http://i126.photobucket.com/albums/p95/Laran_/lettu2.jpg

http://i126.photobucket.com/albums/p95/Laran_/lettu.jpg http://i126.photobucket.com/albums/p95/Laran_/lettu3.jpg http://i126.photobucket.com/albums/p95/Laran_/lettu4.jpg http://i126.photobucket.com/albums/p95/Laran_/lettu5.jpg

Hevosen kuvat © Jossu K

virtuaalihevonen

Esplanada

virallinen nimi Esplanada "Lettu" rotu mecklenburginhevonen
syntymäaika 15.07.2008 sukupuoli tamma
ikä 20 vuotta (8.1.15) väri punaruunikko
säkäkorkeus 164cm omistaja Ireth, VRL-03777
rekisterinumero VH06-099-7502 kasvattaja Siegfried Gärtner
maahantuoja Jossu K asuintalli etsinnässä
painotus yleis koulutus ko. VaA, re. 130cm, va. noviisi

Luonnekuvaus

Yleisesti ottaen Lettu on oikein hyväkäytöksinen neiti, oikea diiva. Vesisadetta tamma inhoaa ja saattaa silloin olla vaikea. Arabimaisen viehkeä (ainakin omasta mielestään) ja kissamainen otus, joka osaa kuitenkin olla myös oikea kiusankappale. Äidillinen hevonen, joka yrittää aina huolehtia lauman muista jäsenistä. Varsoistaan huolehtii esimerkillisen hyvin, eikä jätä niitä hetkeksikään vahtimatta, mutta ei myöskään omi, eli ihmiset saavat vapaasti rapsutella Letun pienokaisia. Osaava ja lempeä tapaus, joka ei tahallaan satuttaisi ketään.

Hoitaessa tamma on rauhassa aloillaan, ainoastaan mahan alta harjaus saa tamman luimistelemaan ja viuhtomaan hännäl- lään kiukkuisesti. Tammaa ei juurikaan tarvitse komentaa, sillä Lettu on hyvin kuuliainen. Kutiaa myös kainaloista ja korvien takaa helposti, joten ne kohdat kannattaa harjata aina melko nopeasti, ettei tamma hermostu. Kavioiden nosto ei muuten tuota ongelmia, mutta joskus Lettu unohtaa, että yksi jalka onkin ylhäällä ja lähestulkoon tuiskahtaa turvalleen. Tällöin kannattaa nopeasti laskea jalka ja siirtyä alta pois, ettei yhtäkkiä huomaa tamman istuvan ja itsesi olevan sen alla. Letulla ei ole mitään erikoisia taipumuksia tai tottumuksia, joten ongelmia ei harjauksen kanssa ole ja se tulee toimeen myös lasten kanssa.

Suitsiessa oikein mukava, avaa suunsakin helposti ilman ongelmia. Joskus heiluttelee päätään kun solkia laitetaan kiinni, mutta se johtuu yleensä siitä, että tamman pää kutiaa. Satulan laitto ei ole Letun kanssa ongelma, muutoin kuin silloin, kun tammalla on huono päivä, jolloin se pyörii ja pullistelee. Joskus neiti voi näyttää jopa hampaita, vaikkei oikeasti kyllä milloinkaan purisi ihmistä. Onneksi huonoja päiviä sattuu harvoin.

Ratsastaessa Lettu tuppaa olemaan joskus hieman hidas, jopa laiska. Se ei millään aina tahtoisi työskennellä, vaan matelee kuin etana oikoen kaikki mahdolliset kulmat. Silloin pieni - tai vähän isompikin - herättely raipalla voi saada ihmeitä aikaan ja tammaan vähän eloa. Toki välillä osaa rouvakin yllättää ja olla reippaampi, mutta se on melko harvinaista.

Kouluratsastuksessa verryttely on tämän tamman kanssa ensisijaisen tärkeää, sillä huonosti veryteltynä Lettu ei tee mitään. Vaikka oikeasti se on hyvin notkea, se tekeytyy kankeaksi kuin kassakaappi ollessaan vielä mielestään liian vähän valmisteltu varsinaiseen tehtävään. Joinakin päivinä kunnon ratsastuksesta ei tule mitään, kun rouva vain poukkoilee ympäri kenttää ja pukittelee innoissaan. Tällaisina päivinä kannattaa vain lähteä maastoon rentoutumaan, sillä siitä Lettu pitää.

Esteistä Lettu pitää ja toimiikin niillä usein lähes moitteettomasti. Joskus tulee laiskottelupäiviä myös esteillä, jolloin tamma kieltäytyy nostamasta jalkojaan tarpeeksi ja pudottaa kaikki esteet. Toisena vaihtoehtona on hirveä AD/HD -tunti, jolloin se menee aivan täydellä vauhdilla ja ohittelee esteitä, kun ei pysty hyppäämään niin kovalla vauhdilla. Onneksi näitäkin päiviä on äärinmäisen harvoin, koska pääosin Lettu on esteillä kuitenkin oikein kelpo tapaus.

Maastossa tammaneiti on ihan fksu ja järkevä tapaus, joka ei turhista jaksa vääntää mitään pelottavaa, vaan kulkee tasaisen varmasti, sekä yksin että laumassa. Yksin ollessaan saattaa tosin olla hieman ylienerginen, sillä tammalla on kiire kotiin laumansa luokse. Joskus saattaa laukassa innostua hieman pukittelemaan, mutta se on hyvin vähäistä. Todella kiva maastokaveri, jonka kanssa on todella helppo tulla toimeen.

Tamma toimii myös kärryjen edessä varsin mallikkaasti. Se suoriutuu helposti yksinkertaisista tehtävistä ja on näyttävä hevonen kärryjen edessä. Se ei ehkä ole aivan olympia-ainesta, mutta toimii hyvin niissä tehtävissä mihin se on tarkoitettukin. Jaksaa kiskoa myös hieman raskaampaa kuormaa, vaikkei mikään työhevonen olekaan.

Kisoissa Lettu on aivan oma itsensä: rempseä, rento ja rauhallinen. Komeille oreille pitää tietenkin hieman keikistellä, mutta muuten se on ihan tavallinen, kuten kotitreenissäkin. Koulukisoissa toimii ihan keskinkertaisesti, ei keksi mitään typerää, muttei välttämättä ole myöskään aivan parhaimmillaan. Liikettä kyllä löytyy kun vain osaa pyytää ja vaatia sitä tammalta. Jos Letun saa lämmittelyssä innostumaan, se tekee kyllä myös kouluaitojen sisäpuolella parhaansa. Estekisoissa tasaisen varma valinta, sillä kisoissa ei koskaan kiellä, vaikka joskus meneekin ihan vauhdikkaasti. Koskaan neiti ei ole kuitenkaan ollut samanlainen AD/HD -tapaus kisoissa kuin kotona joskus on. Joskus katselee hieman kummastuneena kameroita ja ihmismassoja, mutta ei säiky niitä jos ratsastaja vain on rauhallinen. Laukkatilalla se on kuitenkin tottunut jos jonkinlaiseen hyörinään ja pyörinään, joten se ei turhia säiky.

Lastatessa Letun kanssa saa välillä pistää kovan kovaa vastaan! Vaikka tamma on normaalisti hyvin sopeutuvainen tapaus, lastaustilanteessa löytyy sitä tammamaista pääkköyttä vaikka muille jakaa. Lettua saa yksi kiskoa riimusta, toinen työntää takaa ja vielä muutama laittamaan liinoja tamman taakse niin, että viimein sen on pakko kävellä koppiin. Tästä Lettu muistaa huomauttaa kiukkuisella hirnumisella ja tuhisemisella. Jopa matkan ajan saattaa kuulua äkäistä hirnahtelua, kun tamma kiukuttelee koppiin joutumisesta. Kun Lettu sitten otetaan ulos, se tulee sieltä aikamoisella rytinällä ja ryminällä, eli muiden ihmisten kannattaa siirtyä alta pois.

Taluttaessa neiti on rauhallinen, jopa hidas tapaus ja välillä taluttaja saakin oikein kiskoa Lettua perässään, sillä ruualle perso tamma jää usein maistelemaan ruohoa, varsinkin kesän alussa. Muutenkin neiti jää joskus vain maisemia katselemaan, kun pitäisi kävellä vaikkapa talliin. Hieno hevonen kuitenkin, johon on todella helppo ihastua.

Varusteet ja tarvikkeet

Varusteet ostamme Equestrian PRO:sta! Letun varusteiden värit ovat oranssi ja tummanruskea.

