Carmen

Kuvagalleria

virtuaalihevonen

© Ireth

Ulkoasu © 2011 Mayflower layouts

Perustiedot
Nimi Carmen
Rotu tilastohevonen
Sukupuoli tamma
Väri punaruunikko
Syntymäpäivä 20.10.2013 (4v 21.10.13)
Ikä 12 vuotta (16.6.2016)
Säkäkorkeus 156cm
Rekisterinumero VH13-102-0066
Omistaja Örp (VRL-13239)
Kasvattaja Örp
Hoitaja - (hoitokirja)

Koulutus ko. VaB, re. 100cm, va. Vaa
Painotus yleispainotus
Saavutukset KRJ-I 101p. 2/15, ERJ-I 102p.2/15, VVJ-II 99p. 7/16
Sukutaulu

isä

Ch AGH Tuulenpuuska
rt, 162cm, YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, VPA3, KTK-III

ii.

Kiukun-Puuska
EVM, prt, 163cm

iii.

AER Kiukuttelija
EVM, rt, 165cm

iie.

Tuuletar
EVM, trt, 151cm

ie.

Tuulityttö
EVM, vrt, 162cm

iei.

Tuulenpoika
EVM, prt, 158cm

iee.

Tuulahdus
EVM, trt, 161cm

emä

Március Shalott ox
150cm, mkm

ei.

Texas ox
mkm, 151vm

eii.

Far Away You ox
EVM

eie.

Cyprus ox
EVM

ee.

Arabella ox
mkm, 150cm

eei.

Desert King ox
EVM

eee.

American Beauty ox
EVM
Jälkeläiset
s. 01.01.2015 til-o Bailey (i. Dunkel's Blade), om. Örp
s. 11.01.2015 til-t Elaine (i. Hi-fi Killer '5), om. Örp
s. 04.12.2016 til-t Cappuccina (i. Sokerikuun Cerviel), om. Sandra Mäkelä

Sukuselvitys

Carmenin isä on AGH Tuulenpuuska ”Puuska” on hieman villi ja vallaton suomenhevosori joka on menestynyt etenkin kouluratsastuksessa. Puuskan isä Kiukun-Puuska oli taitava ja reipas kouluratsu joka vaati ehdottoman luottamuksen, jotta hoitotoimenpiteet onnistuivat mutkattomasti. Hyvärakenteinen ja ori todisti kykynsä niin vaativilla kouluradoilla kuin toimimana erinomaisena siitosorina. Orin jälkeläiset ovat näyttäviä hevosia joilla on luonnostaan oikea liike.

III. AER Kiukuttelija keräsi aikanaan mainetta kenttäradoilta, etenkin näyttävien kouluosuuksiensa ansiosta. Periyttäjänä Kiukuttelija on ollut hyvä, mutta siitoskäyttöä rajoitti paljon orin erittäin huono tiinehdyttämisprosentti.
IIE. Tuuletar oli siro ja pienehkö tamma jonka ystävällisen luonteen ansiosta monet lapset pääsivät hevosta hoitamaan ja sillä ratsastamaan. Tuuletar kilpaili kouluratsastuksella tasolla vaativa A ja hyppäsi metrin esteitä. Eläkepäivinään Tuuletar jatkoi kilpailemista seuratasolla nuoren ratsastajan kanssa.

Puuskan emä Tuulityttö oli vaaleanrautias, vahvarakenteinen yksilö. Koostaan huolimatta tamma oli kevyt ja taipuisa ratsu joka toimi monessa lajissa. Tuulityttö kilpaili koulussa helppoa A:ta, 120cm esteitä ja vaativan tason valjakkoa. Luonteeltaan se oli pääsääntöisesti kiltti, mutta etenkin kiimojen aikaan erittäin tammamainen ja kokeileva. Tuulitytöllä on 7 jälkeläistä ja se on periyttänyt hyviä käyttöhevosia joilla on tietynlaista haastavuutta luonteessa.

IEI. Tuulenpoika oli nuorempana käytössä kilpahevosena kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. Myöhemmin Tuulenpoika myytiin ratsastuskoululle jossa se oli lasten suosikki helpon ja rauhallisen luonteensa ansiosta. Tuulenpoika ruunattiin nuorena, ja sillä onkin vain kaksi jälkeläistä.
IEE. Tuulahdus toimi tasaisen varmana kenttäratsuna. Se oli koulutettu tasolle vaativa B ja 110cm ja menestyi kaikissa kolmessa lajissa runsaasti. Tämä tummanrautias tamma oli luonteeltaan yritteliäs ja rehellinen työmyyrä.

