan aidalle jos hakija on tuttu. Vieraita saattaa juoksuttaa tarhassa kauankin. Tämä poika on erittäin uskollinen ystävä, kun sen luottamuksen on saanut puolelleen. Jos joskus tuntuu, ettei Puuska anna ollenkaan kiinni tarhasta, kannattaa se houkutella kauralla, ettei se opi juoksuttamaan hakijoita kauheasti. Tuttuihin ihmisiin Puuska luottaa ja onkin mitä mainioin ystävä missä tahansa asiassa. Joskus seurailee laitumella hakijaa kuin koira, vaikkei hän edes hakisi Puuskaa. Se on orin tapa osoittaa kiintymystään. Herkkuja rakastaa, mutta tahtoo näykkiä, joten sille ei anneta koskaan ikinä milloinkaan mitään suoraan kädestä. Karsinassa käyttäytyy hyvin, ei omaa mitään huonoja tallitapoja, kuten kuopimista tai puun puremista. Mutta yksin talliin jäämistä inhoaa, ja silloin saattaa päästää pari kiljahdusta tai vähän rymistellä, mutta paljon pahempiakin karsinakäyttäytymisiä on nähty. Turvallisuussyistä kuitenkin karsinassa hoidettaessa pidetään suhteellisen lyhyellä kiinni. Kokeneimmat voivat pitää Puuskaa toki irtikin karsinassa, mutta etenkin kokemattomammat tai pelokkaat ihmiset yleensä sitovat orin kiinni.

Hoidettaessa Puuska on muuten kiltisti, mutta kyllästyessään hyörii ja pyörii paikoillaan aika paljon. Jalat nousevat yleensä ihan hyvin. Puuska on ollut Rovaniemellä kisahevosena, joten tottunut kuljetukseen ja hälinään, joten koppiinkin meno sujuu herralta mainiosti. Puuska ei pelkää pahemmin mitään, joten se ei pompi pystyyn pressun heilahduksesta tai ohiajavan traktorin äänestä. Kuljetuksen aikana on hissukseen, jos on kaveri mukana niin vielä rauhallisempi. Kopista tullaan yleensä ulos melkoisella kiireellä ja rytinällä, joten ei aloittelijoiden kuskattava. Korvien kosketuksesta ei oikein pidä, ja satulavyötä kiristettäessä toisinaan luimii ja pullistaa, mutta ei kuitenkaan mitään kammottavan kamalaa. Säkä ja takajalkojen väli ovat paikkoja, joita rapsuttaessa poika lähes nukahtaa, ja vaikka muuten on hieman kiireinen hoidettaessa, mutta näitä paikkoja saa rapsuttaa vaikka tunnin. Oikein ihana ja mukava hoidettava, kun luottamus on kunnossa, mutta jos on yhtäänkin epäluuloinen hoitajaa kohtaan, saattaa olla aikamoisen vaikea hoidettava.

Vedestä pitää erittäin paljon, joten suihkutettaessa nauttii myös hyvin paljon. Rakastaa uimista, mikä onkin erittäin hyvää lihaskuntotreeniä. Talvisin treenataan umpihangessa laukkailemalla. Hypätessä käytetään jännesuojia edessä, ja hivutussuojia takana, koulua mentäessä taas pinteleitä joka jalassa. Rakastaa myös ilman satulaa ratsastusta, jostain syystä ja onkin siinä varsin mainio tasaisten askeleidensa vuoksi. Vaatii kuitenkin rautahermoisen ratsastajan tuolloin, sillä tuppaa innostumaan liikaa.

Ratsastaessa toimii mukavasti, suustaan hieman kovahko, mutta painoavuille erittäin herkkä. Reippaanpuoleinen ratsu. Maastossa ja liikenteessä pomminvarma, ei säiky eikä hätkähtele, askeleet vaikeassakin maastossa erittäin varmat, poika osaa valita askeleensa paikan hyvin! Pidätteiden treenaaminen on erittäin suositeltavaa ainakin kerran viikossa, sillä ori tuppaa välillä unohtamaan ne kokonaan ja paahtaa vain eteenpäin, vaikka ratsastajalla olisi jo norsu jarrut käytössä.

Koulukentillä menestystä niitetään tämän herran kanssa, sillä se omaa upeat askellajit joissa kaikissa kauniit, korkeat ja lennokkaat liikkeet. Käynti on ihanteellisen reipasta, muttei kaahaavaa, ja ravi korkealiikkeistä, pitkäaskelista ja lennokasta. Laukka taasen on ratsastajan kannalta miellyttävän keinuvaa ja pehmeää, ulospäin se on kauniin ryhdikästä ja rullaavaa, erittäin selvän kolmitahtista. Laukan jälkeen tahtoo kuumua, varsinkin pitkän laukkapätkän jälkeen. Taipuu ja väistää erinomaisesti, myös lisäykset luonnistuvat orilta aivan itsestään, mutta askelten kokoaminen vaatii ratsastajalta paljon, sillä se on Puuskalle vaikeahkoa. Onnistuu siinä kuitenkin miltei aina, jos vain sitkeästi jaksaa yrittää.

Hypätessä mukava, kieltää äärimmäisen harvoin. Hyppytyyli on kauniin tasajalkainen. Ori tykkää hypätä aina vähän turhan korkealta, eli ponnua piisaa! Yleensä innostuu myös reilusti kun huomaa että kentällä on esteitä, joten kannattaa käyttää reilusti pidätteitä ja vähän pohjetta, ettei mentäisi liian kovaa. Rauhallinen ratsastaja saa yleensä myös Puuskan rauhoittumaan, jolloin vauhti pysyy helpommin hallinnassa. Ei vierasta erikoisempiakaan esteitä, vaan hyppää vaikka talon yli jos on tarvis.

Ajaessa Puuska on varsin mukava, edelleen erittäin reippaanpuoleinen ori. Muoto ja liikkeet ovat kauniit, keskittyminen joskus tosin puuttuu. Parhaiten pärjää kouluosuudella, mutta eniten pitää maratonosuudesta jolloin saa mennä suhteellisen kovaa. Oikein mainio ajokaveri muutenkin, ei säiky tai poukkoile. Ei ehkä kuitenkaan maailman paras valjakkohevonen, mutta melko hyvä kuitenkin. Treenaamista on kuitenkin vielä reilusti. Maastossa, kuten sanottua, oikein rohkea ja varmajalkainen. Ei takuulla säiky mitään ja menee vaikka läpi harmaan kiven ja kiipeää vaikka puuhun mikäli ratsastaja sellaista pyytää. Ei juuri kompastele edes vaikeassa maastossa, vaan astelee varmasti ja rauhassa, katsoen tarkkaan mihin jalkansa asettaa. Laukkapätkillä tuppaa hieman innostumaan ja usein sitten mennäänkin kolmea miljoonaa - oli ratsastaja kyydissä tai ei.

Kisoissa on kuin kotonaan, sillä on kisattu niin paljon, ettei se enää oikeastaan välitä; ollaanko kotona treenaamassa, vaiko vieraalla tallilla kisaamassa. Kuten edellä mainittua, kuljetus sujuu hienosti, tosin kopista ulostulo on vähän ryminää ja ryskettä, mutta muuten mukava kisahevonen. Tosin jos kovin lähellä kisakenttää on tammoja (varsinkaan kiimassa olevia), voi oriin huomio kiinnittyä niihin. Mutta yleensä kisoissa yrittää aina kaikkensa ja on oikein luotettava kisaratsu.