Hoitotarvikkeet

Harjapakki, harjasetti (sis. pölyharjan, kovanharjan, pehmeänharjan, pääharjan, harjakamman ja piikkisuan), kaviokoukku, kumisuka, pesusieni

Talutus

Cassiel 'Basic' -nailonriimu, Cassiel 'Basic' -riimunnaru, Cassiel nahkariimu

Vieraissa paikoissa talutetaan nahkariimun kanssa!

Loimitus

Sateella (ei tihkulla): CoolRider 'Autumn' -sadeloimi, tuulella alle Cassiel 'Basic' -villaloimi
Pakkasella (yli 15 pakkasastetta): WEGA 'Unik' -toppaloimi, tuulella alle Cassiel 'Basic' -villaloimi
Hikisenä (ratsastuksen jälkeen): WEGa 'Unik' -fleeceloimi

Ratsastus

Aina ratsastaessa/lisävarusteet

Bridleman nivelkuolaimet, Sir Classic sileät nahkaohjat, Sir Classic jalustinhihnat, Sir Classic turvajalustimet

Maastossa

Sir Classic aachensuitset, Bridleman yleissatula, tummanruskea Cassiel 'Basic' -yleishuopa, Sir Classic neopreeninen satulavyö

Kouluratsastuksessa

Sir Classic aachensuitset, Sir Classic koulusatula, tummanruskea Cassiel 'Basic' -kouluhuopa, Sir Classic neopreeninen koulusatulavyö

Kisoissa valkoinen Cassiel 'Basic' -kouluhuopa, Bridleman kankisuitset, Bridleman kankikuolain

Esteratsastuksessa

Sir Classic aachensuitset, Sir Classic estesatula, tummanruskea Cassiel 'Basic' -estehuopa, Sir Classic neopreeninen satulavyö

Kisoissa valkoinen Sir Classic 'Basic' -estehuopa

Suojat

Aina ratsastaessa ruskeat Cassiel 'Basic' hivutussuojat etu- ja takajalkoihin
Kuljetuksessa ruskeat Cassiel 'Basic' -joustopintelit ja harmaat Cassiel pintelipatjat etu- ja takajalkoihin

Sukutaulu

i. Estrelle Wind
(evm, rn, 170cm, yleis)
ii. Try Me
(evm, m, 173cm, yleis)
iii. Jitter Bug
(evm, m, ei mitattu, este)
iie. Made You Look
(evm, trn, 167cm, koulu)
ie. Baddy Baloon
(evm, ei mitattu, koulu)
iei. Eduscho
(evm, rn, 168cm, yleis)
iee. Quickstep
(evm, ei mitattu, koulu)
e. Statciatelle
(evm, vrn, 167cm, yleis)
ei. Exelent
(evm, trn, 169cm, yleis)
eii. RainSplasher
(evm, ei mitattu, este)
eie. Hope No Hope
(evm, ei mitattu, koulu)
ee. ZipZap
(evm, vrn, 164cm, yleis)
eei. Dott
(evm, ei mitattu, yleis)
eee. Kiss And Tell
(evm, prt, 170cm, valjakko)

Sukuselvitys

Letun isä Estrelle Wind on hienoliikkeinen ja kaunisrakenteinen yleisratsu, joka on toki käynyt myös kisoissa. Ori on ruunikko ja 170 senttinen hurmuri. Estrelle Wind ei ole mikään GP-tason kouluratsu, eikä hyppääkään kuin 120 senttiä, mutta on silti todella upea. Jälkeläisiä orilta löytyy useita niin Saksasta kuin muualtakin, useita esimerkiksi Ruotsista ja Yhdysvalloista, kuten Lettukin. Ori syntyi suureen siittolaan, josta se myytiin kaksivuotiaana menestyksekkäälle kilparatsastajalle, joka kouluttikin orin. Se ei kuitenkaan ollut kyllin kapasiteetikas, joten Estrelle Wind myytiin uudelleen 7-vuotiaana eräälle naiselle hieman paremmaksi harrasteratsuksi. Ori tekikin pitkän uran kilpailemalla koulua Vaativassa A:ssa ja esteitä 110-120cm radoilla. Myöhemmin se siirtyi siitokseen ja olikin hyvin suosittu.

Isän isä Try Me oli myös komea ja hieno ori, joka on kilpaillut paljon koulussa, luokissa Int. I ja Int. II. Ori ei kuitenkaan ollut vain kouluratsu, vaan se taitoi myös esteet 150 cm asti. Väriltään se oli musta ja korkeutta löyty 173cm. Try Me oli koko elämänsä erään siittolan omistuksessa, mutta sillä kilpaili liuta eri kilparatsastajia. Usein Try Me oli junioriratsastajan ensimmäinen hevonen ponivuosien jälkeen, vaikka se olikin suurikokoinen. Ori lopetettiin 21-vuotiaana sen omaan tarhaan, koska se satuttanut jalkansa niin pahasti, ettei se olisi enää parantunut.
Isän emä Baddy Baloon on siro, ehkä jopa hieman liian siro tamma, joka elää yhä. Aikoinaan se kilpaili jopa GP-tasolla, mutta jalkavamman takia tamma siirtyi jo 13-vuotiaana pienempiin luokkiin ja 17-vuotiaana se lopetti kilpailemisen kokonaan siirtyen täyspainotteiseksi siitostammaksi. Jälkeläisiä tämä ruunikko tamma sai seitsemän kappaletta, jotka kaikki ikävä kyllä oreja, joten kaivattua tammajälkeläistä ei saatu. Nyt Baddy Baloon on 28-vuotias, eikä sitä enää astuteta.

Isän isän isä Jitter Bug oli myös suuri ja karismaattinen ori, tai oikeastaan ruuna, sillä Jitter Bug ruunattiin, koska se oli liian raju ja vahva. Musta väri kulkee suvussa, sillä myös Jitter Bug on musta, kuten myös isänsä ja isänsä isä ja niin edelleen… Jitter Bug oli tosiaan suuri ori ja myös luonteeltaan hyvin vaativa. Se sai noin kymmenen jälkeläistä, kunnes ruunattiin 6-vuotiaana liian vaikean luonteen vuoksi. Se tasoitti luonnetta hieman, mutta edelleen se oli vaikea. Menestyksekäs kilpahevonen kuitenkin esteillä. Luokat 130-140cm olivat Jitter Bugin alaa ja se sijoittui usein. 16-vuotiaana se siirtyi kisakentiltä pois ja lopetettiin vuotta myöhemmin.
Isän isän emä Made You Look oli kaunis ja kiltti tamma jolla kilpailtiin ihan kiitettävästi jopa ihan suurissakin luokissa. Korkeutta tammalla oli 167 cm ja väriltään se oli tummanruunikko. Made You Look oli nuorena Saksan suuri toivo ja siltä odotettiin paljon, mutta loppujen lopuksi se ei koskaan kilpaillut suurissa kilpailuissa, vaikka GP-luokissa pärjäsikin hyvin. Jälkeläisiä tamma sai vain kolme, sillä se siirtyi siitostammaksi vasta 20-vuotiaana, eikä tiinehtynyt kovin helposti. Made You Look lopetettiin 26-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

Isän emän isä Eduscho oli ihanperushevonen. Meni ja teki mitä pyydettiin, mutta siihen se jäikin. Sen liikkeet eivät olleet mitenkään mahdottoman upeat, eikä sen rakenne ollut henkeäsalpaavan upea tai muuta vastaavaa. Se oli ori, joka valittiin juuri niille keskinkertaisille tammoille ja se sai keskinkertaisia jälkeläisiä. Väriltään se oli ruunikko ilman merkkejä ja korkeutta sillä oli 168 cm. Eduscho lopetettiin 23-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.
Isän emän emä Quickstep oli keskikokoa oleva tamma, tasoltaan GP-ratsu, joten kapasiteettiä riittää! Kaunis ruunikko tamma jätti monia hyviä jälkeläisiä. Se menestyi kouluradoilla hyvin, mutta oli myös koulutettu valjakkoon. Se ei valjakkoa kilpaillut paljoa, mutta se piti tamman mielen virkeänä. Jälkeläisiä Quickstep sai 10, jotka kaikki ovat olleet menestyneitä kilpahevosia, tunnetuimpana ehkä ori Half Perfect.

