Hevosen kuvat © Tenerife Stables

virtuaalihevonen

Escalda

virallinen nimi Escalda "Alma" rotu mecklenburginhevonen
syntymäaika 24.12.2011 sukupuoli tamma
ikä 18 vuotta (24.2.17) väri ruunikonkimo
säkäkorkeus 170cm omistaja Ireth, VRL-03777
rekisterinumero VH12-153-0001 kasvattaja Ireth
asuintalli Viisikko painotus yleis
saavutukset YLA1, VPVL-I, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-III, VVJ-III koulutus ko. VaB, re. 140cm, va. noviisi / CIC3

Saavutukset

ERJ-II 30.04.2015 pistein 91,5p.
Rakenne 5,5 (10), sijoitukset 40 (40+), suku 20 (20+5), jälkeläiset 11 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

KRJ-III 20.12.2015 pistein 84p.
Rakenne 7 (10), sijoitukset 42 (40+), suku 10 (20+5), jälkeläiset 10 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

KERJ-III 25.01.2106 pistein 88,5p.
Rakenne 5 (10), sijoitukset 40 (40+), suku 13 (20+5), jälkeläiset 15,5 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

VVJ-III 31.01.2016 pistein 81,5p.
Rakenne 6,5 (10), sijoitukset 40 (40+), suku 0 (20+5), jälkeläiset 20 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

YLA1 -palkinto 25.06.2016 pistein 98,5p.
Tekstipisteet [luonne+muut] 32,5 [18+14,5] (40[20+20]), jalostuspisteet 30 [21+9] (33 [21+12]), kisapisteet 19 (22), rakenne 13 (20), lisäpisteet 4 (10).

VPVL-I -palkinto koetilaisuudessa 31.03.2017 pistein 143p.
Rakenne 11,5 (20), kilpailut 40 (40), suku 30 (30), jälkeläiset 24 (30), tekstit 24 (30), lisäpisteet 13,5 (20).

Luonnekuvaus

Yleisesti Escalda - tai Alma - on rohkea ja tasapainoinen hevonen, huomattavasti emäänsä reippaampi ja avoimempi. Tamman kanssa on helppo tulla toimeen, vaikka välillä myös tammamaisuus pilkahtaa esiin. Kuitenkin simppeli ja ystävällinen hevonen, joka oppii nopeasti. Yleensä tämä neiti ei juuri ongelmia aiheuta, mitä nyt välillä säikähtää jotain tai tammailee kiimassa, mutta tämä on harvinaista. Emäänsä verrattuna Alma on ehdottomasti paljon helpompi hevonen käsitellä.

Hoitaessa Alma-neiti on oma ihana itsensä, harvoin sen kanssa tulee mitään ihmeellisiä ongelmia. Se seisoskelee useimmiten rauhallisesti paikallaan ja käytävälläkin sitä voi pitää vaikka irti, sillä se ei taatusti lähde yhtään minnekään. Karsinassa hoitaessa ovi voi huoletta olla auki, eikä Alman mieleenkään tule, että se voisi siitä mihinkään lähteä. Vaikka Alma onkin ystävällinen hevonen, se ei ole erityisen lellittävä kaveri, vaan se arvostaa ripeyttä ja reippautta, eikä mielellään jää turhaan rapsuteltavaksi. Toisinaan sekin tosin haluaa, että sitä pidetään hyvänä, mutta tämä on harvinaisempaa. Kiimassa ollessaan Alma ei pidä takajalkojen käsittelystä ja viuhtoo silloin hännällään kiukkuisesti.

Taluttaminen on ihan peruskauraa, tamma menee nätisti sinne minne pitääkin, myös löysällä narulla. Se ei suotta hermoile tai kiirehdi, Alma kyllä tietää, että se pääsee tarhaan tai sisälle, vaikkei rynnistäisikään sinne kuin viimeistä päivää. Toisinaan se ei antaisi tarhasta kiinni, mutta huuto "Alma perhana!" yleensä saa tamman muuttamaan mielensä, haluaako se sittenkään suututtaa omistajaansa... Alma on opetettu kulkemaan hieman ihmisen takana ja löysällä narulla, joten se ei aina ymmärrä, jos uusi ihminen taluttaakin sitä vierellä ja vieläpä - hui! - tiukalla narulla.

Ratsastaessa neitonen on pirteä, herkkä ja todella kevyt ratsastaa. Se kuuntelee apuja tarkasti ja pyrkii noudattamaan niitä pilkulleen. Vaikka Alma on koulussakin varsin osaava ja erittäin mukava, se on kuitenkin ehdottomasti enemmän estehevonen. Sen liikkeet eivät ole erityisen näyttävät ja toisinaan se on hieman sähläävä olemukseltaan, vaikka ei mikään rynnijä tai kuumakalle olekaan. Rakenteensa puolesta tammasta olisi kyllä voinut tulla vaikka vaativan A:n kouluratsu, mutta kiinnostus lopahti sekä omistajalta että hevoselta treenata niin pitkälle. Mainiosti tamma on kuitenkin kouluradoilla pärjännyt ja sillä on rutkasti sijoituksia myös vaativa B -tasoisilta radoilta.

Esteillä Alma on hyvin samanlainen kuin sileälläkin, mutta ei aivan yhtä herkästi ala sählätä ja höseltää, vaan malttaa keskittyä paremmin. Erikoisemmatkaan esteet eivät tammaa pelota ja se hyppää mielellään aina ja mitä vain. Siitä olisi takuulla tullut vieläkin isompien ratojen tykki, mutta omistajaa pelottaa jo ihan tarpeeksi metri neljässäkympissäkin, joten sen korkeampia tammalla ei ole kokeiltu ratsastajan kanssa. Irtona se hyppää 160cm tuosta noin vain. Tulee siinä asiassa emän emäänsä Esteticaan, ettei oikein kunnioita pienempiä esteitä ja saattaa vain rysäyttää läpi. Isommilla esteillä toimiikin sitten kuin ajatus: pysähtyy ajatuksesta, kääntyy pennin päällä ja hyppää vaikka talon yli.