Sukutaulu

Isä: Kiukun-Puuska
evm, prt, 163cm
ii. AER Kiukuttelija
evm, rt, 165cm
iii. AER Äkäpussi
evm, trt, 160cm
iie. Kirkkaus
evm, prt, 157cm
ie. Tuuletar
evm, trt, 151cm
iei. Mehtäukko
evm, vprt, 162cm
iee. L.T. Virvatuli
evm, prt 167cm
Emä: Tuulityttö
evm, vrt, 162cm
ei. Tuulenpoika
evm, prt, 158cm
eii. Äidin Pikkupoika
evm, trn, 160cm
eie. J.V. Tuuli
evm, vprt, 163cm
ee. Tuulahdus
evm, trt, 161cm
eei. Häivähdys
evm, prn, 158cm
eee. Tuulen-Kuiskaus
evm, rt, 165cm

Sukuselvitys

Puuska on hieno suomenhevosori, joka on totta kai perinyt hyvät ruumiinmuotonsa ja persoonallisen luonteensa hienoilta vanhemmiltaan. Sen sukua tunnetaan hyvin pitkälle ja monet sen lähisukulaisista ovat massiivia ja suuria kuten Puuskakin, joten ei olekaan mikään ihme, että myös Puuska periyttää massiivista kokoa jälkeläisilleen. Ravihevosia Puuskan suvusta ei löydy kolmesta ensimmäisestä polvesta yhtäkään, joskin osa sen esi-isistä on kilpaillut raveissa.

Puuskan isä, Kiukun-Puuska, oli taitava ja reipas kouluratsu, joka toimi myös siitosorina pitkään. Kiukku oli hyvärakenteinen ja -luonteinen ori, joka pärjäsi kouluradoilla vaativalla tasolla. Se hyppäsi myös esteitä 80cm asti, mutta oli ehdottomasti enemmän kouluratsu. Tämä 163cm korkea punarautias herra oli lihaksikas ja raamikas ratsu, joka toisinaan oli luonteeltaan hieman haastava, mikäli luottamus ei ollut kunnossa. Jälkeläisiä orilla on Puuskan lisäksi useita, kaikki ovat isänsä tavoin näyttäviä hevosia, joille oikein liikkuminen tulee luonnostaan. Jonkin verran ori on periyttänyt myös isoja päämerkkejä, joista Puuskakin on saanut osansa, onhan sillä melko iso läsi.

II. AER Kiukuttelija sai mainetta kenttäradoilta, vaikka se olikin taitavampi koulu- kuin esteratsu, mutta ori rakasti hyppäämistä. Kilpailuissa se menestyi vaativassa B:ssä ja esteillä 90cm radoilla. Se oli todella komea rautias, 165cm korkea hevonen, joka sai päät kääntymään kilpailuissa. Luonteeltaan ori oli hieman äksy, mutta kuitenkin rehti ja rehellinen suomalainen, joka oli ratsuna todella reipas. Jälkeläisiä Kiukuttelijalla on muutamia, sillä ikävä kyllä orin tiinehdyttämisprosentti oli todella huono. Kaikki orin jälkeläiset ovat kuitenkin erittäin laadukkaita ja hyviä periyttäjiä, kuten ori itsekin.

III. AER Äkäpussi ei ollut lainkaan nimensä veroinen, sillä tämä 160cm korkea tummanrautias ori oli todella lempeä. Se kilpaili ikänsä tasolla helppo A ja 110cm, ja sai muutaman jälkeläisen. Se eli koko elämänsä samalla omistajalla ja tarhaili kahden ruunan kanssa, joita se kunnioitti paljon. Muutenkaan se ei ollut lainkaan orimainen tai karjas, vaan vaikutti pikemminkin rauhalliselta ruunalta.
IIE. Kirkkaus oli reipas, mutta hyvin kiltti tamma, joka toimi lähinnä siitostammana. Se oli kuitenkin koulutettu tasolle helppo B ja 90cm, mutta tämä 157cm korkea punaraudikko ei kilpaillut kuin muutaman kerran elämässään. Se oli myös ajokoulutettu ja tekikin jonkin verran rekiretkiä talvisin. Tamman emä toimi ravurina juosten kolme lähtöä, joten vauhti oli tällä tammalla verissä, vaikkei se itse rahaa juossutkaan.

IE. Tuuletar oli rakenteeltaan melko siro, eikä kovin korkea – vain 151cm – mutta kuitenkin hyvin kaunis. Se kilpaili kouluratsastuksessa tasolla vaativa A, esteitä se hyppäsi metrin verran, ei tosin koskaan kilpailuissa. Tummanrautias tamma sai kuusi jälkeläistä siirryttyään pois kilpakentiltä ja olikin mitä parhain emä kaikille varsoilleen. Muutenkin se oli luonteeltaan herttainen ja ystävällinen, jopa lapset pystyivät huoletta sen kanssa harrastamaan. Vanhuuden päivilläänkin se rakasti esiintymistä ja kilpailikin seurakisoissa 10-vuotiaan tytön kanssa.

IEI. Mehtäukko oli todella komea ja massiivinen ori, joka toimi valjakko- ja työajossa. Tämä 162cm korkea vaaleanpunarautias ori kilpaili vaativalla tasolla valjakossa, työajossa se keskittyi lähinnä metsäajoon. Luonteeltaan se oli hyvin rauhallinen tapaus, joka ei hermostunut mistään, kuten ei työhevosen kuulukaan. Muita oreja Mehtäukko ei kuitenkaan sietänyt lähellään ja sen kohtaloksi koituikin tappelu toisen orin kanssa.
IEE. L.T. Virvatuli oli siro ja korkea (167cm) rouva, joka oli luonteeltaan hyvin omanarvontunteva ja herkkä. Punarautias tamma kilpaili vaativassa B:ssä vielä 19-vuotiaanakin ja teki elämänsä aikana neljä hienoa varsaa, joista se huolehti todella hyvin. Aivan kaikkien ratsastettavissa tamma ei ollut, sillä se hermostui välittömästi vääristä avuista, jolloin ratsastaja löysi yleensä itsensä maasta.

Puuskan emä oli Tuulityttö, todella kaunis vaaleanrautias yksilö, jolla oli upea ja vahva rakenne. Se oli melko kookas, 162cm, mutta siitä huolimatta erittäin kevyt ja taipuisa ratsu, joka toimi moitteetta myös kärryjen edessä. Se kilpaili monessa lajissa: koulussa helpossa A:ssa, esteillä 120cm luokissa ja valjakossakin vaativalla tasolla. Luonteeltaan se oli oikein kiltti, mutta välillä todella tammamainen ja kokeileva sekä epäluuloinen. Jälkeläisiä tammalla on yhteensä seitsemän ja se onkin periyttänyt erittäin hyviä käyttöhevosen ominaisuuksia kaikille niistä. Myös tietynlainen haastavuus on periytynyt - ainakin Puuskalle - mikä joskus aiheuttaakin ongelmia...

EI. Tuulenpoika oli myös kilpakäytössä kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa, tosin elämänsä viimeiset kymmenen vuotta se vietti tuntihevosena. Se ruunattiin melko nuorena, joten tällä 158cm korkealla punarautiaalla herralla ei ole kuin kaksi jälkeläistä. Se oli koulutettu tasolle helppo A ja 120cm, luonteeltaan Tuulenpoika oli hyvin tasainen ja rauhallinen, eikä sen kanssa ollut ikinä mitään ongelmia. Se oli lasten suosikki asuessaan ratsastuskoululla ja taitojensa puolesta aikuisten suosima kisahevonen.