Letun emä Statciatelle on taas sellainen yleistamma, jolla voivat naapurin lapset mennä ilman satulaa laitumella ja jolla voi kuuluisa kouluratsastaja mennä suoraan GP-luokkiin ja estepuolen ihmiset hypätä hänen kanssaan 160 senttiä suoraan ylöspäin. Se on uskomattoman hyvin koulutettu hevonen, jonka kanssa voi kuka tahansa harrastaa mitä tahansa. Tamma on myös kantakirjattu. Se syntyi pienellä maatilallal leasing-sopimuksen varjolla ja lähti vuotiaana koulutettavaksi ratsuttajalle. Se kilpaili menestyksekkäästi useita lajeja ja siirtyi siitostammaksi 18-vuotiaana saaden kahdeksan jälkeläistä ennen kuin siirtyi kokonaan eläkkeelle.

Emän isä Exelent oli myös aika yleispainotteinen, mutta jolla oli kuitenkin ehkä hieman enemmän pannua esteille kuin kouluun. Hieno ori, tummanruunikko väriltään ja korkeuttakin löytyi 169cm. Exelent kilpaili aikoinaan kymmenen kautta 130-150cm esteradoilla ja myös muutaman kauden kouluratsastuksessa, tasolla Vaativa B-A. Menestystä ei koulusta paljoa tullut, mutta esteiltä useita sijoituksia ja voittojakin. Jälkeläisiä orille siunaantui puolisen sataa, joista suurin osaa asustaa Euroopassa, vain murto-osa on myyty Yhdysvaltoihin. Exelent kuoli äkillisesti 19-vuotiaana, syyksi arveltiin sydämen pettämistä.
Emän emä ZipZap oli suuri tamma jolla oli kipakka luonne. Tammalla kilpailtiin niin koulussa kuin esteilläkin, mutta näyttelyt olivat sen laji! Tammalla oli kaunis rakenne ja näyttävät liikkeet, joten se oli näyttelyissä tuomarin suosikki. Väriltään ZipZap - tai Zippy, kuten sen omistajat sanoivat - oli vaaleanruunikko ja korkeudeltaan se oli 164cm. Jälkeläisiä tamma sai viisi, jotka ovat kaikki mainioita yleisratsuja. Luonteeltaan se oli haastava, mutta kuitenkin ihan käsiteltävissä. ZipZap kuoli viimeiseen varsomiseensa 24-vuotiaana. Varsa jäi onneksi eloon.

Emän isän isä RainSplasher oli näyttävä ja lihaksikas ori, joka kilpaili ihan mukavalla menestyksellä esteitä. Luonteeltaan se ei ollut lainkaan orimainen, joten luonteensa vuoksi se oli monien tammanomistajien suosikki. Ori keskittyi lähinnä 140-150cm luokkiin, mutta muutama sijoitus tuli myös 160cm luokista. RainSplasher lopetti kilpailemisen vasta 19-vuotiaana, voittaen viimeisen kilpailunsa. Jälkeläisiä orille syntyi useita juuri sen hyvän luonteen vuoksi.
Emän isän emä Hope No Hope oli erään nuoren tytön hevonen. Alunperin tammasta piti tulla harrasteratsu, mutta eräässä match show’ssa ollessaan kantakirjatuomarit huomasivat sen ja se ostettiin suurelle kilpatallille valmennettavaksi. Siellä se koulutettiin ja se pääsi kilpailemaan GP-luokissa. Koko sen uran ajan sillä oli sama ratsastaja, joka lopetti oman kilpauransa samana vuonna kuin Hope No Hope'kin. Myöhemmin tamma sai muutaman varsan, mutta enempää tietoa tammasta ei ole säilynyt.

Emän emän isä Dott oli pirtsakka ja hieno ori, joka kuitenkin jouduttiin lopettamaan melko nuorena käyneen onnettomuuden takia. Laitumella ollessaan oria potkaisi jokin toinen hevonen jalkaan, ja se oli lopetettava. Se ei koskaan ehtinyt kilpailemaan kuin 80-100cm luokissa esteillä ja koulussa Helppo B-A luokissa, mutta jälkeläisiä se sai reippaasti yli kaksikymmentä.
Emän emän emä Kiss And Tell oli sievä ja hyvin viehättävän näköinen tamma. Se kilpaili muutaman vuoden koulua ja esteitä, mutta sittemmin se koulutettiin valjakkoajoon ja teki pitkän sekä menestyksekkään uran valjakkohevosena. Se ei kuitenkaan periyttänyt valjakkohevosen kykyjään pahemmin, vain yksi sen jälkeläisistä on valjakkoa kilpaillut, eikä sekään ole kovin menestynyt. Korkeutta tammalla oli 170cm ja väriltään se oli punarautias. Kiss And Tell lopetettiin jalkovaivojen vuoksi 26-vuotiaana.

Jälkeläiset

s. 15.08.2010 meckl-t Estetica (i. Mastèr Shot), om. Ireth VRL-03777
s. 28.02.2011 meckl-o Eslionz (i. Prinz Eisenherz), om. Em. VRL-02816
s. 12.01.2015 meckl-t Esplause (i. Hyperion), om. Sylvester VRL-00483

Valmennukset

Estevalmennus (120cm) 02.10.2011

Valmentajan, Sailan, kommentit:
"Viimeisenä maneesiin saapui Ireth ratsunsa Letun kanssa. Heti alkukäynneissä Ireth joutui käyttämään paljon raippaa ja eteenajavia apuja, että sai Letun liikkumaan. Tamma kuitenkin virkistyi, kun kaksikko alkoi tehdä voltteja ravissa ja laukassa. Ratsukko sai aloittaa hyppäämisen 70cm korkuisesta pystystä. Lettu innostui ensimmäisen hypyn jälkeen ja tällä kertaa Ireth joutui pidättelemään sitä oikein todenteolla. Seuraavalle hypylle tamma tuli hieman liian kovaa ja puomi kolahti maahan. Ireth rauhoitteli Lettua hetken aikaa ja viimeinen verryttelyhyppy onnistuikin ihan oppikirjan mukaisesti. Siirryimme vesihautaan. Tamma tuli esteelle edelleen innoissaan ja ponnisti sen ylitse kuin vanha tekijä, yhtään katselematta tai epäröimättä. Seuraavatkin hypyt sujuivat yhtä hienosti, vaikka Ireth joutuikin tekemään paljon pidätteitä tamman kuumuessa välillä liikaa. Lopuksi annoin kaksikon hypätä vielä 120cm korkuista trippeliä."

Yksityinen estevalmennus (120cm) 16.7.2011

Valmentajan, Katerinan, kommentit:
"Tulin paikalle hieman myöhässä ja olitte jo verryttelemässä Letun kanssa. Kokosin yhden harjoitusesteen, jonka korkeudeksi laitoin aluksi 70 senttiä. Kun olitte verrytelleet tarpeeksi, pyysin sinua ohjaamaan neidin esteelle. Lettu oli selvästi hieman laiskalla tuulella ja tiputtikin esteen. Seuraavalla yrityksellä sait Letun hyppäämään paljon paremmin ja tällä kertaa puomitkaan eivät kolisseet. Korotin esteen metrin korkuiseksi ja kehotin teitä kokeilemaan. Lettu meinasi ensin jälleen laiskotella, mutta terävillä avuilla sait sen hyppäämään kauniisti esteen yli. Välillä otitte hieman laukkaa keskiympyrällä, jotta Lettu pysyisi rentona. Sen jälkeen kokeilitte vielä 120 sentin estettä, jonka yli Lettu liisi helpon näköisesti. Loppuverryttelyksi ravailitte muutamien puomien yli ja sitten olikin aika viedä Lettu takaisin talliin."

Kouluvalmennus (Helppo A) 09.01.2011

Valmentajan, Kiiran, kommentit:
"Aloitit verryttelyn käynnistä, koska olin teidän kohdallenne kaavaillut paljon askelmuutoksia, jotta saisit Letun hieman herkemmäksi ja mahdollisesti kokoamaan askeliaan niin paljon kuin suinkin mahdollista, jotta pystyisit tekemään vaativampiakin tehtäviä. Teit paljon askelpituuden muutoksia käynnissä ja sait hieman apua minulta, koska aina kun koitit hieman saada tammaa pakettiin, ei takajaloissa ollut poljentaa nimeksikään, ainakaan siihen verrattuna mitä toivon yleensä tämän tason hevosilta näkemään.

Lettu löysi hyvin käynnissä takajalkansa työskentelemään ja alkoi pikkuhiljaa ravissakin kuuntelemaan pohjetta tarpeeksi hyvään poljentaan. Lähdit työstämään ravin kokoamista puomisarjalla, jonka aikana Letulla ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin nostella jalkojaan ja lyhentää ravia, jotta se mahtuisi pieneen väliin. Puomien jälkeen et jäänyt koottuun raviin, vaan jatkoit hyvässä tasaisessa temmossa harjoitusravia, jottei Letun askel lössähtäisi.