Maastossa tämä harmaa kaunotar on rohkea ja varmajalkainen, mutta myös hyvin innokas ja toisinaan varsin keskittymiskyvytön. Alman kanssa maastoilu ei aina ole erityisen rentoa tai mukavaa, vaan lähinnä katastrofista toiseen selviämistä. Tai no, hevosella kyllä on hauskaa. Maastoesteillä vauhtia piisaa ihan riittävästi, ei aina liikaa, mutta aivan tarpeeksi. Esteet kyllä ylittyvät sujuvasti, eikä tammalla ole aikaa liikaa miettiä asioita, joten tavallaan esteet maastossa helpottavat Almalla ratsastamista.

Valjakkoajoon tamma opetettiin jo nuorena, että saatiin monipuolistettua sen liikutusta. Aluksi hommat eivät sujuneet kovin hyvin ja kerran neiti onnistui hajottamaan sekä valjaat että kärryt aivan kokonaan riehumisellaan, mutta loppujen lopuksi se saatiin koulutettua ja pikkuhiljaa asiat alkoivat oikeasti sujuakin. Alma toimii hienosti noviisi-tasolla, se kulkee innokkaasti korvat hörössä eteenpäin, katselee ympärilleen ja ainakin yrittää kuunnella kuskia, vaikka välillä sählääminen meneekin kuuntelemisen ohi. Tarkkuusosio ei ole tamman lempipuuhaa, mutta kouluosuus sujuu yleensä hienosti. Kaikkein innokkaimmin tamma kuitenkin lähtee kestävyysosuudelle, sen silmät loistavat ja puhtia tuntuu olevan heti ihan hirvittävästi.

Kisoissa Alma säheltää, höslää ja tuntuu tekevän kymmentä asiaa samaan aikaan. Se on välillä hyvin hyvin rasittavaa, mutta kaikesta on tähänkin asti kuitenkin selvitty - ei ehkä aina kunnialla, mutta ainakin hengissä. Radalla tamma onnistuu useimmiten rauhoittumaan sen verran, että avut menevät läpi, mutta ratsastajan on itse pysyttävä hyvin rauhallisena ja kerrottava tammalle, että kaikki on hyvin, ettei ole mitään hätää.

Varusteet ja tarvikkeet

Varusteet ostamme Equestrian PRO:sta!

Hoitotarvikkeet

Talutus

Vieraissa paikoissa talutetaan nahkariimun kanssa!

Loimitus

Sateella (ei tihkulla): sadeloimi, tuulella alle villaloimi
Pakkasella (yli 10 pakkasastetta): toppaloimi, tuulella alle villaloimi
Hikisenä (ratsastuksen jälkeen): fleeceloimi

Ratsastus

Aina ratsastaessa/lisävarusteet

Koulukisoissa lampaankarvaromaani pois!

Maastossa

Kouluratsastuksessa

Kisoissa valkoinen huopa ja kankisuitset

Esteratsastuksessa

Kisoissa valkoinen huopa

Suojat

Aina ratsastaessa jännesuojat etu- ja takajalkoihin
Kuljetuksessa pintelit patjoineen etu- ja takajalkoihin

Sukutaulu

i. Burgess BE
(rn, 170cm, este)
ii. Bluegrass Kiant
(rn, 171cm, este)
iii. Cemetery
(kadonnut, trn, 173cm)
iie. Regen Blueness
(sivut kadonneet)
ie. Zecilie Hale
(rn, 171cm, este)
iei. Szymond Faiz
(evm, rn, 170cm, este)
iee. Quendolin
(rn, 168cm, este)
e. Estencia
(rnkm, 168cm, yleis)
ei. Passat Belv
(rtkm, 170cm, este)
eii. Prinz Eisenherz
(rtkm, 167cm, este)
eie. Cascade BG
(rt, 172cm, este)
ee. Estetica
(rn, 165cm, yleis)
eei. Mastèr Shot
(evm, rn, 163cm, este)
eee. Esplanada
(prn, 164cm, yleis)

Sukuselvitys kadonneista sukulaisista

III. Cemetery oli suuri (173cm) tummanruunikko mecklenburginhevosori, jolla oli hyvin yhteistyöhaluinen ja ihmisystävällinen luonne. Se ei ollut lainkaan orimainen, paitsi jos lähistöllä oli kiimainen tamma, silloin se saattoi esittää melko mahdottomia tempauksia. Suuresta koostaan huolimatta ori oli todella notkea ja sen vuoksi hyvä aikaratsastushevonen, kuten kunnon estehevosen kuuluukin. Se hyppäsi esteet lennokkaasti ja hyvällä tekniikalla. Se kilpaili aikoinaan 150cm radoilla menestyksekkäästi, mutta siirtyi myöhemmin siitosoriksi. Se on periyttänyt hyvää hyppykykyä, mukjavaa luonnetta ja hyvälaatuisia askellajeja.

IIE. Regen Blueness oli estepainotteinen punarautias mecklenburginhevostamma, jolla korkeutta oli 171cm. Sen omisti Jessi koko tamman eliniän ajan ja se kilpaili hyvällä menestyksellä isoilla esteradoilla. Harmittavaa kyllä, tammaa ei juurikaan käytetty jalostukseen ja sillä onkin vain yksi jälkeläinen.