EII. Äidin Pikkupoika oli lempeäkatseinen ja hurmaava ori, johon ei voinut olla ihastumatta. Se kilpaili valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa menestyen tasolla vaativa B ja noviisi. Ori oli 160cm korkea ja väriltään tummanruunikko, todella näyttävä ratsu, joka periytti miellyttävää luonnettaan myös jälkeläisilleen. Ori jouduttiin kuitenkin lopettamaan melko nuorena, sillä maastossa pelästyessään se törmäsi autoon ja loukkaantui vakavasti.
EIE. J.V. Tuuli oli vaaleanpunarautias, erittäin herttainen tamma, joka toimi tuntihevosena ja siitostammana, tosin se myös kilpaili jonkin verran tasolla helppo A ja 100cm. Tämä 163cm korkea monitaituri oli myös ajokoulutettu. Luonteeltaan se oli mitä kiltein ja varsansa se hoiti erittäin lempeästi, ja päästi kaikki katsomaan pienokaisiaan. Tuuli vietti arvokkaat eläkepäivät kahden muun suomenhevostamman kanssa pienellä tallilla.

EE. Tuulahdus oli kenttäratsuna toiminut tamma, joka oli tasaisen hyvä niin koulussa kuin esteilläkin. Se oli koulutettu tasolle vaativa B ja 110cm, sijoituksia tuli kaikista kolmesta lajista runsaasti. Väriltään se oli tummanrautias ja korkeutta löytyi 161cm, muutenkin se oli varsin näyttävä hevonen, joka kyllä keräsi katseita. Luonteeltaan se oli melko haastava, mutta kuitenkin yritteliäs ja rehellinen työmyyrä.

EEI. Häivähdys oli tunnettu kouluratsu, se kilpaili menestyksekkäästi vaativassa A:ssa. Upean rakenteensa ja kauniin punaruunikon värityksensä vuoksi se oli suosittu myös jalostuksessa ja tällä 158cm korkealla orilla onkin useita jälkeläisiä, jotka ovat perineet sen kilpailunhaluisen luonteen. Ihmistä ori kuitenkin kunnioitti syvästi, eikä se ollut kovin vaikea käsitellä. Järkevää luonnetta se onkin periyttänyt jonkin verran myös.
EEE. Tuulen-Kuiskaus oli rakenteeltaan melko raskas, mutta kuitenkin erittäin kaunis 165cm korkea rautias tamma. Se ei ollut osaava ratsu, mutta mukava harrastehevonen ja siitostamma, joka tekikin useita kauniita varsoja. Kärryjen edessä tamma oli lyömätön apuri! Lapset rakastivat tämän lempeän tamman tasaista askellusta ja järkähtämätöntä luonnetta.

Jälkeläiset

AGH Tuulenpuuska ei ole enää siitoskäytössä tallin ulkopuolelle. Puuska on elämänsä aikana saanut 11 jälkeläistä, jotka kukin omilla teillään vievät Puuskan perintöä eteenpäin. Näistä kuusi oli tammoja ja viisi oreja. Puuskan jälkeläisistä kaksi asuu meillä Viisikossa ja jatkavat orin aloittamaa Tuuli-linjaa.

s. 16.02.2007 sh-t Suudelmitar (e. Svea RÅ [kadonnut]), om. Emma L -> YLA3, SLA-III, KRJ-II
s. 28.02.2007 sh-t Tiitiäinen (e. Tähtityttö [kadonnut]), om. kuka?
s. 21.04.2007 sh-t BT Myötätuuli (e. Kotikylän Wilhelmiina), om. Viisikko
s. 21.04.2007 sh-o BT Vastatuuli (e. K.S. Tuulen Vire), om. Viisikko
s. 08.07.2007 sh-t Sannin Adalmiina (e. Erilan Vilma), om. Viivi L.
s. 30.10.2007 sh-o Viisikon Karpaasi (e. Onnelan April), om. kadonnut
s. 16.11.2007 sh-t Fiktion Myy (e. Lilla My), om. Wuorelan Ratsutila -> SV-I
s. 10.02.2008 sh-o Serenin Sadetanssija (e. Pikkuvaahteran Myrskylintu), om. Miisaliina, Sadekuuron talli
s. 10.08.2008 sh-t SMK Tuulen Tähti (e. Tähtileimun Sammal), om. Jenna
s. 15.11.2008 sh-o Ch Tuulen Tuoma (e. Tuulityttö), om. Emmu -> SLA-I, KRJ-II, VPA-III
s. 24.11.2008 sh-o Tuulen Pakkaskuu (e. Tuulityttö), kadonnut

Periyttää:
- suurta kokoa (pääsääntöisesti yli 158cm)
- massavaa rakennetta
- hyvää, mutta omanarvontuntevaa luonnetta
- mahdollisuutta monipuoliseen käyttöön

Kuulumisia

16.02.2007 Kävin ostamassa Puuskalle varusteet. Puuskalla on nyt hoitaja ja kisaaja, joten kisakalenteriin on tulossa täytettä. Astui helmikuussa kaksi tammaa, Svea RÅ:n ja Tähtitytön. Nyt Puuskasta ei ole enää mahdollista saada jälkeläisiä ennen kisataukoa, joka on vasta kesällä, jos silloinkaan.

11.03.2007 Puuska oli aamulla hieman väsynyt, joten päätin jättää treenit väliin ja vein sen tarhaan heti. Toin ruoatkin sinne. Mutta eipä väsymys ole ihme, sillä on kalenterissa yli 100 kisaa! Puuska hamuili kättäni tarhassa ja oli kaikin puolin todella ihana. Mietinkin jo, että pitäisikö minun laittaa se nyt tauolle ja jatkaa kisaamista kesällä, mutta tulin siihen tulokseen, että ei se olisi kannattavaa, kun muilla hevosilla kuitenkin on silloin lomaa. Puuskalle on nyt muuten etsinnässä uutta kotitallia, sillä Viisikon muuttuessa ratsastuskouluksi, Puuska jäisi ilman tallia, sillä ei tämä ori sovi tuntihevoseksi alkuunkaan, kilparatsu tämä on ihan selvästi. Nyt tahtoisin kovasti saada Puuskasta vielä pari varsaa, sillä Puuskan hyvä luonne periytyy hyvin ja sen jälkeläiset ovat kaikki hyvä luontoisia ja kivasti pärjänneitä. Yhden varsan Puuska kyllä saa Anin kanssa, mutta ei vielä, koska An on täysin kisaamaton, vaikka jo 10-vuotias onkin.

19.03.2007 Päätin jättää Puuskan Viisikkoon, sillä täällä on kaksi tallia; toinen sillä hetkellä tunneilla käyville hevosille ja toinen kisaaville ja koulutettaville hevosille. Puuska jää siis tuttujen hevosten ja tuttujen ihmisten luo asumaan. Puuskalla on nyt ollut hiukan taukoa kisaamisesta, mutta pian se pääsee taas näyttämään kyntensä kisakentillä. Olen päättänyt opettaa sen myös ajoon, jotta se olisi entistä monipuolisemmin kisakäytössä ja näin ollen se voisi astua entistä enemmän menestyneitä tammoja. Olisi vielä kuitenkin haussa muutamat sijoitukset tuolta KRJ:stä ja sitten suunnata laatikseen, jotta Puuska saisi enemmän jalostusarvoa.

13.08.2007 Puuska oli lomalla jonkin aikaa ja nyt se on taas aloittanut kisaamisen, sijoittuen jo kerran KRJ:n alaisissa ja voittaen kerran VVJ:n alaisissa kisoissa. Sitten kun Puuskalla on 28 sijoitusta KRJ:n alaisista kisoista ja edes yksi koulua kisaava jälkeläinen, vien sen KRJ:n laatuarvosteluun, sillä Puuska on kyllä valmis siihen. Minua hieman kyllä harmittaa, kun Puuskan jälkeläisistä vain yksi on VRL:n rekisterissä ja suurin osa sen varsoista kisaa vieläpä esteillä, eikä koulua. Onneksi jätin itselleni kaksi sen jälkeläistä, ne sitten kisaavatkin koulua.