Harjoituksen jälkeen Lettu alkoi muistuttaa jo parempaa kouluhevosta ja rupesit työskentelemään sitä laukka-käynti-laukka siirtymisten avulla. Alkuun jouduit laukkaamaan kunnolla ympäri maneesia, jotta sait laukkaan jonkinlaista menevyyttä. Pikkuhiljaa pääsit kuitenkin tarpeeksi kokoamaan laukkaa siirtymää varten ja monien toistojen jälkeen sait jopa ilman yhtäkään raviaskelta tamman kuuntelemaan pidätteesi ja siirtymään suoraan laukasta käyntiin.

Lopputunnista teit hieman avotaivutusta kumpaankin suuntaan, jottei Lettu jäisi kovaksi kyljistään. Tavoitteeseen ei ehkä päästy kaikin mahdollisin tavoin mitä olisin toivonut, mutta ainakin sait tamman kuuntelemaan herkkiä apuja ja pidätteet kohtalaisesti läpi. Treeniä vaan paljon!"

Yksityinen estevalmennus (110cm) 26.8.2010

Valmentajan, Karoliinan, kommentit:
"Letun kanssa aloititte valmennuksen lämmittelemällä. Lämmittelyksi teitte erilaisia taivutuksia niin ravissa kuin laukassakin. Rakensin teille sillä välin kahden esteen sarjan, joka koostui pystystä sekä okserista, tämän lisäksi tein yksittäisen pystyn ja okserin, joilla saitte aloittaa. Aluksi siis hyppäsitte yksittäistä pystyä, esteelle tulot menivät ihan mukavasti, vaikka jouduitkin muutamaan otteeseen antaamaan tammalle ihan kunnolla vauhtia, jotta se pääsisi hyppäämään. Jatkoitte tämän jälkeen etenemistänne okserille, jolle tulitte hyvin ja hyppykin onnistui, hyppäsitte okseria vielä hetken jonka jälkeen saitte tulla sarjalle. Aluksi sarjan väli tuotti teille hieman ongelmia vaikka selvitittekin esteen puhtaasti. Tulitte siis sarjalle vielä uudestaan ja nyt välikin sujui hyvin. Päästinkin teidät nyt jäähdyttelemään. Kunhan teet Letun kanssa töitä se osaa tehdä valtavasti."

Yksityinen estevalmennus (100 cm) 26.9.2009

Valmentajan, Haperon, kommentit:
"Ensivaikutelmana sain Letusta laiskahkon, mutta kaunis liikkeisen hevosen. Aluksi lämmittelit Lettua omatoimisesti käynnissä ja ravissa taivutellen sitä molempiin suuntiin hyvin. Huomasin Letun todella piristyvän raahatessani esteitä kentälle, jossa pidimme valmennusta kauniin sään kunniaksi. Valmennus keskittyi lähestymisiin ja askelten laskemiseen, joten sitä ajatellen pitkälle sivulle pystytetin kolmen esteen sarjan, kaikki 60 senttisiä pystyjä. Toiseen päätyyn kaarelle kaksi estettä, molemmat 70 cm korkeita ja niiden lähelle vielä yhden 60 senttisen okserin, jonne täytyisi kaartaa tiukasti. Aivan toiseen päähän pistin yksinäiseksi esteeksi kasikymppisen okserin. Pyysin sinua menemään pitkät sivut lisättyä ravia ja lyhyet sivut koottua ravia, jotta varmasti saisimme Letun kuuntelemaan apujasi. Lisäykset olivat aluksi melko tahmeita, mutta alkoivat pikkuhiljaa sujua. Kiemuraurien, etu- ja takaosa- käännösten ja muiden taivutteluharjoitusten jälkeen alkoi Lettu olla siinä kunnossa, että tempo oli hyvä ja tamma kuunteli.

Seuraavaksi pyysin sinua siirtymään ihan peruslaukkaan kentän ympäri. Lettu melkei yllätti sinut, kun imaisi yhtäkkiä okserille, mutta selvisitte hypystä hengissä ja ihan tyylikkäästikin. Sitten oli vuorossa sarja harjoittelua. Muuten sarja meni hyvin, mutta sinun on hillittävä Lettua, ettei se laukkaa liikaa eteen ja siten kolista puomeja alas. Kun sarja alkoi sujua mallikkaasti, käskin ottaa mukaan päädyn okserin, jonka muutaman kierroksen jälkeen korotin metriin. Tämäkin alkoi jo sujua ja Letulla oli energiaa vaikka muille jakaa, joten otimme seuraavaksi työskentely paikaksi toisen päädyn. Neuvoin sinua pitämään vauhdin rauhallisena ja katsomaan sinne minne seuraavaksi mentäisiin. Lettu ei tahtonut hidastella ja kaarre venyi. Kieltäytyminen tuli, ja löysit itsesi kaulalta. Painotin uudestaan rauhallista vauhtia ja jo muutaman harjoituskerran jälkeen Lettukin tajusi asian ytimen ja tämäkin harjoitus sujui. Viimisenä hyppäsit kaikki esteet aloittaen sarjasta ja lopettaen suurimpaan okseriin toisessa päässä. Yksikään este ei tippunut, joten siihen oli hyvä lopettaa ja tehdä loppuverryttelyt. Lettu on erittäin hyvä hevonen, kunhan vauhdin saa pysymään aisoissa ja sama into säilyy. Hieno pari olette!"

Yksityinen kouluvalmennus (Vaativa B) 7.6.2009

Valmentajan, Emmin, kommentit:
"Tänään Lettu vaikutti hyvin reippaalta ja se tanssahtelikin maneesiin astuessaan. Irethin yrittäessä saada se kävelemään uraa pitkin tamma pälyili ympärilleen ja säpsähteli, sieraimet laajentuneina se hiljaisesti korahteli kulkiessaan maneesia ympäri. Irethin ottaessa ohjat tuntumalle ja alkaessa verkata tammaa, se näytti jo hieman rentoutuvan, mutta sitten maneesiin oli eksynyt pulu jostakin, Lettu säikähti todenteolla kun pulu lensi aivan sen vierestä, vetreänä se heitteli persettään kattoa kohden ja silloin Ireth tippui, olihan se aikas laisen yllättävä tilanne, onneksi hänelle ei kuitenkaan sattunut mitään. Lettu oli kuitenkin huomannut päässeensä irti ja se ei todellakaan aikonut hukata tilaisuutta vaan juoksi innoissaan maneesia ympäri pukitellen aina välillä ja taitavasti se ylitti ravipuomitkin, mutta kylläkin hypäten niiden ylitse. Pikkuhiljaa se kuitenkin rauhoittui ja antoi kiinni, Ireth kapusi takaisin selkään ja antoi tamman kävellä, eiköhän se ollut verkannut itseään aivan tarpeeksi, kun puuskuttikin tuolla lailla ja pienet hikiläikätkin oli tamman karvapeitteelle ilmestynyt.

Tämän alku sählingin jälkeen ja pulun asetuttua katon rajaan töröttämään, alkoi pikkuhiljaa Lettukin toimia oikein. Peräänanto tuli erittäin hyvin ja ensin sitä piti hieman koota enemmän mutta sitten kokoamisastekin oli parempi, tämän jälkeen treenasimme hieman laukanvaihtoja. Ensimmäisillä kerroilla Lettu vaihtoi vain etujaloilla laukan. Tämän jälkeen sitten muuten hyvin, mutta vaihdon aikana se pukitti, vielä muutamia kertoja jatkettiin samaa harjoitusta, aina pitkän sivun alusta diagonaalille ja diagonaalin lopussa laukan vaihto. Hetki kun sitä oli treenattu alkoi se sujua hienosti. Tämän jälkeen alkoihin olla loppuverkan vuoro, olihan Lettu jo aivan litimärkä, kuin uitettu. Yleisesti katsottuna valmennus meni erittäin hyvin, jos alkusählinkiä ei lasketa. Ratsukko on erittäin kehityskelpoinen ja tulee vielä pääsemään pitkälle."