Carmenin emä on oma hevoseni, Március Shalott ox. Lotta on herkkä ja kuumahko arabi joka on todistanut kykynsä monitoimihevosena kilpailemalla lajeissa laidasta laitaan. Monipuoliset käyttöominaisuudet oli myös Lotan isällä Texas ox:llä. Texas oli kimo ori joka kilpaili niin koulu- ja esteratsastuksessa kuin westernissä. Kilpailukentillä Texas oli todellinen katseenkääntäjä ja kotioloissa ori oli hyvinkin rauhallinen ja hillitty eikä lainkaan orimainen.

EII. Far Away You ox kilpaili aikanaan jonkin verran westernissä. Kilpaura jäi orin kohdalla melko lyhyeen ikävän loukkaantumisen vuoksi, jolloin ori siirtyi siitoskäyttöön. Far Away Youlla on muutama erittäin menestynyt jälkeläinen, mutta periyttäjänä se oli kuitenkin pääsääntöisesti melko kehno ja erittäin epätasainen.
EIE. Cyprus ox toimi pitkään tuntiratsuna, mutta stressiherkkyyden vuoksi siirtyi yksityiselle harrastehevoseksi. Cyprus ei koskaan ollut kilpahevonen, mutta omistajansa mukaan toimi monipuolisessa harrastekäytössä erinomaisesti. Cyprus sai elämänsä aikana vain yhden varsan, Texasin.

Lotan emä Arabella ox eli Bella on todella kiltti lasten opetusmestari ja omistajansa luotto kisakumppani westerniin.

EEI. Desert King ox oli kuin elokuvien Satuhevonen jonka luonne sointui upeaan ulkomuotoon täydellisesti. Dessu kantakirjattiin 1. kantakirjaluokkaan ja se menestyi upeasti kansainvälisissä western-kilpailuissa. Jälkeläisiä Dessulla on useita kymmeniä joilla on harrastettu mm. matkaratsastusta, westerniä sekä koulua hyvällä menestyksellä.
EEE. American Beauty ox oli omistajiensa haave, astetta parempi harrasteratsu. Betty kilpaili seura- ja aluetasolla esteillä, kouluratsastuksessa ja matkaratsastuksessa. Kärpäskimo tamma ei ollut luonteeltaan erityisen sosiaalinen ja etenkin kilpailupaikoilla luimi muille hevosille jatkuvasti.

Luonnekuvaus

Carmen on luonteeltaan mitä ihanteellisin kilpahevonen. Se on tasapainoinen, omalla moottorilla kulkeva ja aktiviinen, unohtamatta kuitenkaan pientä pilkettä silmäkulmassa. Se on pääsääntöisesti hoitotoimenpiteissä varsin mutkaton otus, joka nauttii koko sydämestään, kun sitä harjataan tai kun sen kanssa käydään talutusmaastossa, muttei se myöskään koskaan laiskottele ratsuna. Carmenia ei yleensä joudu käskemään, riittää että siltä pyytää kauniisti, mitä sen haluaakin tekevän. Vaikka tamman molemmat vanhemmat ovat varsin vauhdikkaita tapauksia, on Carmen selvästi niitä helpompi hallita, vaikkei tämäkään tamma mikään lastenratsu ole.

Taluttaessa Carmen on nätisti, mitä nyt joskus keväällä saattaa koittaa kiskaista ruohotupsujen perään, ahne kun on. Tammalle onkin ollut helppo opettaa myös erilaisia pieniä temppuja, kuten kumartaminen, sillä se on niin kovasti ruuan perään. Pystyy kuitenkin keskittymään esimerkiksi maastossa myös työskentelyyn, vaikka ympärillä olisikin kaikkea ihanaa maisteltavaa. Kaikki hoitotoimenpiteet kengitys ja hampaiden raspaus mukaan lukien sujuvat ongelmitta, Carmen on varsasta asti tottunut kaikenlaisiin toimenpiteisiin, joten mikään ei sen maailmaa hetkauta. Erityisen paljon tamma pitää siitä, kun sen kaulaa harjataan tai rapsutetaan harjan alta oikein kunnolla, silloin se venyttää kaulaansa ja ynisee tyytyväisenä. Carmenilla ei muuten juuri ole huonoja tapoja, mutta tarhassa ollessaan sillä on ikävä tapa hajottaa sekä itsensä että tarhakavereiden loimet - ja yleensä myös viereisissä tarhoissa oleskelevien loimet.

Ratsastaessa Carmen kulkee täysin omin jaloin, sitä ei tarvitse patistella eteenpäin, mutta ei myöskään kovasti pyytää hidastamaankaan. Se toimii loistavasti pelkillä painoavuilla ja on kaikin puolin herkkä istunnalle. Tamman kanssa on saanut kuitenkin aina olla tarkkana siitä, että se ei ala sähläämään, vaan malttaa tehdä yhden asian kerrallaan, eikä esimerkiksi yritä nostaa kaikkia neljää jalkaa samaan aikaan ilmaan - se yritti sitä varsana ja tuiskahti turvalleen. Tamman bravuuri kouluradalla on todella upea keskilaukka, eikä sen keskiravikaan huonoimmasta päästä missään nimessä ole.