25.11.2007 Kappas perhana, Puuskahan on oikea rusettihai. Se on palkittu SLA-I- ja YLA2-palkinnoilla! Olen niin ylpeä pojasta, etten voi edes sanoin kuvailla tätä. En olisi ikinä uskonut orista mitään tällaista. Wow. Nyt otetaankin kisaspurtti ja hankitaan orille kaikki vaadittavat 35 sijoitusta KRJ:stä ja laatikseen! Myös tuo YLA-palkinto pitäisi korottaa sitten myöhemmin. Muutenkin Puuskalle kuuluu hyvää - se on saanut astua pari tammaa tässä lähiaikoina. Ori on myös tutustunut yhteen jälkeläiseensä, BT Vastatuuleen eli Vaaviin. Miehet tulevat hyvin toimeen keskenään.

06.04.2008 Tänään vähän muokkailin Puuskan sivuja. Laitoin luonteen ja sukuselvityksen kappalejaot paremmin, jotta ne olisi helpompi lukea ja tarkistin muutenkin kirjoitusta virheiden varalta. Kyllähän niitä virheitä muutama löytyi, mutta nyt ne on korjattu. Minua muuten harmittaa aivan hirveästi, kun olen aiemmin käyttänyt Puuskaa niin paljon tammoille. Olisi parempi, jos käyttäisin sitä nyt, kun se on menestynyt, jolloin varsat menisivät paremmin kaupaksi ja tavoitteellisiin koteihin. Mutta no, kai se nyt näinkin menee. Tässä taannoin huomasin muuten erään hauskan piirteen Puuskassa; ratsastin sillä maneesissa ilman satulaa ja se lähti yllättäen laukkaamaan hieman reippaammin, jonka jälkeen se teki äkkipysähdyksen. Luisuin alas sen selästä, koska tasapainoni oli pettänyt ja irrotin vahingossa ohjistakin. Puuska ei kuitenkaan lähtenyt karkuun, vaan se tuli heti luokseni ja puhalteli kasvoihini, aivan kuin kysyen, sattuiko. Ei siinä voinut muuta kuin halata lempeää oria. Kapusin heti takaisin selkään ja jatkoimme ratsastushetkeämme. Ihana ori :)

25.06.2008 Kävin reippaalla maastoretkellä orin kanssa. Kävelimme ensin lähes puoli tuntia, mutta sitten otin Puuskan raville ja ravailimme pitkän pätkän ennen kuin hidastin vauhdin käynniksi, jotta pääsimme metsäpolun kautta laukkasuoralle. Jatkoimme ravaamista kun pääsimme metsästä pois ja hetken päästä nostikin jo laukan. Ori laukkasi korvat hörössä ja intoili todella paljon. Nousin kevyeen istuntaan ja annoin orin laukata niin kovaa kuin se vain jaloistaan pääsi. Edes pukkeja ei matkalle tullut, niin haltioissaan ori oli päästessään kerrankin laukkaamaan kunnolla. Laukkasimme pätkän kaksi kertaa, ennen kuin otin orin taas raville ja lähdimme ravaamaan kotia kohti eri reittiä kuin yleensä. Puuska katseli kiinnostuneena ympärilleen ja steppailikin välillä, kun vastaan tuli PELOTTAVA PUNAINEN POSTILAATIKKO, joka siis yritti syödä Puuskan. Pääsimme kuitenkin yhtä matkaa kotiin ja ori olikin ihan hikinen tämän reissun jälkeen. Kävin suihkuttelemassa sitä viileällä vedellä ja sen jälkeen vein sen laitumelle muiden orien kanssa.

20.12.2008 Tänään olikin pientä estetreeniä tiedossa. Kokosin maneesiin jo aamulla 80-100cm esteradan, jossa oli vesimatto, kaksi okseria, kolmen esteen sarja ja trippeli. Aluksi sarjan kaksi ensimmäistä osaa olivat vain puomeja ja vasta viimeinen oli este. Alkuverryttelyn tein maastossa, ravailimme reippaasti lumihangessa ja päästessämme takaisin maneesiin Puuska oli lämmennyt jo hyvin. Hyppäsin sarjan ensin pari kertaa niin, että puomit tulivat ensin ja este sitten ja kerran toisinpäin. Puuska vaikutti todella hyvältä, joten vinkkasin tallityttöä nostamaan puomit esteiksi, jotta pääsemme aloittamaan. Hyppäsimme kerran harjoituksen vuoksi vesimaton ja trippelin, jotta Puuska saisi vähän tuntumaa näihinkin esteisiin ennen kuin aloitimme radan. Ensin tuli kolmen esteen sarja nousevana, eli ensin 80cm, sitten 90cm ja viimeisenä 100cm. Sarjalta tuli tiukka kaarrosokserille, joka oli maneesin keskellä, sitten pitkä suoristus ja kaarros vesimatolle, josta hyvin tiukka tie toiselle okserille. Tulimme aivan oikeaan laitaan, mutta pääsimme esteen yli. Okserilta tuli melko pitkä tie trippelille, jonka selvitimme hienosti, Puuska venyi todella upeasti! Trippeliltä tuli lyhyt, kaareva tie sarjalle, joka oli tällä kertaa laskeva. Sarjalta tuli vielä kaarros vesimatolle, josta kaarsimme viimeiselle okserille. Puuska oli todella reipas ja rata onnistui hyvin. Se venyi pituusesteillä hienosti ja pysyi hyvin hallinnassa myös sarjalla. Loppuverryttelyn suoritimme taas maastossa, koska oli upea talvipäivä.

23.04.2009 Tänään treenasimme koulua maneesissa. Puuska oli melko reippaalla tuulella ja ennen ratsastusta juoksutin sitä 20 minuuttia, jonka jälkeen ori olikin jo huomattavasti rauhallisempi. Kiivettyäni sen selkään kävelimme pari kierrosta, jotta ori saisi tasata hengitystään ennen varsinaista työskentelyä. Pikkuhiljaa kokosin ohjat käteeni ja aloin taivutella oria eri suuntiin. Pitkillä sivuilla menimme pohkeenväistöä ja lyhyet sivut koottua käyntiä, jotta saisin sen vetreäksi ja täysin kuulolle. Puuska käyttikin takaosaansa hyvin ja väistöt olivat hyvin tasapainoisia. Kokoamisaste sen sijaan jäi "vajaaksi", koska ori yritti koko ajan painaa ohjalle. Verryttelyn jälkeen pyysin sen raviin ja aloitimme saman tehtävän harjoitusravissa. Tällä kertaa sain Puuskan koottuakin hyvin, joten muutin tehtävää niin, että pitkillä sivuilla lisäsimme ravia ja lyhyillä sivuilla lyhensimme. Puuskan harjoitusravissa on vaikea istua muutenkin ja lisätyt askellajit ovatkin täyttä tuskaa, mutta sitkeästi istuin alhaalla satulassa. Muutaman kierroksen jälkeen vaihdoin suunnan ja nostin laukan ravista. Puuskalla oli virtaa ja sen ensimmäinen laukka-askel olikin aivan valtava. Työstin laukkaa keskiympyrällä, kunnes Puuska alkoi myödätä niskasta ja askeleissa oli helpompi istua. Sitten lähdin vaatimaan aina vain lyhyempiä askeleita ja lopulta sain kuin sainkin Puuskan koottua. Kauaa en viitsinyt kiusata oria kootulla laukalla, vaan vaadin keskilaukkaa. Puuska venyttikin askeltaan innokkaasti ja teki todella hienot lisäykset. Noin kymmenen minuutin laukkatyöskentelyn jälkeen otin sen raville ja tein paljon laajoja ympyröitä ja kiemuroita, jotta se ei olisi seuraavana päivänä jumissa. Hetken kuluttua otin sen käyntiin ja lähdimme köpöttelemään maastoon.