Yksityinen estevalmennus (80-90cm) 6.6.2009

Valmentajan, Satulasaippuan, kommentit:
"Pääsin juuri ja juuri ajoissa valmentamaan teitä. Lettu oli pystyynkuolleen näköinen ja tästä päättelin, ettei valmennukseen tulisi luultavasti turhaa vipinää. Aloit kuitenkin jo ravailla. "Kädet ylös ja nyrkit pystyyn. Hyvä, juuri siinä", oli minun ensimmäiset ohjeeni. Ravi oli hieman.. hmm. löysää, mutta silti jotenkin eteenpäinpyrkivää. Se oli aika hyvä siinä, mutta silti pyysin sinua viemään sitä vähän eteenpäin. Lettu ei ollut juurikaan kiinnostunut mitä sen selässä teit, vaan kipitteli kentällä juuri ohjeittesi mukaisesti. Ravi alkoi pikkuhiljaa näyttämään jo ravilta - ei pelkältä laahaukselta - joten pyysin antamaan laukkapohkeet lyhyellä sivulla. Vasen harjoituslaukka nousi nätisti, ehkä hieman tahmeasti, mutta se näytti helpolta joka oli pääasia. "Tuo Lettu keskiym- pyrälle ja jatka laukkaa tähän kierrokseen". Ympyrällä laukkaaminen oli nättiä, Lettu työskenteli takapäällään näin paljon paremmin ja hetken kuluttua pyysin vaihtamaan suuntaa ja tulemaan takaisin samalle ympyrälle.

Laukkatyöskentelyn jälkeen kannoin pitkälle sivulle kahden esteen sarjan, joiden väliin tulisi aina kaksi laukka-askelta. Aloitimme hyppäämisen siitä, korkeudella 60cm. Lettu tuli ensimmäisen kerran laiskasti, mutta suoriutui tehtävästi. Pyysin teitä tulemaan uudemman kerran - reippaassa temmossa. Tämä oli paljon parempi. Nostin kummatkin esteet 80cm korkeuteen. Vasemmassa kierroksessa tulit ensin okserin, jonka jälkeen pystyn. Sekin sujui ihan hyvin. Kun esteet olivat korkeutta 90cm, ajatteli Lettu varmasti jotain muuta kun esteitä. Ensimmäinen hyppy oli hyvä, mutta toiselle esteelle ei ollut tulossa minkäännäköistä paikkaa joten Lettu ajatteli sukeltaa esteen joukkoon juoksemalla sen läpi. "Sun täytyy laskea ne askeleet ja pitää pohkeet kiinni. Et voi jättää elukkaas yksin sarjavälissä!" huudahdin ja kokosin esteen. Nyt tulit uudestaan ja noudatit antamiani ohjeita joten hyppääminen sujui hyvin. Päätimme lopettaa hyvään ja annoit Letulle puolipitkät ohjat ja ravasit loppuravit. Kiitos valmennuksesta, Lettu oli ihan mukava neiti."

Yksityinen kouluvalmennus (Helppo A) 4.6.2009

Valmentajan, Maikun, kommentit:
"Alussa lämmittelimme todella tarkasti ratsastamalla kulmat erittäin huolellisesti. Siitä Lettu lämpeni taipuvaksi jo melko hyvin, kun kulmat ratsastettiin temponmuutoksilla ja jokaisessa askellajissa. Sitten mentiin voltteja ja ympyröitä, sekä laukannostoja ja raviin ja käyntiin siirtymisiä. Sitten päästiin käsiksi itse tehtävään, pitkillä sivuilla siksak-väistöjä, lyhyillä sivuilla avotaivutuksia ja lyhyellä sivulla ympyrä täynnä laukka-ravi-käynti-laukka siirtymisiä. Lettu sähläsi välillä melko paljon, koska tehtäviä oli niin paljon. Lopussa se meni kuitenkin ihan oikein päin ja muodossakin!"

Yksityinen estevalmennus (85-95cm) 2.6.2009

Valmentajan, Lupkinin, kommentit:
"Kentälle saapuu nätti ruunikko tamma joka laahustelee ratsastajan perässä. Tyttö nousee hevosensa selkään ja käsken hänen kävellä hetken pitkin ohjin oikeaan kierrokseen. Bongaan tallitytön työttömänä kentän laidalla ja pyydän häntä auttamaan kokoamaan esteitä kentälle. Kokoamme kentälle aluksi parin kavaletin rivin jota venytellyt ratsukko saisi ravata ja laukata. Käsken ratsukkoa vaihtamaan suunnan, keräämään ohjat ja tulemaan ravissa kavaleteille. Toiselle pitkälle sivulle tehdään kolme pysähdystä. Hetken harjoituksen jälkeen pari vaihtaa suuntaa ja alan kerätä kentälle sarjaa joista ensimmäinen on 85cm ja toinen 90cm. Esteiden väli on pitkä, joten välissä kerkeää hyvin lisätä vauhtia.

Pyydän heitä tulemaan esteille ensin oikeasta kierroksesta. Lettu näyttää laiskalta, mutta ratsastaja saa sen liikkumaan reippaasti ennen estettä. "Sarjan" toiselta osalta kuitenkin ensimmäinen puomi putoaa. Kehotan ratsastajaa tulemaan lähemmäksi toista estettä ja toisella kerralla sarja onnistuukin. Käsken heidän vaihtaa suuntaa ja ravata hetkisen pidemmin ohjin. Nostan sitten toisen esteen 95cm ja pyydän heitä tulemaan vasemmassa kierroksessa esteet. Lettu selvästi päätti ettei jaksa hypätä enää ja kielsi kolmisen kertaa, ensin kaksi kertaa toiselle ja kolmannella kertaa jo ensimmäisellä. Annan ratsastajalle raipan jota hänen ei kuitenkaan tarvitse pahemmin käyttää, sillä Lettu näki sen ja hyppäsi nätisti moneen otteeseen "sarjan". Käsken heidän ravata pitemmin ohjin ja vaihdella suuntia. Sen jälkeen he kävelet pitkin ohjin."

Yksityinen kouluvalmennus(Helppo A) 2.6.2009

Valmentajan, onniinan, kommentit:
"Lettu ja Ireth tulivat luokseni valmiiksi verryteltynä, hevonen hiukan kyllästyneen oloisena ja hiukan poissaolevana. Tunti aloitettiin temponvaihteluilla, mikä sai tamman kiinnostuneen oloiseksi, ja se päättikin piristää päivää muutamalla pukilla. Tamma oli kuitenkin muuten hiukan kireän oloinen. Taivuteltiin volteilla ja kiemuraurilla tammaa hiukan taipuvaisemmaksi, etuosankäännökset sujuivat mainiosti, tamman askeleet tulivat pitkiksi ja lentäviksi, kun homma alkoi sujua. Laukannosto sujui hyvin, mitä nyt hiukan ensimmäisessä nostossaan sekä Ireth että Lettu kiirehtivät ja alku oli hiukan säätämisen näköistä, mutta Ireth otti hyvin nopeasti tilanteen hallintaansa ja laukka alkoi sujua. Lettu koitti päästä mahdollisimman vähällä vaivalla ja koitti hidastella, mutta Irethin napakka ratsastus sai Letun taas työskentelemään. Irethillä itsellään oli koko tunnin ajan ryhdikäs ylävartalo, eikä hän häirinnyt missään vaiheessa istunnallaan Letun työskentelyä. Hieno hevonen jolla on mahdollisuuksia vaikka mihin oikean ratsastajan kanssa!"

Yksityinen kenttävalmennus (CCI/CIC**) 28.5.2009

Valmentajan, niennan, kommentit:
"Lettu piti jalkojaan aluksi huonosti ylhäällä ja hypyt olivat löysiä. Metsästä kantautuvat äänet hiukan pelottivat tammaa, mutta kun et itse kiinnittänyt niihin huomiota, jätti tämäkin neiti ne sikseen. Vedellä oli havaittavissa pientä epäröintiä, mutta muut tehtävät sujuivat hyvin. Hyppäsitte muutaman todella suuren alashypyn, hevonen oli aivan intopiukeena ja säilytti hienosti tasapainonsa. Sinulla on todella hyvä ja tasapainoinen kevyt istunta, huomaa että olet kilpaillut paljon kenttää. Esteiden korkeus ei ole Letulle ongelma, sillä tänäänkin hyppäsitte jopa joitain kolmen tähden luokassa olevia esteitä ja harjoituksia. Kuski tarvitsee vielä hieman rohkaisua siirtyä isompaan, mutta hevonen tuntuu olevan siihen täysin valmis. Laukkanne ei tarvitse olla yhtään lujempaa, siihen tulisi vain saada hieman sitä tarkkuuta ja rytmiä, nyt hevonen eteni varsinaista mummolaukkaa."