IEI. Szymond Faiz oli 170-senttinen estehevonen, joka oli väriltään ruunikko ilman merkkejä. Sillä oli reipas ja innokas luonne, mikä olikin omiaan esteradoille, jotka se taitoikin aina korkeimpaan luokkaan asti. Sijoituksia sillä oli monia. Ikävä kyllä ori katosi melko nuorena, eikä sillä ole tiettävästi kuin yksi jälkeläinen.

IEE. Quendolin oli melko sirorakenteinen ruunikko mecklenburginhevostamma, joka oli luonteeltaan ystävällinen ja lempeä, mutta esteillä energinen. Dolliksi kutsuttu tamma oli estepainotteinen ja hyppäsi 150-senttisiä ratoja menestyksekkäästi. Korkeutta sillä 168cm. Tiettävästi Dollilla ei ollut kuin yksi jälkeläinen, estepainotteinen Zecilie Hale.

EEI. Mastèr Shot oli tumma ja tulinen ori, jolta todellakin löytyi luonnetta. Helppoa orin kanssa ei tosiaankaan ollut, sillä se oli hyvin temperamenttinen ja kiihkeä, joskin esteillä aivan lyömätön. Se kilpailikin 160-senttisissä luokissa, koulupuolella taitoa oli Helppoon A:han asti, liikettä ei pidemmälle löytynyt. Ruunikolla orilla oli korkeutta 163cm ja rakenteeltaan se oli kevyehkö, joskaan ei niin kevyt kuin useimmat estehevoset. Myös Shotti oli mecklenburginhevonen kuten sen kolme tunnettua sukupolveakin (evm). Jälkeläisiä orilla on pari kappaletta, joista kaikki muut Esteticaa lukuunottamatta ovat ikävä kyllä kadonneet.

Lähteinä käytetty Viivuskan ja Irethin muistissa olleita tietoja.

Jälkeläiset

s. 15.01.2015 meckl-t Espinette (i. Chryses von Lark), om. Ireth VRL-03777
s. 20.01.2015 meckl-o Esperzoa (i. Lexus Krypton), om. Viivuska VRL-00502
s. 16.02.2015 meckl-o River Inkedin (i. Inkdrop Vegas xx), om. Pierre VRL-10531

Valmennukset

Yksityinen ratsutus/valmennus 28.12.2012

Valmentajan, ambitious apachen, kommentit:

"Kaarsin maasturini täysin uuden tallin pihaan, tänään olisi vuorossa 3-vuotias tamma. Astuin autosta ja näkökenttääni osuikin heti kaunis nuori tamma harjattavana pihamaalla. Menin tervehtimään ja lähdimme samantien kentälle päin. Aluksi pyysin vain kävelemään kenttää ympäri, jotta näin minkälainen suhde Irethillä ja Almalla on. Alma oli erittäin pirtsakan ja innokkaan oloinen, kovin rohkealtakin vaikutti. Rakentelin kentälle puomisarjan ympyrälle ja virittelin pressun maahan. Pyysin aloittelemaan menemällä puomeja käynnissä molempiin suuntiin. Almalle puomit tuntui olevan jo tuttu juttu, joten siirryimme haastavampiin hommiin.

Pyysin Irethiä väistättämään Almaa pohkeenväistön omaisesti molemmin puolin, raippaa ja ääntä apuna käyttäen. Alkuun Alma oli hieman hämillään, mutta Ireth pysyi hyvin napakkana ja väistöaskeleetkin alkoi löytyä. Väistöjä harjoiteltiinkin sitten jos jonkinmoisin keinoin niin ympyröillä, suorilla kuin paikoillaankin - muutamasta protesti keulimisesta huolimatta Alma suoriutui varsin hyvin. Loppuun pyysin vielä paria kävelemään pressun yli. Nuori neiti pisti tästä varsinaisen mekkalan pystyyn ja jouduin menemään Irethin avuksi ojentamaan neiti näpsää. Kun tamma oli taas neljällä jalalla kauniisti paikoillaan, oli uuden yrityksen aika, tällä kertaa oli hieman vielä empimistä, mutta yli mentiin kuitenkin. Parin toiston jälkeen homma sujui kuin vettä vain. Sitten päästinkin Irethin ja Alman tekemään loppuvenyttelyt."

Yksityinen kouluvalmennus 31.03.2013

Valmentajana Pentti Virtanen (evm), taso Helppo A (kirjoittanut omistaja)

Valmennus alkoi pienellä häslingillä, sillä maneesin katolta putosi valtava kasa lunta, minkä vuoksi Alma sitten vähän jännittyi ja alkoi säheltää itsekin. Muutaman minuutin kuluttua se onneksi rauhoittui ja pääsimme aloittamaan varsinaiset tehtävät. Aluksi otimme pohkeenväistöä sekä käynnissä että ravissa molempiin suuntiin hyödyntäen pituushalkaisijaa. Pentti huuteli aina välillä lisäohjeita ja kehoitti minua tarkkailemaan istuinluideni asentoa, sillä meinaan herkästi puskea hevosta väärään suuntaan. Riittävän monesti kun kuulin huomautuksen tästä aloin viimeinkin istua Alman selässä hyvässä tasapainossa.

Keskityimme tänään pohkeenväistön lisäksi avotaivutukseen, joka on meille ratsukkona tuottanut pienoista päänvaivaa jo pidempään. Alma kyllä osaa kyseisen liikkeen, samoin minä ainakin Alman emällä, emänemällä ja emänemänemällä, mutta nyt tämän nuorimmaisen kanssa juttu on tuottanut vaikeuksia. Jälleen kerran ongelma löytyi omasta istunnastani, olen niin kauhean vino ettei mikään ihme jos avotaivutus ei luonnistu kunnolla. Sainkin ohjeeksi keskittyä vastedes vielä enemmän siihen, että istun keskellä hevosta hyvässä ryhdissä, enkä nojaile oikealle tai vasemmalle. Muutoin valmennus sujui meiltä hyvin ja sen lopuksi Alma saikin pari porkkanaa palkinnoksi.