18.09.2009 Ratsastin Puuskalla tänään noin puoli tuntia kentällä. Työskentelin lähinnä ravissa ja sainkin sen ravaamaan rennosti, mutta kuitenkin sopivan reippaasti eteenpäin. Tarkoitus ei ollut vetää mitään kunnon treeniä, vaan ihan vain kevyesti ratsastaa ori rennoksi. Se olikin oikea ratkaisu, sillä Puuska vaikutti vähän vaisulta. Emme laukanneet ollenkaan ja ravailimmekin vain melko rauhallisesti. Myöhemmin illalla kävin vielä talutusmaastossa sen kanssa, jotta se saisi tänäänkin vähän enemmän liikuntaa kuin vain muutaman ravikierroksen kentän ympäri. Takaisin tullessa kiipesin orin selkään kiven päältä, eikä ori hermostunut siitäkään. Hyvin varovaisesti ja kiltisti se toi minut kotiin asti, jossa liu'uin alas sen selästä ja syötin sille muutaman porkkanan ennen kuin laitoin sen karsinaansa ja toin sille iltaruuat eteen, koska muut hevoset olivat saaneet ruuan jo vähän aiemmin.

03.03.2010 Tänään oli vuorossa kevyt koulutreeni. Aiheena oli ravipohkeenväistö ja avotaivutus, jotta Puuska vertyisi taas - se kun on ollut vähemmällä käytöllä jo pidempään. Se olikin oikein innoissaan ja kulki korvat hörössä koko tunnin ajan, eikä vaikuttanut lainkaan kankealta, vaikka ikää alkaa jo löytyä. Alkuravit se kulki hyvin rennosti ja alkoi hakeutua pyöreäksi jo hyvin nopeasti. Muutamien volttien ja temponvaihteluiden jälkeen aloitin pohkeenväistön niin, että tulin lyhyen sivun keskeltä kohti toista lyhyttä sivua, pari metriä suoralla hevosella ja väistätin sen vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Puuska oli hyvin kuulolla ja väisti todella hyvin, kun pääsi juoneen mukaan. Seuraava tehtävä oli sitten avotaivutus. Teimme vain kevyitä harjoituksia, eli jokaiseen kulmaan voltti ja siinä jatkaen avotaivutuksessa. Aluksi Puuska lähti poikittamaan liikaa ja sitten se kulki vähän aikaa liian suorana, mutta kun korjasin omaa asentoani alkoi orikin ymmärtää mitä siltä haettiin. Muutamien volttien jälkeen se oli todella hyvin kuulolla, joten otin voltit laukassa ja jatkoimme siitä suoraan ravia avotaivutuksessa. Puuska oli loistava! Se laukkasi todella pontevasti rikkomatta laukkaa, vaikka voltit olivatkin pieniä. Parin kierroksen jälkeen otin sen raviin ja ravailimme pitkin ohjin parikymmentä minuuttia, että ori saisi vähän tasata hengitystään. Tämän jälkeen pyysin käyntiä ja kävelimme vielä lähes puolituntia - tunnin kevyestä ratsastuksesta tulikin miltei kaksituntinen! Puuska vaikutti kuitenkin virkeältä ja tyytyväiseltä, mikä oli tietenkin pääasia.

28.06.2010 Puuska viettää leppoisia eläkepäiviä ja nauttii laitumella olemisesta täysin siemauksin! Se laiduntaa tyytyväisenä muidenkin jo kisakäytöstä poistuneiden orien kanssa (Rokkapoika SLS, Kimovaaran Kingi ja Huoleton Poika) ja nauttii asemastaan laumanjohtajana. En ole ratsastanut sillä vähään aikaan, mutta muutaman kerran viikossa olen käynyt ajamassa sillä ja pari kertaa myös talutellut maastossa, jottei ori tuntisi itseään aivan hylätyksi. Puuska on aina ihan innoissaan, kun se pääsee tekemään "töitä" ja kulkee koko ajan korvat tötteröllä ja steppailee innostuneesti - aivan kuten nuorena! Ori ei ole muuttunut yhtään, se on edelleen se ihana ja vilkas poika, mikä se oli varsana minulle tullessaan. Nythän se on jo niin iäkäs, ettei se ole enää kilpailu- tai jalostuskäytössä. Olen tosin leikitellyt ajatuksella, että tarjoaisin Puuskaa vielä jollekin tammalle, mutta se jää nähtäväksi...

Muut aktiviteetit

Hubertusratsastus 25.2.2008:

Osallistujia oli Puuskan lisäksi 16. Meillä alkoi hyvin ja Puuska oli täysin tunnelmassa mukana. Se oli nopea ja ketterä, sai jopa täysiverisen kiinni eräässä kohtaa. Esteet sujuivat hyvin, eikä kompastumisia ynnä muita haavereita tullut. Kun olimme pääsemässä johtoon, erehdyin valitettavasti polusta ja eksyimme. Näin ollen emme saaneet kettua ensimmäisenä kiinni. Voittajaksi selvisi Kinn., ratsullaan Little L. Mutta meitä Puuskan kanssa ei eksyminen haittaa, pääasia että oli kivaa! Ja sitä todella oli, nautin täysin siemauksin kilpailusta ja taisi Puuskakin siitä pitää. Tässä vielä tuomarin, Anniinan, selostus kilpailusta:

Taisto hännästä oli erittäin kova! Lähdön jälkeen Prince ox piti kärkeä, mutta ensimmäisellä esteellä ori loi jarrut kiinni ja ratsastaja lensi pahaksi onnekseen esteen yli komeassa kaaressa. Ratsastajan sadatellessa orin kujeilua johtoaseman otti Vandrarens Själ, joka hyppäsi tasapainoisesti ja erittäin näyttävästi 110 cm enseimmäisen esteen. Toiselle esteelle tultaessa Marmorian Modelle pinkaisi johtoasemaan, sillä Ressu ponnisti esteen liian kaukaa ja haparoi siksi alastullessa, jolloin esteen kiertänyt 118 cm valkoinen poni pinkaisi etuasemaan. Heti takana oli kumminkin Jamppa CK, joka kiri pienempänsä nopeasti kiinni suurilla laukka-askelillaan.

Kahden seuraavan esteen ajan Jamppa oli johdossa, kunnes trimmattu Golden FlashBoy otti laukkaspurtin pitkällä suoralla, ja otti johtoaseman. Mutta seuraavaa estettä, joka oli portti, ei ori suostunut millään ylittämään. AGH Tuulenpuuska otti täykkärin kiinni nimensämukaisesti tuulennopeudella, kylmäveriseksi nähden. Ireth toivotti Monnikalalle onnea ja ohjasi taitavasti orinsa esteen yli. Lähdössä viimeiseksi jäänyt Croisoksen Bimboliina kiri johtaja hevosta kiinni ja onnistui ohittamaan orin, koska Ireth lähti seuraamaan epähuomiossa väärää polkua. Huomattuaan virheensä, mitään ei enää ollut tehtävissä, sillä johtoasema oli jo mennyt. Hrimnirin saadessaan näkyviinsä ketun, hän ohjasi ratsunsa Westwind oikoreittiä metsän halki, sillä polku teki loivan ja kiertävän kaaren. Pahaksi onnekseen hän oikopolulla ohitti masterin ja sai sakkorangaistuksen ja jäi häntäpäähän. Enää muutama estettä peltoaukealle.