Kilpailukalenteri

MSY

12.10.2011 - MSY - Kutsu - Rakennekuvattomat - PUN

KRJ - 43 sijoitusta

28.10.2013 - Vaativa B - 07/50
29.10.2013 - Vaativa B - 04/50
02.11.2013 - Vaativa A - 02/40
03.11.2013 - Vaativa A - 04/30
05.11.2013 - Vaativa B - 05/40
07.11.2013 - Vaativa A - 02/30
07.11.2013 - Vaativa A - 02/30
09.11.2013 - Vaativa A - 03/30
10.11.2013 - Vaativa A - 04/50
12.11.2013 - Vaativa A - 02/30
15.11.2013 - Vaativa A - 03/30
16.11.2013 - Vaativa A - 01/30
16.11.2013 - Vaativa B - 01/50
18.11.2013 - Vaativa A - 05/30
18.11.2013 - Vaativa A - 05/40
19.11.2013 - Vaativa A - 02/40
19.11.2013 - Vaativa B - 06/50
19.11.2013 - Vaativa A - 05/30
20.11.2013 - Vaativa A - 03/30
21.11.2013 - Vaativa A - 03/40
21.11.2013 - Vaativa A - 03/30
21.11.2013 - Vaativa A - 02/30
22.11.2013 - Vaativa A - 02/30
23.11.2013 - Vaativa A - 01/30
24.11.2013 - Vaativa A - 01/30
24.11.2013 - Vaativa A - 02/30
24.11.2013 - Vaativa A - 02/30
24.11.2013 - Vaativa A - 05/40
25.11.2013 - Vaativa A - 04/30
25.11.2013 - Vaativa A - 05/30
25.11.2013 - Vaativa A - 02/30
14.12.2013 - Vaativa A - 03/40
17.12.2013 - Vaativa A - 05/40
20.01.2015 - Vaativa A - 04/30
22.01.2015 - Vaativa A - 02/30
24.01.2015 - Vaativa A - 04/30
25.01.2015 - Vaativa A - 03/30
28.01.2015 - Vaativa B - 04/80
06.02.2015 - Vaativa A - 01/24
01.03.2015 - Vaativa A - 03/30
03.03.2015 - Vaativa A - 05/30
06.03.2015 - Vaativa A - 02/30
08.03.2015 - Vaativa A - 02/30

ERJ - 43 sijoitusta

10.08.2009 - 120 cm - 02/18
02.11.2009 - 100 cm - 02/33
10.11.2013 - 120 cm - 01/29
16.11.2013 - 130 cm - 04/60
25.11.2013 - 120 cm - 06/50
01.12.2013 - 130 cm - 01/40
07.12.2013 - 120 cm - 04/30
09.12.2013 - 120 cm - 02/30
12.12.2013 - 130 cm - 07/64
15.12.2013 - 120 cm - 06/70
16.01.2015 - 120 cm - 03/30
19.01.2015 - 120 cm - 02/30
21.01.2015 - 120 cm - 05/30
22.01.2015 - 120 cm - 03/50
23.01.2015 - 130 cm - 01/40
24.01.2015 - 120 cm - 01/30
24.01.2015 - 130 cm - 01/30
24.01.2015 - 130 cm - 02/40
25.01.2015 - 120 cm - 01/30
25.01.2015 - 120 cm - 02/30
25.01.2015 - 120 cm - 01/30
26.01.2015 - 120 cm - 05/50
26.01.2015 - 130 cm - 02/40
27.01.2015 - 120 cm - 05/30
27.01.2015 - 120 cm - 04/30
27.01.2015 - 120 cm - 05/30
28.01.2015 - 120 cm - 01/30
29.01.2015 - 120 cm - 02/30
31.01.2015 - 120 cm - 01/30
31.01.2015 - 120 cm - 04/30
01.02.2015 - 120 cm - 05/30
01.02.2015 - 120 cm - 01/30
03.02.2015 - 120cm - 02/30
03.02.2015 - 120cm - 05/30
05.02.2015 - 120 cm - 03/30
12.02.2015 - 120 cm - 03/30
15.02.2015 - 120 cm - 03/30
15.02.2015 - 120 cm - 01/30
16.02.2015 - 120 cm - 04/30
18.02.2015 - 120 cm - 05/30
20.02.2015 - 120 cm - 02/30
20.02.2015 - 120 cm - 02/30
20.02.2015 - 120 cm - 04/30

VVJ - 23 sijoitusta

05.11.2013 - Noviisi yhdistetty - 01/22
05.11.2013 - Noviisi yhdistetty - 05/40
06.11.2013 - Noviisi yhdistetty - 06/40
12.11.2013 - Noviisi yhdistetty - 03/40
13.11.2013 - Noviisi yhdistetty - 05/40
13.11.2013 - Noviisi parivaljakko - 01/27
14.11.2013 - Noviisi parivaljakko - 04/27
18.11.2013 - Noviisi parivaljakko - 03/27
21.11.2013 - Noviisi parivaljakko - 05/27
22.11.2013 - Noviisi parivaljakko - 05/30
14.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 04/20
17.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 02/20
18.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 01/20
19.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 02/10
19.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 03/20
20.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 04/20
26.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 03/16
30.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 02/44
31.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 01/26
31.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 01/44
01.02.2015 - Noviisi parivaljakko - 06/44
01.02.2015 - Noviisi parivaljakko - 04/16
25.02.2015 - Noviisi parivaljakko - 03/14

KERJ - 18 sijoitusta

22.07.2009 - CCI/CIC** - 01/09
19.08.2009 - CCI/CIC** - 05/25
25.08.2009 - CCI/CIC** - 03/45
24.01.2015 - CIC4 - 03/30
25.01.2015 - CIC4 - 05/30
27.01.2015 - CIC4 - 05/30
28.01.2015 - CIC4 - 01/13
30.01.2015 - CIC4 - 02/13
01.02.2015 - CIC4 - 04/30
01.02.2015 - CIC4 - 05/30
02.02.2015 - CIC4 - 01/30
03.02.2015 - CIC4 - 05/30
04.02.2015 - CIC4 - 05/36
07.02.2015 - CIC4 - 02/30
09.02.2015 - CIC4 - 04/30
16.02.2015 - CIC4 - 05/30
19.02.2015 - CIC3 - 05/50
19.02.2015 - CIC4 - 02/30
26.02.2015 - CIC4 - 04/40

Villit - 29 sijoitusta

22.02.2011 - koulu - Vaativa A - 02/06
02.03.2011 - koulu - Vaativa A - 02/119
06.03.2011 - koulu - Vaativa B - 01/05
21.03.2011 - koulu - Vaativa B - 08/186
23.03.2011 - koulu - Vaativa A - 08/120
26.03.2011 - koulu - Vaativa A - 02/120
30.03.2011 - koulu - Vaativa A - 04/117
31.03.2011 - koulu - Vaativa B - 04/184
10.12.2011 - koulu - Vaativa B - 07/70
11.12.2011 - koulu - Vaativa B - 07/70
11.12.2011 - koulu - Vaativa A - 05/91
14.12.2011 - koulu - Vaativa B - 05/70

31.01.2011 - este - 100 cm - 01/09
20.03.2011 - este - 100 cm - 04/21
25.03.2011 - este - 100 cm - 06/40
31.03.2011 - este - 120 cm - 02/20
13.04.2011 - este - 120 cm - 04/33
13.05.2011 - este - 110 cm - 01/87
25.05.2011 - este - 120 cm - 03/78
26.05.2011 - este - 110 cm - 04/87
27.05.2011 - este - 120 cm - 03/78
01.10.2011 - este - 110 cm - 04/16
18.10.2011 - este - 120 cm - 03/34
18.10.2011 - este - 130 cm - 01/27
19.10.2011 - este - 130 cm - 01/27

24.12.2011 - kenttä - CCI/CIC*** (VaB/130cm/125cm) - 04/23
27.12.2011 - kenttä - CCI/CIC*** (VaB/125cm/120cm) - 05/25

01.02.2015 - Temppuluokka - 01/15
01.02.2015 - Pukukilpailu - 03/15, karusellihevonen

Päiväkirja

20.04.2015

Lettu oli koeajalla Malminkartanon ratsastuskoulussa kolme kuukautta, mutta valitettavasti temperamenttinen tamma ei sopeutunut täyspäiväiseksi tuntihevoseksi, joten se palautui minulle. Nyt kohottelemme uudelleen tamman kuntoa ja palaamme kilparadoille kenttäratsastuksessa ja valjakkoajossa.

15.8.2010

Tänään se tapahtui! Lettu varsoi! Se oli jo edellisenä iltana ollut kovin levoton, mutta varsoi kuitenkin vasta tänään. Se on jo viikon ollut yöt tallissa, jotta varsomista on pystytty seuraamaan videokameroiden avulla, joten näin ruudulta, miten hienosti tamma hoiti varsomisen. Komea varsa sieltä tulikin, aivan emänsä näköinen! Ainoa poikkeus on leveä läsi varsan päässä. Kun myöhemmin kävimme tarkistamassa varsan tarkistin myös sen sukupuolen: kaunis tammavarsa! Täytyykin heti alkaa miettiä varsalle nimeä...