Estevalmennus 07.05.2015

Valmentajana Em., taso 140cm

Rakentelin kentälle ison ja vaativan esteradan, joka sisälsi normaaleiden pystyjen ja oksereiden lisäksi muummoassa kolmoissarjan, sekä muutaman todella tiukan käännöksen ja lyhyen lähestymisen. Tällä välin verryttelin Alman kaikissa askellajeissa. Otettiin vielä muutamia verryttelyhyppyjä molemmissa suunnissa ennen kuin päästiin radan pariin.

Seuraavaksi hyppäsitte radan, ensin hieman pienemmillä esteillä. Rata alkoi kiltisti yksittäisellä pystyllä, jonka selvititte helposti. Seuraavaksi tuli pitkä okseri, joka ei teille tuottanut ongelmia. Sitten tiukka tie kapeammalle pystylle, jonka selvititte myös ongelmitta. Kolmoissarjalle päästyänne alkoivat ensimmäiset ongelmat, kun hyppy a-osalle lähti liian kaukaa, joten b-osalta jäitte hyvin kauas, mutta rämmitte sen yli, c-osalle tuli sitten kielto kun askel ei sopinut ollenkaan. Otettiin koko sarja uusiksi ja tällä kertaa olitte Alman kanssa paremmin hereillä ja ponnistuspaikka ensimmäiselle osalle löytyi helposti. Loppu radasta ei esiintynyt mitään ongelmia, joten nostin esteet 140cm korkeuteen ja tultiin rata uusiksi. Painotin, että nyt täytyy jokaiselle esteelle ratsastaa tarkasti, että ponnistuspaikat löytyy kun esteet on isompia ja pelkkä iso hyppy ei enää pelasta. Otit neuvosta vaarin ja ratsastit skarppina koko radan läpi eikä yksikään puomi edes kolissut. Oikein loistavaa työtä Alman kanssa!

Lopuksi kehotin teitä harjoittelemaan kotona itsenäisesti pienemmilläkin esteillä tarkkaavaisuutta, koska aina treenejä ei voi isoilla esteillä suorittaa ja treenata täytyy silti. Muuten valmennus sujui todella hyvin.

Kouluvalmennus 29.12.2015

Valmentajana Em., tasolla Vaativa B

Alma ravaili reippaannäköisesti kentällä kun saavuin, annoin sinun verrytellä Alman rauhassa loppuun asti ja tein samalla huomioita siitä, mitkä ehkäpä ovat teidän kompastuskivenne kouluradalla. Tästä keskustelimmekin välikäyntien aikana ja lopulta päätin, että pysymme suunnitelmassa, jonka jo aiemmin olin laatinut. Eli ohjelmassa oli avo- ja sulkutaivutuksia ravissa, jotka sopivat hyvin hevoselle jonka keskittymiskyky välillä herpaantu, niissä kun pienikin herpaantuminen näkyy heti liikkeestä lepsumisena.

Aloitimme avotaivutuksella pituushalkaisijaa pitkin, ravissa. Se sujui ensimmäisellä kertaa oikein hyvin, toisella kertaakin, avotaivutuksen suuntaa vaihdettua, kaikki sujui hyvin. Kolmannella kertaa Alman keskittyminen alkoi herpaantua ja jouduit korjaamaan sitä monta kertaa linjan aikana, mutta sait yllättävän hyvin korjattua kuitenkin. Muutin harjoitusta niin että puolet linjasta tultiin avotaivutuksessa, puolet sulkutaivutuksessa. Nyt Alma jaksoi taas keskittyä hetken aikaa ja taivutukset sujuivat oikein hienosti. Lopetimme harjoituksen ennen kuin Alma ehti seuraavan kerran menettää hermonsa ja kyllästyä. Lopuksi käskin sinun antaa Alman laukata pitkää, reipasta ja hyvin pyörivää laukkaa pidemmässä muodossa muutaman kierroksen kenttää ympäri, kun on niin kauheasti koottu niin hetken aikaa on hyvä mennä rennosti. Tämän jälkeen loppuravit ja päivän urakka on ohi.

Alma on oikein osaava ja miellyttämishaluinen tamma, joka ei vaan jaksa niin sanottuja turhia toistoja. Ei ehkä paras mahdollinen oppimestari, mutta oikein oivallinen kilpahevonen, jonka kanssa varmasti kisakentillä pärjää mikäli se on yhtään samanlainen kisoissa kuin näin treeneissä.

Tarinakilpailut

05.04.2015 Tuiskulan talli

Tuiskulassa VVJ-kilpailut, luokkana noviisi koulukoe yksiköille. Sijoitus 4/6.

Tehtävänanto: Kaikki osallistujat koristelevat hevosen ja/tai valjakkokärryt pääsiäisteeman mukaisesti. Kerro tarinan muodossa omasta teemastasi. Miksi valitsit juuri sen, miten se toteutettiin ja miten hevosesi reagoi koristeluihin? Ei sanarajaa. Arvostellaan kekseliäisyyden ja teemaan sopivuuden perusteella.

Maalasin hevoseni mustaksi ja vaunuiksi valitsin kaikkein isoimmat ja raskaimmat, jotka olivat jo valmiiksi mustat ja joiden etuosaan kiinnitin pahvista tehdyn kaatonokan. Kyllä, hevoseni esitti kissaa ja vaunut kahvipannua, itseni olin luonnollisesti maskeerannut noita-akaksi. Alma suhtautui kaikkeen tähän kisahevosen varmuudella, se antoi minun maalata itsensä eri väriseksi eikä edes hätkähtänyt minua luutineni ja liehuvine hameineni. Ainoa mutka matkaan tuli kun vaivalla väsäämäni nokka putosi kesken radan ja Alma sai pskahalvauksen sen seurauksena.