Ähäkutti Rosmo pitelee etusijaa, mutta kauhukseen ratsastaja huomaa tokavikan esteen jälkeen satulavyön auenneen. Estääkseen satulan totaalisen valahtamisen, hän pidättää rajusti ratsunsa ja jää kiinittelemään satulavyötä, sadatellen. Mercury 88:n ratsastaja Odessa pyyhältäessään ohi toivottaa onnea seuraavaan jahtiin. Ja huikkaa vielä olkansa yli, että voitto on hänen. Kääntäessään katseen taas eteenpäin huomaa pahaksi onnekseen esteen ja ei ehdi valmistautua ja ratsu kieltääkin viime hetkellä. Ohi vingahtaa komea kimo Chalky VT. Peltoaukeama koittaa pian ja ratsastaja yrittää saada oriinsa vauhtia turhan rajuin ottein. Ori heittää pukit, mutta ratsastaka pysyy kuin pysyy selässä. Rockstone N'Joy näkee tilaisuuden tulleen ja pinkaisee ketun perään. Cornflower's Keena ja Syövyttäjä pinkovat heti Ollin kintereillä. Pystyharja huomaa tilaisuuden tulleen, kun kettu tekee äkkikäänöksen oikealle ja Olli ja Sussu eivät pysy tahdissa mukana. Toisesta suunnasta ovelasti suuntaava Jenniina ratsullaan Ehrenwert saa miltein otteen hännästä kiitäessään ohi, mutta rautiaan tamman, Little L, ratsastaja on nähnyt tilaisuuden tulleen. Kettu väistäessä Jenniinaa, hän ei huomaa toiselta puolelta kiitävää ratsastajaa ja näin Kinn. saa hyvän otteen kaarteessa heilahtavasta hännästä ja voittaa!

Luonnetesti 20.02.2008:
1. Kaarellaan ja kierrellään erilaisimpia esteitä selästä käsin.
- Omistaja istuu selässä rennosti, ei kiristä ohjia vaan antaa hevosen vain kulkea rentona. Maneesiin on levitetty erilaisia esteitä - miten hevonen suhtautuu niihin, kuinka se reagoi kun pitäisi mennä niiden yli yms.?
2. Kaarrellaan ja kierrellään erilaisimpia esteitä maasta käsin.
- Omistaja pitää riimunnarusta kiinni ja kulkee erilaisten esteiden viereltä / yli. Miten hevonen reagoi, onko se nyt säikympi kun omistaja ei ole selässä, mitä eroa yms.?
3. Toimintakyvyn mittaaminen
- Kuinka hevonen toimii, kun omistaja taluttaa sitä pihapolulla ja eteen hyppää tuntematon esine.
4. Aggressiivisuus / Terävyys
- Hevonen sidotaan puomiin ja omistaja poistuu. Toinen tuomari alkaa lähestyä epämääräinen esine kädessään, uhkaavasti ja epäröiden. Hetken kuluttua tuomari pudottaa esineen, nousee kumarasta asennostaan ja alkaa puhella ystävällisesti. Miten hevonen reagoi?
5. Hermorakenne
- Tätä ominaisuutta tarkkaillaan koko kokeen ajan. Siihen ei omistaja voi vaikuttaa, millaisen hermoston hevonen on saanut.
6. Takaa-ajo tilanne
- Hevosta taluttaa tuntematon mies. Yhtäkkiä takaa tulee uhkaava määrä kiviä tynnyrissä / tynnyri yksin / koliseva esine. Miten hevonen väistää, reagoi?
7. Kovuus
- Tuntematon mies taluttaa hevosta, kun yhtäkkiä edessä avataan sateenvarjo. Omistaja ei anna hevosen käydä nurkalla katsomassa mitä on tapahtunut, vaan hevonen viedään välittömästi pois. Hetken kuluttua palataan paikalla ja katsotaan tarvitseeko hevonen houkuttelua tullakseen samalle paikalle, vai tuleeko se reippaasti.
8. Luoksepäästävyys
- Ilkeä ja luimiva hevonen ei anna kovin hyvää kuvaa itsestään. Sen sijaan lämpimästä hörisevä, korvat höröllä oleva hevonen vaikuttaa mukavammalta. Kun vieras ihminen lähestyy, miten hevonen reagoi?

Tulokset:
1. Vaikutti varmalta hevoselta. Meni reippaasti ja moitteettomasti koko radan hyvin. Ei kieltänyt kertaakaan yhdelläkään esteellä, eikä muutenkaan vaikuttanut hermostuneelta erilaisten ja hieman ihmeellisienkin esteiden ylityksissä. Pisteitä 0.
2. Maasta käsin reipas ja rento. Käveli hienosti, nuuhki maassa olevia matalia esteitä ja ylitte ne helposti askeltaen. Pisteitä 0.
3. Pelästyi, muttei mennyt paniikkiin. Heitti päätään ja vaikutti hermostuneelta. Pisteitä 4.
4. Tuomarin tullessa uhkaavasti ori hirnui ja luimi. Voimme tulkita hirnumisen omistajan kutsumisena. Kun esine pudotettiin, Puuska pelästyi ja kavahti taaemmas. Tuomarin alkaessa puhua nätisti Puuska palautui nopeasti pelkotilastaan ja antoi miehen silittää itseään. Pisteitä 2.
5. Hermorakenne oli erittäin hyvää orille. Pisteitä 1.
6. Taluttaessa reipas ja utelias. Kiskoi ruohotupsuihin. Takaa-ajo tilanteen lauetessa ori pelästyi ja ryntäsi eteenpäin - taluttaja pysyi kuitenkiin riimunnarussa, joten syöksy ei ollut täydellä teholla.Pisteitä 6.
7. Sateenvarjon auetessa Puuska teki sen mitä useimmat hevoset tekevätkin: Pysähtyi ja höristeli korviaan. Kun palattiin paikalle, ori vaikutti valppaalta, mutta sitä ei jouduttu houkuttelemaan nurkalle, jossa varjo oli avattu. Pisteitä 3.
8. Nätisti, ei vain antanut koskea korviin. Pisteitä 2.

Tuomari kehuu, että koko kokeen ajan ori oli elementissään, eikä vaikuttanut villiltä. Lisäpisteitä siitä, ettei ori huomioinut kovin suuresti tammoja laitumilla, kuten ehkä yleensä? Pisteitä yhteensä 18 <-- hyvä pistemäärä orille.

Kuntotesti 20.02.2008:
1. Pidetään tavallinen ratsastustunti kentällä. Liikkuuko hevonen virkeästi / laiskasti, kuinka reippaasti se nostelee jalkojaan vai raahaako se niitä ? Katsotaan tavallisia asioita siis.
2. Mennään maastoon - sukelletaan kuuseen. Otetaan laukkapätkiä ja lasketaan, kuinka ylös hevosen pulssi nousee, kuinka paljon tämä hengästyy. Laukataan maastoesteitä hevosen esterajan mukaan, ja pujotellaan.
3. Kouluratsastusta. Taivutuksia, sulkuja, askellajikokeiluja + kokoamista, laukanvaihtoja, pysähdyksiä, puolipidätteitä laukassa, kootaan ja lisätään liikkeitä, avotaivutuksia + vastataivutuksia.
4. Vaellus / Matkaratsastusta. Kierretään tietty 5h:n lenkki. Tarkkaillaan jaksamusta ja tarpeita.