Esteillä tamma syttyy selvästi, sen silmät suorastaan loistavat kun se näkee kentällä esteitä ja alkuun se yleensä steppaileekin hieman malttamattomana. Kyllä se ratsastajaa kuitenkin malttaa kuunnella, eikä tee ainakaan liikaa omia ratkaisuja. Carmen on todella rohkea hyppääjä, se ei ole kieltäytynyt hyppäämästä kuin muutaman kerran eikä se pelkää mitään. Tämä toki näkyy joskus myös hieman negatiivisena puolena, sillä se ei ole kovin varovainen, vaan puomit putoilevat joskus turhan helposti. Kääntyy kuitenkin helposti ja osaa luonnostaan hakeutua hyvälle linjalle, kunhan ratsastaja kertoo missä järjestyksessä esteet kuuluu hypätä.

Maastossa Carmen on yhtä rohkea kuin aina, joskin vaikeammassa maastossa se on toisinaan hieman kömpelö, eikä oikein hahmota missä sen kaikki jalat menevät. Pienen kömpelyyden se kuitenkin korvaa innokkuudella ja kuuliaisuudella, Carmen kuitenkin yrittää aina parhaansa. Maastoesteitäkin se hyppää mielellään ja selvästi pitää siitä erittäin paljon. Vauhti meinaa välillä kiihtyä liiaksikin, mutta koskaan tamma ei kuitenkaan jätä kuuntelematta ratsastajan pidätteitä, maastoesteillä niitä joutuu vain tekemään tavallista enemmän. Ryhmässäkin Carmenilla voi maastoilla ja se voi täysin ongelmitta olla jonon ensimmäinen, keskimmäinen tai viimeinen, kaikki käy tälle tammalle.

Westernissä tamma toimii myös oikein kivasti. Vauhtilajeissa se ei toki ole nopeimmasta päästä, mutta voi miten se nauttiikaan barrel racingista! Carmenin kanssa on joutunut tekemään paljon töitä, että se pystyisi työskentelemään muiden lajien matalassa, pitkässä muodossa rentona, tamma nimittäin mielellään nostaisi päänsä turhan ylös ja jännittäisi selkäänsä. Carmen pitää kovasti slide stopeista ja spineistä, vaikkei se niissä erityisen taitava olekaan kömpelyytensä vuoksi. Yhteenvetona voisikin todeta, että Carmen pitää likipitäen kaikista western-lajeista ja on niissä keskinkertainen, mutta huippuhyvä se ei ole missään lajissa.

Kärryjen edessä Carmen viihtyy loistavasti! Sillä on luonnostaan melko korkea muoto ja näyttävät liikkeet, joten ainakin rakenteensa puolesta se sopii lajiin erinomaisesti. Tarkkuusosiossa Carmen tarvitsee kuskiltaan paljon apua ja tukea, mutta koko ajan se kuitenkin yrittää kaikkensa. Maraton-osuus on Carmenin mielestä hauskaa, kun saa mennä reippaasti ja yleensä melko vaihtelevassa maastossa. Parivaljakossa Carmen toimii myös hienosti, jopa paremmin kuin yksin, sillä silloin sen kömpelyys ei ole aivan niin silmiinpistävää, kun toinen hevonen hieman tasapainottaa tilannetta.

Kisoissa ollessaan Carmen kyllä vaistoaa jännittyneen tunnelman, mutta ei anna sen vaikuttaa itseensä millään tavalla. Se pystyy rentoutumaan pahimmassakin hulinassa ja vaikka nukkumaan odotellessaan pääsyä radalle. Kuten sanottu, juuri mikään ei Carmenin maailmaa hetkauta, se on todella tasapainoinen ja rohkea. Oikeastaan se toimii kisoissa aivan samalla tavalla kuin kotonakin, oli laji mikä hyvänsä ja kilpailut miten isot tahansa. Eikä ratsastajankaan kisajännitys haittaa pätkääkään.

Päiväkirja

14.11.2014 Hullua miten nopeasti mielialat voivatkaan muuttua. Vielä toissapäivänä uin syvimmissä vesissä kun pohdin Carmenin kohtaloa ja koin huonoa omatuntoa huomioimattomuudesta. Ei tarvita kuin yksi hyvä päivä, yksi hyvä suunnitelma ja yksi hyvä tukihenkilö niin maailma näyttää taas kauneimpia värejään. Kirjoittelinkin toissapäivänä päiväkirjaan ajatuksiani ja olin loppuun lisännyt maininnan puhelusta. Se puhelu on tämän täysikäännöksen takana.