30.04.2015 Wyat Shetlands, VVJ-cup

Wyat Shetlandsissa VVJ-cup-kilpailut, luokkana noviisi yhdistetty yksiköille. Sijoitus 3/3.

Tehtävänanto: Groomisi on sairastunut syötyään edellisenä iltana liikaa juustonaksuja, ja saat kuulla tästä vasta puoli tuntia ennen lähtövuoroasi. Mitä teet?

Ireth (VRL-03777) - Escalda VH12-153-0001 Puhkuin intoa valjastaessani Almaa valmiiksi, olimme treenanneet paljon ja tamma oli loistovireessä tulevaa suoritusta ajatellen. Vilkuilin samalla sivusilmällä kelloani, sillä groomi ei ollut vielä tullut paikalle. Viimein näin hänet kuitenkin kauempaa ja vilkutin hänelle iloisesti. Tämä ei kuitenkaan heilauttanut kättä takaisin vaan laahusti luoksemme ja näytti lähinnä vihreältä, oli kuulemma syönyt juustonaksuja eilen niin paljon, että hyvä kun tolpillaan pysyi ja siltä tämä kyllä näyttikin.

"Et sää kyllä voi groomina toimia, sähän oksennat ekassa kaarteessa", tokaisin hänelle ja tunsin hikipisaroiden kihoavan niskaani. Tämä mutkisti suunnitelmiamme huomattavasti. Kävimme lyhyen väittelyn siitä kiipeääkö groomini kyytiin vai ei, mutta lopulta tulimme molemmat siihen tulokseen, että hänen on viisainta jäädä katsomaan, sillä tämän keskustelun aikana hän oli juossut kolmesti vessassa. Yritin soittaa muutamalle tuttavalleni, mutta kukaan heistä ei näin lyhyellä varoitusajalla päässyt auttamaan meitä, mutta eräs heistä tiesi, että valjakkoajokisoihin oli tullut syksyllä sääntömuutos, jonka mukaan groomi ei ollut pakollinen, joskin suositeltava. Tähän vedoten lähdimme Alman kanssa sitten suorittamaan omaa osaamme, minun rukoillessa että homma toimii vaikkemme ole ikinä edes treenanneet kestävyysosiota ilman groomia.

10.05.2015 Ascuns Farm

Ascns Farmilla KRJ-kilpailut, luokkana Vaativa B. Sijoitus 6/15.

Tehtävänanto: Mikä suomalaisen iskelmätaivaan tähti kuvastaa ratsusi sielunelämää parhaiten (melodialtaan, tunnelmaltaan, sanoiltaan jne jne)? Laita biisi Youtube-linkkinä ja halutessasi perustele lyhyesti, miksi juuri se kuvaa ratsuasi niin mainiosti.

Kaija Koo - Tinakenkätyttö
"Ehkä hänet on luotu lentämään, ettei sulata tie hänen kenkiään" tuntuu olevan Alman motto ratsuna ja elämässä muutenkin.

24.05.2015 Kidlington Stables

Kidlington Stablesissa KRJ-kilpailut, luokkana Vaativa B. Sijoitus 9/9.

Tehtävänanto: Hevosesi on kilpailupäivänä käyttäytynyt normaalista poikkeavasti. Onko lauhkea lehmäsi muuttunut villiorhiksi, vai käyttäytyykö ikuinen kakarasi kerrankin kuin oikea kouluratsu? Kerro kuinka päivänne sujui, oliko tilanne positiivinen vai täysi katastrofi?

Ongelmat alkoivat jo verryttelyssä, mikä ei todellakaan ole Almalle tyypillistä. Se pelkäsi kuollakseen verryttelyalueen porttia, vaikkei ole eläissään pelännyt yhtään mitään, ei edes sitä kun eräänä keväänä päätin imuroida siitä irtokarvat pois. Nyt se loikki kahdella jalalla ja korskui ihan kauhuissaan kun se edes vilkaisi porttia - samanlaista kuin kotikentällä. Hyvä etten lentänyt maahan kun se kesken lisätyn ravin näki moisen hökötyksen ja otti valtavan loikan toiseen suuntaan. Jouduin pyytämään kisahoitajan taluttamaan, kyllä, taluttamaan, meidät siitä ohi että pääsimme kisaradalle.

Siellä tamma näki mitä hirvittävimmän tuomaripöydän ja homma meni päin mäntyä näin kauniisti sanoen. Tavallisesti niin rohkea ja kuuliainen ratsuni hyppi joka suuntaan kuin aropupu, ei suostunut pysähtymään tervehdykseen ja tikitti pikkuruista ravia selkä alhaalla ja kireänä kuin viulunkieli, pystymättä kuuntelemaan apuja oikeastaan ollenkaan. Viittä metriä lähemmäs toista lyhyttä sivua emme päässeet ja kaikki muukin meni "vähän sinne päin". Lopulta minun oli pakko keskeyttää koko suoritus, kun "rauhallinen ja tasainen" ratsuni sinkosi laukannostossa häntä suorana eteenpäin vailla mitään hallintaa. Lopulta poistuimmekin kouluaitojen yli hypäten, emme suinkaan portista.