Tulokset:
1. Liikkuu hyvin ja ilmavasti. Tasaiset liikkeet ja varmat askeleet. Laukka nousee helposti ja kevyesti, eikä Puuskaa tarvitse hirveästi "työntää" eteenpäin.
2. Maastossa reipas, rohkea ja varma. Ei kompastellut, mukavat askeleet epätasaisella alustallakin. Kuumeni laukkapätkillä. Jaksoi hyvin ja hyppäsi voimakkaasti.
3. Koulutunnilla hevosen keskiskittyminen näkyi selvästi terästyvän ja kaikenlaiset väistöt & lisäykset menivät erinomaisesti. Hevonen hikeentyy helposti, ja niin kävi koulutunnillakin. Hevonen oli kuitenkin mitä parhain ratsastaa.
4. Vaelluksella mentiin rauhallisesti, laukattiin muutamia pätkiä ja kevyessä ravissa mentiin suurinosa reitistä. Hevonen hikeentyi ja vaikutti välillä puhdittomalta, mutta sitten kuin taikaiskusta hevonen pääsi taas vireeseen.

Arvosanaksi antaisin kahdeksikon, sillä hevonen on hyvässä kunnossa, muttei täytä kaikkein ronskeimman kisahevosen mittaria kunnollaan. Silti luokittelisimme Puuskan väliotsikko - todella hyvässä fyysisessä kunnossa - alle.

Söpöysnäyttelyt 06.09.2007, tuomarina Jenna.H, tuloksemme oli 01/05! Tässä vielä tuomarin mielipide Puuskasta:
Todella suloinen paksulla harjallaan ja hännällään. Hassun värinen poika, ennen en ole tuon väristä nähnytkään! Suloiset ruskeat silmät, sekä töppökorvat, tekisi mieli vaikka halia ja rutistaa oikein kunnolla! Luonnekin vaikuttaa ihan mukavalta. Kyllä Puuska on voittonsa loppujen lopuksi ansainnut!

Söpöyspikanäyttelyt 28.08.2007, tuomarina conciërge, tuloksemme oli LKV3, 3/6!

Brendan söpikset, tulos oli 07/10.

Valmennukset

Vetovalmennus 17.8.2009, valmentajana Wo.:
Puuska ei olisi millään jaksanut kuunnella Irethin ohjeita saatika pysyä paikallaan valjastuksen aikana; ympärillä kun oli ihan liikaa ihan liian ihania tammoja. Vauhtikin näytti olevan korvia huumaavaa, ainakin päätelleen siitä miten Ireth joutui orinsa perässä juoksemaan, ja miten monta kertaa poikaa piti muistuttaa apujen noudattamisesta. Kun perusavut ja komennot oli käyty hyväksytysti läpi, Puuska sai peräänsä reen, ja suorilta hieman raskaamman kuorman, jotta vauhdista tulisi hieman hillitympi. Tämä auttoikin, vaikka tahti edelleenkin pysyi reippaana. Reippaudestahan ei ole haittaa, mutta Puuskan tulisi olla hieman herkempi suustaan, tai osata vaihtoehtoisesti ääniavut erittäin hyvin. Itse vedon aikana ori osoitti mahtavia vetolahjoja, ja kärsivällisyys pysähdysten aikana tuntui vain kasvavan toiston myötä. Ainoa virhe vedon aikana orilla tuppasi olemaan lievä mutkittelu, mikä johtui mitä ilmeisimmin kovista menohaluista. Tätäkin tosin saimme korjattua hieman suuremmalla painolla reessä. Kotona vain harjoitusta ja vauhdin rauhoittelua niin, ettei Puuska kuluta itseään loppuun jo vedon alkuvaiheessa, vaikka ori kestävä onkin.

Maastoestevalmennus 14.4.2009, valmentajana Jim:
Puuska osottautui oikein varmaksi vauhtihirmuksi. Erikoisemmatkaan eivät saaneet sitä hätkähtämään, joillakin esteillä ori tuntui varovan jalkojaan vai lieneekö kyse vain innostuksesta. Laukkasuorilla suosittelisin paljon pidätteitä, jottei Puuska etene liian vauhdikkaasti esteelle. Hyppyetäisyyttä tulisi myös hiukan tarkkailla, innokas Puuska hyppäsi välillä liian kaukaa ja alastulo oli hiukan kömpelöä tällöin. Muuten orilla oli aivan upea hyppytyyli eikä ponnistusvoimaakaan puuttunut. Vesiesteellä tuntui mielenkiinto siirtyvän pois tehtävästä, mutta Ireth sai orin hyvin taas mukaan hommaan.

Kouluvalmennus 02.02.2008:
Puuska toimi valmennuksessa oikein mukavasti ja kulki reippaasti heti alkuverryttelystä lähtien. Ainoat ongelmat löytyivät kuitenkin laukan jälkeisissä ravitemmonpienennyksissä, jolloin Puuskalla tuntui olevan vauhtia liikaa. Muuten sujui oikein mukavasti ja varsinkin orin laukkalisäykset olivat todella hienoja.

EK.n kouluvalmennus 19.1.2008:
Puuska muistutti alkutunnista vähän jyrää, se kääntyi, lisäsi ja taipui, mutta eteneminen ei näyttänyt hallitulta tai kauniilta. Ireth sai hevosesta otteen vasta ympyröillä ja muutamalla suusta nyppäisyllä, mitä hevonen ei lainkaan pistänyt pahakseen vaan jatkoi menoa korvat hörössä ja selvästi paremmin avuilla.

Kouluvalmennus 28.12.2007, valmentajana Spartacus:
Oikein näyttävä ja hyväaskelinen ori, jonka työntekoa saattoi vain ihailla. Kokoamisissa muista kuitenkin reippaasti ottaa puolipidätteet läpi ja pysyä itsevarmana. Välillä olit kokoamisissa epävarma, mikä heijastui välittömästi Puuskaan. Yhteistyönne sujui muuten mainiosti. Muistathan kuitenkin säilyttää varmuutesi, vaikka jokin asia olisikin hevosellesi vaikea. Kokonaisuutena olitte oikein tyylikäs ratsukko, jonka yhteistyötä oli ilo katsella.

Kilpailut

Vain sijoitukset! Kaikki kilpailut näet täältä!

Kilpailuita yhteensä 631, sijoituksia 127 ja voittoja 26

Uran kohokohdat

YLA2-palkinto elokuun tilaisuudessa 2007, pisteitä ori sai 122, ollen luokkansa kolmas.

SLA-I -palkinto lokakuun 2007 ylimääräisessä tilaisuudessa, saaden pisteitä 93 (max. 110). Pisteitä tuli näin:
Kuvat 18 (max. 20), luonne 20 (max. 20), suku 20 (max. 20), jälkeläiset 15 (max. 20), käyttö 20 (max. 20), suomalaisuuslisä 0 (max. 10).

Yenevan orikuvaston arvostelusta Puuska nappasi ORI1-palkinnon! Pisteitä se sai 119, kun maksimimäärä oli 120.