10.8.2010

Sain tänään puhelun eräältä tallityöntekijältä, joka kävi tarkistamassa tammojen kunnon tänään. Lettu on kuulemma jo todella iso ja näyttää varsovan pian. Se on nauttinut laidunajastaan täysin, mutta on kuitenkin edelleen hyvin ihmisrakas tapaus ja antaa tutkia itsensä hyvin. Lennän ylihuomenna Tanskaan ja käyn heti katsomassa Lettua, jotta tiedän tarkemmin, milloin varsominen tapahtuu. Toivon olevani paikalla, kun Letun ensimmäinen jälkeläinen syntyy.

29.7.2010

Lettu vietää edelleen ansaittua lomaansa Tanskassa ja on ystävystynyt muiden tammojen kanssa hyvin. Lettu on astutettu hienolla orilla ja laskettu aika on elokuun puolivälissä, joten vielä vähän aikaa joudumme odottamaan, että tamma varsoo. Olen käynyt Letun kanssa pari kertaa maastoilemassa upeissa maisemissa ja neiti on selvästi nauttinut retkistämme. Kovin rankasti en ole sitä nyt liikuttanut, sillä aikani ei ole millään riittänyt. Pian palaan taas Suomeen, mutta tulen takaisin Tanskaan hieman ennen laskettua aikaa, jotta olen paikalla kun Lettu varsoo.

16.7.2010

Kauaa ei Lettu ehtinytkään Suomessa viipyä! Neiti oli muutaman viikon Viisikon tammojen kanssa laitumella ja kevyessä treenissä samalla, se astutettiin ja nyt se muuttikin joksikin aikaa Tanskaan, SB Dressur Staldin laitumelle. Katsellaan uudelleen sitten syksyllä, josko tamma saataisiin aktiivisempaan valmennukseen ja treeniin, että pääsemme jossain vaiheessa myös kilpailemaan taas. Nyt kun olen tauon jälkeen taas ratsastanut Letulla, olen huomannut, ettei se ole enää sillä tasolla kuin aiemmin. Edelleen se on vahva helppo A, mutta selkeästi vaativammat tehtävät tuottavat ongelmia, eikä se jaksa pysyä peräänannossa kovin kauaa. Olisi ehdottomasti pitänyt ottaa se säännölliseen ratsastukseen paljon aikaisemmin kuin vasta nyt, mutta aikaa ei yksinkertaisesti ollut. Ja kyllähän tamma nautti laidunajastaan - ja nauttii edelleen.

12.7.2010

Tänään kävimme eläinlääkäriasema Alegressa, jossa sille tehtiin terveystarkastus (kaikki ok), sille laitettiin kengät ja se madotettiin. Hampaita ei tarvinnut onneksi raspata. Hintaa tälle tuli 109v€, eli suhteellisen halvalla päästiin. Jonkin ajan kuluttua täytyykin käydä ultraamassa Lettu, jotta tiedämme että varsalla on kaikki kunnossa. Lettu käyttäytyi eläinlääkärillä todella fiksusti, eikä ollut lainkaan hankala. Kengityskin sujui kuin vettä vaan, tamma lähes nukkui koko ajan, eikä hermostunut ollenkaan, vaikkei sillä olekaan kenkiä ollut pitkään aikaan.

8.7.2010

Tänään olikin Niilamon maastoreissu! Lettu oli todella reipas heti alusta asti, mutta pysyi kuitenkin kuulolla kaikesta huolimatta. Se ei turhia säikähdellytkään, vaan käveli tasaisen varmasti koko ajan. Takanamme oli meym. islanninhevostammalla, joka kulki alkumatkan aivan Letun hännässä kiinni liian vauhdin vuoksi, mutta tamma ei häiriintynyt siitäkään, vaan jatkoi matkaansa tyytyväisesti. Edellämme oli Qem norjanvuonohevostammalla ja aluksi pelkäsin, että Lettu ravaa tai laukkaa sen yli, mutta vielä mitä! Vuonistamma mennä puksutti niin reippaasti, että Lettu mahtui helposti laukkaamaankin sen perässä. Välillä tamma tosin pysähtyi oma-alotteisesti syömään ja meinasi syödä koko metsän... Onneksi ei ihan.

Uittotauko tuli todella tarpeeseen, sillä lämpömittari näytti lähes 30 astetta! Lettu olikin aivan innoissaan ja porskutteli menemään kuin vanha konkari, vaikken ole käynyt sitä uittamassa kuin pari kertaa aiemmin. Se ui melko pitkän aikaa ja sain todella käskeä sen pois järvestä, sillä tamma olisi mieluusti jäänyt sinne vaikka koko päiväksi. Loppumatka menikin hieman rauhallisemmin, vaikka edelleenkin Lettu oli innokas, mutta ei niin innokas kuin aluksi. Laukkapätkillä tuli jälleen pari pientä ilopukkia, mutta ne eivät tahtia haitanneet yhtään, koska olin varautunut niihin. Reissu oli kaiken kaikkiaan todella mukava ja porukka oli aivan ihana, tunnelma oli iloinen ja rento. Tällaiselle retkelle voisi lähteä toistekin!

Maaston vetäjä Tinja kirjoitti myös meidän reissustamme arvion: "Lettu oli tänään oikein innokkaalla päällä ja sai kenttä työskentelyyn varmasti lisää puhtia maasitoilemisesta, vieraiden hevosten ja ihmisten kanssa. Virtaa tammasta ainakin löytyi, mutta sait sen kumminkin ja varsinkin vaikea kulkusilla poluilla katsomaan hieman eteensä. Laukkapätkistä taisitte nauttia kumpikin täysin siemauksin kun viiletitte kumpikin vauhdin hurmassa, muutaman ilopukinkin taisi Lettu jossain vaiheessa heittää, mutta hyvin pysyit itse selässä vauhdista huolimatta. Vaikka vauhtia löytyi, saatoit välillä jäädä tamman kanssa jälkeen sen ruokailuhetkien takia, hyvin kuitenkin sait pidettyä Letun aisoissa, etkä antanut sen hotkia koko metsää tyhjäksi (: Ilma oli hieman liiankin lämmin, joten uittopysähdys näytti tekevän terää itse kullekin, ainakin Lettu näytti tykkäävän ja innostui hieman liikaakin. Innostuksissaan neiti kasteli muutkin, mutta porottava aurinko kuivatti nopeasti. Retki sujui teiltä kumminkin hyvin, vaikka innostusta puhkuva tamma välillä höyrysikin liikaa."

1.7.2010

Lettu on ollut siitostammojen kanssa laitumella jo aivan liian pitkään. Viime syksynä se jäi kisatauolle lokakuun alussa stressin vuoksi ja talven se viihtyikin hyvin pihatossa ponien kanssa, kasvattaen hurjan talvikarvan. Kevään tullen ponit siirtyivät rankempaan treeniin, mutta Lettu jäi edelleen pihattoon. Maaliskuun lopussa se siirtyi laitumelle siitostammojen kaveriksi ja siellä se on ollut tähän asti. Välillä olen ratsastanut sillä lyhyitä hetkiä, mutta erityisen rankalla liikunnalla se ei ole ollut - saamme taas aloittaa alusta. Viikon kuluttua osallistumme Niilamon järjestämälle maastoretkelle, josta tulee aikanaan myös sitten kommenttia. Katsotaan, jos vaikka nyt heinäkuussa etsisimme Letulle myös orin ja astuttaisimme sen. Varsa voisi tehdä tähän väliin hyvää.

27.9.2009

Kävin tänään ratsastamassa Letulla ja totesin tamman omaksi energiseksi itsekseen, nyt kun inhottavat hammaspiikit on raspattu pois. Se oli jo karsinassa iloisen ja pirteän oloinen, joten oli mukavaa lähteä maastoon. En viitsinyt laittaa tammalle edes satulaa, vaan lähdin ilman satulaa. Olimme reissussa noin pari tuntia, sillä menimme pääosin vain käyntiä, välillä ravailimme vähän matkaa ja pari lyhyttä laukkapätkääkin otimme. Pidin tänään rennon päivän, sillä eilinen estevalmennus oli melko rankka ja varasin Letulle jo toisenkin valmennuksen lähipäiville. Kyseinen valmennus on kouluvalmennus tasolla vaativa A. Tämä päivä on kuitenkin pyhitetty laiskottelulle. Kun pääsimme taas tallille Lettu oli edelleen pirteä ja hyväntuulinen, joten annoin sille pari ylimääräistä porkkanaa ja rapsuttelin sitä pitkään, samalla kun harjailin sitä. Myöhemmin vein sen takaisin pihattoon Affyn kanssa ja se meni suorinta tietä piehtaroimaan kaikkein mutaisimpaan kohtaan. "Kuten yleensä", ajattelin mielessäni kun katselin tammojen leikkiä ennen kuin lähdin taas omiin töihini.