Kilpailukalenteri

KRJ - 48 sijoitusta, 2 cup-sijoitusta

24.10.2013 - Vaativa B - 03/40
25.10.2013 - Vaativa B - 01/50
26.10.2013 - Vaativa B - 03/50
27.10.2013 - Vaativa B - 01/40
28.10.2013 - Vaativa B - 04/50
30.10.2013 - Vaativa B - 07/50
30.10.2013 - Helppo A - 03/50
31.10.2013 - Vaativa B - 02/50
01.11.2013 - Helppo A - 02/40
01.11.2013 - Helppo A - 01/50
01.11.2013 - Helppo A - 02/50
01.11.2013 - Vaativa B - 05/40
02.11.2013 - Helppo A - 05/50
04.11.2013 - Vaativa B - 05/40
04.11.2013 - Vaativa B - 06/40
06.11.2013 - Helppo A - 02/40
06.11.2013 - Helppo A - 03/50
06.11.2013 - Helppo A - 07/50
07.11.2013 - Vaativa B - 06/40
07.11.2013 - Helppo A - 01/50
08.11.2013 - Helppo A - 04/50
08.11.2013 - Helppo A - 01/50
08.11.2013 - Vaativa B - 03/30
09.11.2013 - Helppo A - 06/40
11.11.2013 - Vaativa B - 04/40
11.11.2013 - Vaativa B - 05/30
11.11.2013 - Vaativa B - 01/40
15.11.2013 - Helppo A - 01/40
16.11.2013 - Helppo A - 01/50
16.11.2013 - Vaativa B - 05/30
19.11.2013 - Vaativa B - 04/30
19.11.2013 - Vaativa B - 05/30
19.11.2013 - Vaativa B - 05/30
19.11.2013 - Vaativa B - 01/30
21.11.2013 - Helppo A - 02/40
22.11.2013 - Helppo A - 02/40
22.11.2013 - Vaativa B - 02/30
22.11.2013 - Vaativa B - 05/30
24.11.2013 - Helppo A - 06/40
25.11.2013 - Vaativa B - 01/30
25.11.2013 - Vaativa B - 02/30
12.12.2013 - Vaativa B - 04/40
18.01.2015 - Vaativa B - 02/30
25.01.2015 - Vaativa B - 04/40
26.01.2015 - Vaativa B - 04/40
27.01.2015 - Vaativa B - 01/40
31.01.2015 - Vaativa B - 05/415, KRJ-cup
30.04.2015 - Helppo A - 23/319, KRJ-cup

ERJ - 42 sijoitusta

07.11.2013 - 140 cm - 04/27
08.11.2013 - 140 cm - 04/32
09.11.2013 - 140 cm - 04/27
04.12.2013 - 130 cm - 06/40
06.12.2013 - 80 cm - 01/30
16.01.2015 - 130 cm - 05/30
17.01.2015 - 130 cm - 05/30
17.01.2015 - 130 cm - 02/30
20.01.2015 - 120 cm - 03/50
21.01.2015 - 140 cm - 05/30
23.01.2015 - 140 cm - 05/40
24.01.2015 - 140 cm - 05/30
24.01.2015 - 120 cm - 04/50
24.01.2015 - 120 cm - 04/17
24.01.2015 - 130 cm - 05/30
25.01.2015 - 130 cm - 01/30
25.01.2015 - 120 cm - 05/30
25.01.2015 - 120 cm - 03/30
25.01.2015 - 120 cm - 01/50
25.01.2015 - 140 cm - 02/30
25.01.2015 - 130 cm - 04/30
25.01.2015 - 140 cm - 06/40
26.01.2015 - 130 cm - 03/30
26.01.2015 - 130 cm - 02/40
27.01.2015 - 120 cm - 04/30
27.01.2015 - 130 cm - 03/30
27.01.2015 - 140 cm - 02/30
30.01.2015 - 120 cm - 03/30
01.02.2015 - 120 cm - 01/30
01.02.2015 - 120 cm - 01/30
04.02.2015 - 120 cm - 03/30
04.02.2015 - 120 cm - 01/30
06.02.2015 - 120 cm - 03/30
06.02.2015 - 120 cm - 04/30
09.02.2015 - 120 cm - 05/30
13.02.2015 - 120 cm - 05/30
16.02.2015 - 120 cm - 03/30
19.02.2015 - 120 cm - 03/30
20.02.2015 - 120 cm - 03/30
20.02.2015 - 120 cm - 02/30
22.02.2015 - 120 cm - 05/30
22.02.2015 - 120 cm - 03/30

VVJ - 41 sijoitusta, 1 cup-sijoitus

05.11.2013 - Noviisi yhdistetty - 01/22
14.11.2013 - Noviisi yhdistetty - 05/40
23.11.2013 - Noviisi parivaljakko - 01/30
27.11.2013 - Noviisi parivaljakko - 05/30
15.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 04/19
17.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 03/19
20.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 03/20
25.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 02/16
25.01.2015 - Noviisi yhdistetty - 01/24
27.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 02/26
27.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 03/17
30.01.2015 - Noviisi parivaljakko - 04/44
01.02.2015 - Noviisi parivaljakko - 01/17
03.02.2015 - Noviisi parivaljakko - 05/26
18.02.2015 - Noviisi parivaljakko - 02/14
27.02.2015 - Noviisi parivaljakko - 03/21
28.02.2015 - Noviisi parivaljakko - 04/21
03.03.2015 - Noviisi parivaljakko - 03/21
05.03.2015 - Noviisi yhdistetty - 01/30
08.03.2015 - Noviisi yhdistetty - 05/30
04.04.2015 - Noviisi yhdistetty - 01/40
13.04.2015 - Noviisi yhdistetty - 05/40
21.04.2015 - Noviisi yhdistetty - 04/40
23.04.2015 - Noviisi yhdistetty - 02/21
24.04.2015 - Noviisi yhdistetty - 02/40
25.04.2015 - Noviisi yhdistetty - 03/30
28.04.2015 - Noviisi yhdistetty - 04/40
29.04.2015 - Noviisi yhdistetty - 06/40
11.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 03/40
12.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 01/30
13.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 04/40
16.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 02/30
16.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 03/40
17.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 03/30
18.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 02/40
23.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 06/40
27.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 01/40
28.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 03/40
29.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 01/30
31.05.2015 - Noviisi yhdistetty - 02/19
30.01.2016 - Noviisi yhdistetty - 05/72, VVJ-cup