VPA-III -palkinto VPA:n lokakuun laatuarvostelutilaisuudesta 20.10.2008, pistein 72. Tällä tavoin Puuska sai pisteitä:
Kisat 25 (max. 50), suku 20 (max. 25), jälkeläiset 7 (max. 15), luonne 20 (max. 20). Tuomarin arvostelu:
Kiva sukuselvitys, olisin kuitenkin halunnut tietää isästä ja emästä vielä hieman enemmän. Paljon jälkeläisiä, mutta pari toimimatonta sivua, eikä kovinkaan monella sijoituksia villeistä kisoista. Erittäin kattava luonne, siitä täydet pisteet! Hanki vielä muutama sijoitus ja tule uusimaan, niin palkinto paranee ;)

KRJ-II -palkinto KRJ:n lokakuun tilaisuudessa 15.10.2011, pistein 96. Pisteet:
Rakenne 18 [6+5+7] (max. 30), kilpailut 41 (max. 40+), suku 14 (max. 20), jälkeläiset 15 (max. 15), lisäpisteet 8 (max. 8). Puuska jäi vain neljän pisteen päähän ykköspalkinnosta!

Näyttelyt/Match Show: näyttelyitä 7 (NJ: alaisia 3), saavutukset: 1x KuMa, 2x JS
10.02.2007 // Villit // Kutsu // hevosorit // PUN
02.03.2007 // Villit // Kutsu // hevosorit //15/15
09.06.2006 // NJ // Vintage Chick // Sh-orit // 10/10 (vanhat kuvat)
29.08.2006 // NJ // Anniksen Talli // Sh-orit // 08/08 (vanhat kuvat)
26.08.2007 // NJ // Kutsu // Sh-orit // 09/12, JS
03.09.2007 // NJ // Kutsu // Suomenhevoset // 11/15, KuMa, JS
25.09.2007 // MSY // Kutsu // Hevosorit // PUN

Kouluratsastus: 377 kilpailua, 62 sijoitusta, 17 voittoa + 1 cup-sijoitus

21.01.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/50 67.47%
22.02.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 05/50 65.69%
25.02.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/45
25.02.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 02/50
28.02.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 04/50 65.90%
04.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 02/40
05.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 01/30
05.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 05/30
06.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 03/40
09.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 04/30
10.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 04/40 74.79%
11.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 06/50
13.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 01/40
20.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 03/40
22.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 03/30
25.03.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 01/50
17.04.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 03/25
18.04.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 05/25
20.04.2007 // KRJ // Kutsu // VaativaA // 07/50
26.04.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 02/91 64.20%
24.07.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 09/112
11.08.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/54
03.10.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 02/49
04.10.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 01/49
04.10.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 03/34
06.10.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 02/49
07.10.2007 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/33
10.01.2008 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 03/233 94.35%
23.01.2008 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/110
30.01.2008 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 09/209 92.92%
30.04.2008 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 09/89
30.04.2008 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 01/50
30.07.2008 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 06/106 67.153%
15.10.2008 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 05/71
27.12.2008 // KRJ Senior Champion // Kutsu // Helppo A // 02/40
22.02.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/27
22.02.2009 // KRJ // Kutsu // Helppo A // 02/04
22.02.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 01/04
13.03.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 06/88
16.03.2009 // KRJ // Kutsu // Helppo A // 06/50
17.03.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 05/50
18.03.2009 // KRJ // Kutsu // Helppo A // 07/50
21.03.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/36
21.03.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 04/20
30.03.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa B // 01/50
30.03.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 05/50
15.04.2009 // KRJ-cup // Kutsu // Vaativa A // 16/422
14.07.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 05/32
21.07.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 07/50
22.07.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 05/55
23.07.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 03/15
24.07.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 02/50
26.07.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 02/50
31.07.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 04/84
01.08.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/30
20.08.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 02/40
12.09.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 04/30
16.09.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 05/30
28.09.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 03/11
30.09.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 01/11
04.10.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 05/85
12.10.2009 // KRJ // Kutsu // Vaativa A // 04/28

Esteratsastus Kilpailuja yhteensä 94, joista sijoituksia 17, joista voittoja 1 + 1 cup-sijoitus

17.02.2007 // ERJ // Stallion Hill // 120 cm // 02/60
17.02.2007 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 02/60
20.08.2007 // ERJ // Kutsu // 70-80cm // 02/51
25.08.2007 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 06/67
31.08.2007 // ERJ-cup // Kutsu // 110 cm // 03/267
29.09.2007 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 01/25
30.09.2007 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 04/29
29.03.2008 // ERJ // Kutsu // 110-120cm // 08/63
12.09.2008 // ERJ // Kutsu // 100-120cm // 06/140
14.02.2009 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 05/35
31.03.2009 // ERJ-cup // Kutsu // 120 cm // 06/151
28.06.2009 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 03/22
15.07.2009 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 08/100
18.07.2009 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 08/100
20.07.2009 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 04/21
23.08.2009 // ERJ // Kutsu // 100 cm // 03/22
30.08.2009 // ERJ // Kutsu // 120 cm // 04/17

Valjakkoajo Kilpailuja yhteensä 55, joista sijoituksia 12, joista voittoja 1

10.08.2007 // VVJ // Kutsu // Vaativa hevosvaljakko // 01/24
11.11.2007 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhd. hevosille // 02/21
24.09.2008 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhd. hevosille // 05/26
18.10.2008 // VVJ // Kutsu // Vaativa kestävyyskoe hevosille // 04/17
07.05.2009 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhd. hevosille // 06/54
10.05.2009 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhd. hevosille // 03/54
31.05.2009 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhd. hevosille // 02/12
03.07.2009 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhdistetty // 03/22
25.09.2009 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhdistetty // 02/18
27.09.2009 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhdistetty // 04/18
02.10.2009 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhdistetty // 03/18
10.10.2009 // VVJ // Kutsu // Vaativa yhdistetty // 04/58

Kenttäratsastus Kilpailuja yhteensä 57, joista sijoituksia 14, joista voittoja 2

04.10.2007 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC* (a-rata) // 09/94
31.10.2007 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC* (a-rata) // 07/52
21.11.2007 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC* (a-rata) // 06/36
15.02.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 03/09
31.03.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 02/06
22.07.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 03/09
27.07.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 03/10
01.08.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 02/30
02.08.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 02/30
18.08.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 06/37
23.08.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 01/38
25.08.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 01/27
26.08.2009 // KERJ // Kutsu // CCI/CIC** // 02/44

Muut lajit Kilpailuja yhteensä 14, joista sijoituksia 2, joista voittoja 0

13.10.2007 // SUJ // Kutsu // 13 km, 14 rastia // 02/17
17.02.2008 // SUJ // Kutsu // 11km (12 rastia) // 05/30

Villit kilpailut Kilpailuja yhteensä 43, joista sijoituksia 20, joista voittoja 4

29.07.2006 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa B // 04/20
29.07.2006 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 01/05
30.07.2006 // Villit (este) // Kutsu // 90-100cm // 07/26
20.08.2006 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa B // 02/06
25.08.2006 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 02/16
3 1.01.2007 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 04/17
05.02.2007 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 02/08
12.02.2007 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 02/06
16.02.2007 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 01/06
17.02.2007 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 02/08
18.02.2007 // Villit (este) // Kutsu // 120 cm // 01/07
20.02.2007 // Villit (este) // Kutsu // 120 cm // 01/04
17.03.2007 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 02/06
17.03.2007 // Villit (este) // Kutsu // 120 cm // 02/06
31.01.2009 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 02/05
15.04.2009 // Villit (este) // Kutsu // 100-120cm // 01/20
18.04.2009 // Villit (koulu) // Kutsu // Vaativa A // 03/14

17.03.2009 // Villit työhevoskisat // Kutsu // Veto 700kg // 05/12 (264m)
19.03.2009 // Villit työhevoskisat // Kutsu // Veto 700kg // 03/12 (229m)
20.03.2009 // Villit työhevoskisat // Kutsu // Veto 700kg // 03/12, BIS4 (271m)Grafiikat © Em.   |   Koodaus © annabella   |   Kuvat: VK Allow