Eläinlääkärin raportti 26.9.2009

Esplanadalle annettu herpesrokote, hevosinfluenssarokote ja tetanusrokote. Lisäksi tammalta raspattu hampaat, tamma kengitetty ja sille tehty taivutuskoe, jossa ei todettu mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Tamman laajan terveystarkistuksen yhteydessä tarkastettu selkä, josta ei löytynyt mitään syytä apujen vastusteluun, sekä tarkastettu myös suu, josta löytyi muutama aika pahan näköinen hammaspiikki, jotka todennäköisemmin ovat olleet niskoittelun syy. Hampaat raspattiin muutenkin omistajan pyynnöstä tällä kerralla, joten tamman pitäisi pikku hiljaa alkaa käyttäytymään paremmin ratsastettaessa.

Eläinlääkärireissun hinnaksi tuli 178v€, mutta teen mitä vain jotta Letulla olisi kaikki hyvin. Hyvä että hammaspiikit tuli hoidettua pois, arvelinkin että syyt löytyvät suusta, sillä Lettu ei ole selkäänsä arastellutkaan. Eläinlääkärinämme toimii Eläinlääkäriasema Alegre.

25.09.2009

Lettu on kotiutunut todella hyvin Karma & Effectin hektiseen elämään ja se nauttii kun saa asua pihatossa kaiken toiminnan keskellä. Olemme myös kilpailleet jonkin verran nyt viimeisen kolmen-neljän kuukauden ajan ja Lettu tuntuu kehittyvän koko ajan. Eniten olemme kilpailleet kentässä - 20 lähtöä - ja sijoituksia olemmekin napanneet lajista kolme kappaletta, joista yksi on voitto. Alkaa tuntua että kenttä on Letun "oma" laji, sillä se sopii sille erinomaisesti. Letulla oli oma ratsuttajakin kesä-heinäkuun vaihteessa, mutta hän lopetti kun siirryin itse tauolle. Eva oli kuitenkin loistava ratsuttaja, hänen ansiostaan Lettu kehittyi lyhyessä ajassa erittäin paljon.

Kävin tänään kuitenkin varailemassa ajan eläinlääkärille, sillä tamma on viime aikoina ollut ratsastaessa haluton liikkumaan eteenpäin ja selkeästi jopa vastustellut ratsastajan apuja. Samalla käynnillä hoituvat myös muut asiat: hampaiden raspaus, herpes-, hevosinfluenssa- ja tetanusrokote, kengitys, laaja terveystarkastus ja taivutuskoe. Näiden toimenpiteiden on tarkoitus kartoittaa tamman kunto muutenkin. Olen myös miettinyt kovasti jos astuttaisin tamman piakkoin, mutta en tiedä miten se käytännössä onnistuisi, sillä haluaisin Letusta puhdasrotuisen varsan itselleni, mutta mecklenburgin hevosia on kovin vähän missään ja vielä vähemmän Yhdysvalloissa. Täytyy ehkä haudata haaveet joksikin aikaa ja miettiä myöhemmin uudelleen, kun Lettukin on kilpaillut enemmän.

15.9.2009

Lettu ei olekaan vähään aikaan valmentautunut missään lajissa. Kotona olemme vääntäneet koulua ja esteitäkin hypänneet jonkin verran. Viimeksi tänään rakensin harjoitusratamme keskellä olevalle kentälle neljän esteen radan (korkeus n. 80cm) ja kokeilimme, miten hyppääminen sujuu. Aluksi verryttelin tamman hyvin ja siinä olikin työtä! Lettu tuntui todella hitaalta ja laiskalta, mutta vihdoin viimein sain sen liikkumaan oma-aloitteisesti eteenpäin. Teimme muutaman laukkaympyrän ja menimme laukkapuomeja ennen kuin ylitimme ensimmäisen esteen, joka oli vain 50cm korkea pysty pitkällä sivulla. Sain tehdä paljon töitä, että sain Letun ylläpitämään tahdikkaan laukan, mutta se kannatti: tamma ylitti esteen erittäin hienosti. Seuraavaksi siirryimme kahden 70cm korkean pystyn sarjalle toiselle pitkälle sivulle. Alkuun tein muutaman voltin varsin vauhdikkaassa laukassa ja sitten suuntasimme sarjaa kohti.

Ensimmäiselle esteelle laukka oli vähän liian pitkää, joten hyppy tuli todella kaukaa, mutta toiselle esteelle sain laukan koottua paremmin ja Lettu ylitti sen paremmin. Jatkoimme sarjalta suoraan yksittäiselle pystylle, jonka ylitimme varsin reippaasti. Tämän jälkeen pyysin erästä tallityöntekijää nostamaan kaikki esteen 80cm korkeiksi ja tekemään yksittäisesti pystystä okserin. Radalla oli nyt siis kahden esteen sarja, okseri ja trippeli. Aloitimme radan okserilla, jonka ylitys sujuikin erittäin hyvin. Tämän jälkeen tuli lyhyt tie sarjalle, jonka ensimmäinen osa sujui hyvin, mutta toiselle osalle laukka jäi veteläksi - kuten hyppykin. Yli kuitenkin päästiin ja meillä oli pitkä tie trippelille. Kokosin Letun laukan hyvin ja se ylitti esteen erittäin hyvin. Näin hyvää suoritukseen oli hyvä lopettaa ja kehuin Lettua vuolaasti. Teimme vielä muutamat laukkaympyrät ennen kuin otin tamman raviin. Ravailimme parikymmentä minuuttia tehden voltteja ja muita erilaisia kiemuroita, minkä jälkeen hidastin sen käyntiin ja laskeuduin alas selästä. Talutin loppukäynnit samalla kun vein esteet pois kentän keskeltä. Lettu oli loppuratsastuksen ajan hyvin kuulolla, vaikka alku menikin huonosti.

1.9.2009

Lettu on ollut jonkin aikaa laitumella parin siitostamman kanssa ja nauttinut lepohetkestä täysin siemauksin. Tänään aloitimme rauhallisen treenaamisen jälleen. Meillä oli kevyt koulutunti, jonka aiheena oli pohkeenväistö käynnissä ja ravissa. Alkuverryttelyssä teimme pajon voltteja ja lisäsin sekä kokosin tamman ravia. Se alkoikin nopeasti vertyä ja toimi hyvin pienillä avuilla. Noin vartin kuluttua otin tamman käyntiin ja käänsin sen L:stä kohti C:tä pituushalkaisijalle. Kävelimme pari metriä suoraan, kunnes otin tamman paremmin kuulolle ja aloitimme pohkeenväistön vasemmalle. Lettu vaikutti vähän kankealta, mutta pohkeenväistö sujui kuitenkin oikein hyvin. Teimme tämän vuorotellen oikealle ja vasemmalle käynnissä, kunnes otin tamman raviin. Se ravasi todella hienosti! Pohkeenväistötkin sujuivat suorastaan täydellisesti, joten päätin lopettaa kouluväännön siihen ja ohjasin Letun kentän portista kohti maastoreittejä. Ravailimme rauhallisesti lehmusten alla kulkevaa tietä pitkin miltei puoli tuntia ennen kuin palasimme takaisin tallin pihapiiriin. Otin tamman käyntiin ja kävelimme vielä vähän aikaa ennen kuin laskeuduin alas ja vein tamman talliin.

13.8.2009

Lettu on nyt kilpaillut pari kertaa esteratsastuksessa ja olemme panostaneet siihen jonkin verran. Tietenkin olemme myös treenanneet kouluratsastustakin, mutta esteitä enemmän ja sen huomaa. Miltei kaikki ongelmat esteillä ovat kadonneet ja nyt tammalla on todella mukava hypätä! Pari kertaa se on vielä keksinyt omaa puuhaa kesken estetreenin, mutta kovin suuria kohtauksia se ei ole saanut vähään aikaan. Ainoastaan kerran se onnistui yllättämään minut niin pahasti, että putosin, mutta muita haavereita ei ole sattunut. Tämä oli vain lyhyt tilannetiedotus, jatkamme tamman treenaamista vielä.


Ulkoasun © Veikkalay 2010, muokkaus © Ireth » Sivun alkuun