KERJ - 41 sijoitusta

23.01.2015 - CIC3 - 05/30
25.01.2015 - CIC3 - 03/30
26.01.2015 - CIC3 - 02/30
27.01.2015 - CIC3 - 02/16
28.01.2015 - CIC3 - 02/30
29.01.2015 - CIC3 - 01/30
31.01.2015 - CIC3 - 05/30
02.02.2015 - CIC1 - 03/40
05.02.2015 - CIC3 - 01/30
06.02.2015 - CIC3 - 04/30
12.02.2015 - CIC3 - 02/30
13.02.2015 - CIC3 - 02/30
14.02.2015 - CIC3 - 04/30
16.02.2015 - CIC3 - 01/30
17.02.2015 - CIC3 - 03/30
18.02.2015 - CIC3 - 01/30
18.02.2015 - CIC3 - 02/30
21.02.2015 - CIC3 - 07/50
24.02.2015 - CIC3 - 06/40
24.02.2015 - CIC3 - 05/30
26.02.2015 - CIC3 - 05/30
01.03.2015 - CIC3 - 04/30
01.03.2015 - CIC3 - 01/15
01.03.2015 - CIC3 - 03/30
02.03.2015 - CIC3 - 04/30
03.03.2015 - CIC3 - 02/30
06.03.2015 - CIC3 - 04/25
09.03.2015 - CIC3 - 03/25
10.03.2015 - CIC3 - 03/25
11.03.2015 - CIC3 - 04/25
19.03.2015 - CIC3 - 04/25
23.03.2015 - CIC3 - 02/25
23.03.2015 - CIC3 - 06/40
25.03.2015 - CIC3 - 05/25
29.03.2015 - CIC3 - 02/06
30.03.2015 - CIC3 - 02/06
02.04.2015 - CIC3 - 03/32
07.04.2015 - CIC3 - 02/12
09.04.2015 - CIC3 - 04/30
13.04.2015 - CIC3 - 05/25
20.04.2015 - CIC3 - 04/18

Päiväkirja

24.3.2014 - nytkö se on jo aikuinen? (Alma 5v)

Aika kiitää kuin siivillä, Almakin on jo viisivuotias, ihan aikuinen hevonen, vaikka nuori vielä onkin. Se on osoittanut olevansa kovanluokan kilparatsu koulussa ja esteillä, onpa se valjakossakin pärjännyt. Kenttäratsastuksen aloittaminen on tarkoituksella jätetty hieman myöhemmäksi, minulla ei ole mitään tarvetta viedä näin nuorta hevosta maastoesteille kuin ihan satunnaisesti.

Muutama päivä sitten kävimme kyllä kokeilemassa miltä maastossa hyppääminen tuntuisi ja Alma kyllä tykkäsi! Se on aina maastossa innoissaan, kulkee korvat hörössä pitkällä askeleella, mutta nyt nähtyään esteitä puiden lomassa se alkoi selvästi terästäytyä. Rauhoittelin innokasta ratsuani ja ravailimme rauhallisesti esteiden ympärillä, jotta tamma tottuisi moisten hökötysten olemassaoloon. Muutaman kierroksen jälkeen ohjasin sen edelleen ravissa pientä tukkiestettä kohti ja rohkaisin sitä hyppäämään. Ainahan Alma hyppää, niin nytkin, joskin hieman normaalia isommalla loikalla. Taputin sitä ja ohjasin sen laukassa toista, hieman isompaa tukkia kohti. Tämäkin ylittyi helposti, joten tulimme muutaman tukkiesteen "radan" rauhallisessa laukassa.

Pikkuneiti selvästi nautti tästä hommasta, se hyppäsi rohkeasti ja sujuvasti, mutta pysyi käsissä varsin helposti kuitenkin. Päätin ottaa vielä yhden banketin uutena esteenä ennen tallille palaamista ja se aiheuttikin hieman pään vaivaa tammalle, sillä se ei tajunnut että ns. portaat nousevat ylöspäin, vaan kompastui ja lähes kaatui turvalleen. Otimme esteen heti uudelleen ja nyt Almakin tajusi jutun jujun ja banketti suoritettiin moitteettomasti. Tästä kiitoksena tamma sai paljon kehuja ja pääsimme loppuverryttelemään. Hieno tyttö!

24.12.2013 - oon nelivuotias, oppimaan innokas (Alma 4v)

Tuntuu vaikealta käsittää, että Cian ensimmäinen varsa on 4-vuotias hevosenalku, ei enää varsa, vaan nuori hevonen, joka kovaa vauhtia on suuntaamassa kisaradoille monessa lajissa. Tämän kauniin jouluaaton kunniaksi tamma saikin ihan oman havukranssin karsinaansa, pari joulupiparia ja ihan liikaa lepertelyä.

Iltapäivällä päätin käydä neidin kanssa maastossa ilman satulaa, nauttimassa lumisateesta ja ihanan rauhallisesta hetkestä. Se hyvä puoli yksin elämisessä on, että voi jouluaatonkin viettää juuri kuten haluaa, eli vaikka käymällä neljävuotiaan ratsunalun kanssa maastossa ilman satulaa, testaamassa vieläkö tasapaino on kunnossa. Alma olikin innokkaasti lähdössä matkaan, joten annoin sille pidempää ohjaa, että se pääsi liikkumaan pitkällä askeleella. Kaiken kaikkiaan meillä sujui hirveän hyvin, tamma ei pöllöillyt ja itse uskalsin antaa sille enemmän vapauksia kuin yleensä. Kai se on joulumieli minullakin, kaikesta huolimatta.

24.6.2013 - ensimmäiset kisat!

Tänään Alman elämässä tapahtui jotain mullistavaa: se oli ensimmäisissä kisoissaan! Lajina oli kouluratsastus ja luokkana helppo C, eli varsin helppo aloitus. Tamma oli tosi jännittynyt, mutta kuitenkin reipas oma itsensä, ei se pelännyt hälinää tai muita ihmisiä, kunhan oli erittäin herkkä ja säpäkkä läpi koko kisapäivän. Radalla tamma sai päähänsä tervehdyksessä tehdä ihmeellisen hyppypompun ja koko rata oli muutenkin varsin vauhdikas, Alman motto tuntui olevan "vauhti sata, aivot nolla" ja siltä meidän meno sitten näyttikin (ja tuntui!) kun myöhemmin näin videon radastamme.

Mainetta ja kunniaa ei tullut, olimme luokkamme toisiksi viimeisiä, mutta tulos oli hyväksytty, mistä olin erittäin iloinen. Alma kuitenkin teki parhaansa, vaikka keskittyminen vaikeuksia tuottikin. Kiitoksena tästä se sai muutaman porkkanan iltakaurojensa sekaan.

24.12.2012 - iso tyttö jo (Alma 3v)

"Paljon onnea Alma!" hihkaisin tammalle heti aamusta kun tulin talliin antamaan hevosille aamuheiniä. Tamma katsoi minua pää kallellaan ja kuopi maata kärsimättömänä. Heitin sille heinää eteen ja kipaisin rehuvarastosta hakemaan pari porkkanaa synttärisankarille. Olin suunnitellut ajolenkin tälle päivälle, sillä olisi muutenkin Alman liikutuspäivä. Se on nyt liikkunut 2-3 kertaa viikossa ajaen tai taluttaen, kerran viikossa selästä käsin ja määrä olisi nyt tarkoitus nostaan kolmeen tai neljään kertaan viikossa, ajaen, taluttaen tai ratsain. En ole halunnut kiirehtiä neidin kanssa liikoja, mutta ratsukoulutus on toki jo aloitettu hiljaksiin. Hyvin tamma on kaikkeen suhtautunut, se on avoimen utelias kaikkea uutta kohtaan, eikä säpsyile tai arastele mitään, toisin kuin emänsä ratsukoulutuksen aikana...

Syötyään heinänsä aloin harjata tammaa rauhallisesti, samalla syöttäen sille porkkanoita taskustani. Puunasin Alman korvista häntään asti ennen kuin hain tamman suitset ja valjaat. Neiti alkoi olla aika innoissaan, mutta malttoi kuitenkin olla nätisti. Pian talutinkin sen valjaskatokseen ja kiinnitin kärryt tamman perään. Syötin sille viimeisen porkkanan ennen kuin irrotin ketjut ja hyppäsin kyytiin. Tamma lähti liikkeelle kuin mikäkin ravuri, joten sain alkuun himmailla sen vauhtia kovastikin. Muutoin reissu sujui mainiosti ja kotiinpaluu oli miellyttävän rauhallinen.

29.12.2011 - pikkuiseen tutustumista

Varsa on vielä aivan pieni, vaikka onkin kasvanut jo huimasti, mutta nyt huomaa jo selvän eron Ciaan: siinä missä Cia varsana säntäsi ihmisiä karkuun ja kurkki emänsä takaa maailmaa, tulee pikkuneiti heti tutustumaan kaikkeen ja kaikkiin. Se ei arastele yhtään ja emänsä komentelusta huolimatta tutustuu maailmaan omaan reippaaseen tahtiinsa. Tästä tulee varmasti hyvä ratsu, sillä sen rempseä luonne koituu varmasti hyödyksi etenkin esteillä. Nimipohdinta on vielä kesken, mutta eiköhän sekin tälle hurmaavalle tytölle vielä keksitä. Almaksi pikkuista honkkelia on nyt kutsuttu, mutta varsan oikea nimi tulee olemaan samaa sarjaa kuin emälinjankin nimet, eli Es-alkuinen. Pian olisikin aika siirtää Cia ja Alma tarhaamaan Titan, eli Cian emän kanssa, jotta pikkuinenkin pääsee tutustumaan uusiin hevosiin.

24.12.2011 - Hyvää joulua!

Tämä on paras joulu koskaan, sillä sain parhaan joululahjan ikinä: Cia varsoi varhain aamulla! Varsa on hontelo ja isokokoinen, tästä tulee takuulla emäänsä isompi aikuisena. Ruunikolta näyttää, mutta varsa voi olla myös kimo kuten Cia. Aika näyttää. Se vaikutti rohkealta, sillä heti jaloille päästyään se alkoi tutkia karsinaa ja tuli minuakin katsomaan, kun kävin tarkistamassa emän ja varsan voinnin. Ihastuksekseni huomasin myös, että varsa on tamma! Olen aivan täpinöissäni, Cia teki juuri niin täydellisen varsan kuin olla ja voi. Reippaasti pikkuinen meni imemään maitoa, kunhan oli aikansa ihmetellyt minua ja Cia hoivasi sitä niin hellästi, etten voinut kuin hymyillä sitä katsellessani. Emätamma näytti juuri siltä, että se on luotu hoitamaan varsaansa.


Ulkoasun © Veikkalay 2010, muokkaus © Ireth » Sivun alkuun