Ireth soitti minulle kysyäkseen Carmenin emän, Lotan, kuulumisia. Aiheet polveilivat Lotasta kouluratsastuksen kautta maneesien rakentamiseen ja lopulta sadan aiheenvaihdon jälkeen puhuimme Carmenista. Tai no, Ireth ensin vain kuunteli kun minä avauduin ja itkin. Kerroin kaiken mitä päässäni on liikkunut ja Ireth oli myötätuntoinen ja kannustava.

Sain puhelun aikana itseäni jo hiukan kasailtua, kunnes Ireth yhtäkkiä hihkaisi innostuksissaan. Meni hetki ennenkuin sain selvää hänen nopeasta puheestaan, mutta lopulta poimiessani sanan sieltä ja toisen täältä sain kuin sainkin selville Irethin idean.

Naksutinkoulutus. Temppujen opettelu. Salamakaan ei iske niin voimalla tai niin tyhjältä taivaalta kuin tuo loistava idea. Juuri sitä Carmen ja minä kaipasimme, jotain aivan uutta ja erilaista yhteistä puuhaa. Kaiken kukkuraksi Ireth oli juuri bongannut netistä ilmoituksen viimehetken peruutuspaikasta temppukurssille lähistöllämme jonka ensimmäinen kerta olisi seuraavana päivänä - siis eilen! Hätiköin lopettamaan puhelua Irethin kanssa ja sain varattua viimeisen paikan kurssille.

Hevosten temppukurssin järjesti itseoppinut nuori nainen, joka vannoo positiivisen vahvistamisen ja "hippiheppailun" nimeen, hänen omaa termiään lainatakseni. Ensimmäisellä kerralla kokeilimme erilaisia palkitsemisvaihtoehtoja joista erityisesti omenalastut olivat tamman mieleen. Parituntisen kurssin loppupuolella saimme jo aloitettu naksuttimeen ehdollistamisen joka lähti luonnistumaan oikein mallikkaasti. Carmenin silmissä paloi taas voimakkaana se kipinä, jota olin niin kaivannut.

Saimme kotiläksyksi naksuttimeen ehdollistamisen jatkamista ja lisäksi sain itselleni hurjan pitkän linkkilistan erilaisiin temppuvideoihin ja opetussivustoille. Ennen seuraavaa kurssikertaa kahden viikon päästä, minun kuuluu päättää mihin kolmeen temppuun kurssin kahdella viimeisellä kerralla keskitymme. Ehdin jo alustavasti hieman vilkuilla videoita ja olen mitä todennäköisemmin valikoimassa tempuiksi kavion annon, kumartamisen ja raipan nostamisen.

Tänään syöttelin Carmenille muutaman porkkanan samalla naksutellen. Kun porkkanat loppuivat alkoi Carmen hakemaan huomiotani erilaisin tavoin, jotta se olisi saanut taas naksauksen säestämänä porkkanoita. Amatöörinäkin huomaa, miten potentiaalinen luonne hevosella on, ja siksipä odotukseni tulevia koulutuksia kohtaan on korkealla.

12.11.2014 Painin huonon omatunnon kanssa taas kerran. Carmen on helppo hevonen, ehkä liiankin helppo. Huomaan, että taas kerran Carmen on jäänyt sivuun monesta. Usean hevosen omistajat olivat toki varoitelleet minua siitä, kuinka helposti se tallin helpoin hevonen jää sivuun. En tietenkään naiivina uskonut varoituksia, mutta tässä sitä nyt ollaan.

Carmenin kanssa ei olla edes kilpailtu viimeaikoina. Se on päässyt aivan liian harvoin valmennuksiin ja jopa meidän maastolenkit ovat vähentyneet. Heräsin kunnolla tilanteeseen, kun kuulin, miten hevosia hoitamassa käyneet tytöt puhuivat keskenään. He puhuivat Carmenista, ja siitä miten he eivät ikinä jättäisi niin hienoa hevosta sivuun, miten se menee hukkaan luonani.

En osaa edes kuvailla miten pahalta tuntuu, kun kuulee jonkun sanovan että oma kasvatti menee hukkaan. Oma kasvatti menee hukkaan kun se on kasvattajallaan. Se kaikkein ensimmäinen kasvatti, pitkän suunnittelun ja harkinnan tulos. Niin siinä vain silti on käynyt, enkä tiedä millä helpottaisin oloani. Tekisi mieli lyödä hanskat tiskiin ja luovuttaa, myydä hevoset pois, tai ainakin Carmen. Ehkä se löytäisi arvoisensa kodin jossa se saisi kaiken ansaitsemansa huomion.

En tiedä elänkö vain pahinta foal blues -aikaa, vai mistä on kyse. Pyörittelen vaan käsissäni kansiota johon olen koonnut kilpailuiden arvostelulomakkeet ja muita tärkeitä muistoja Carmenista, itken ja ulisen ja mietin mitä tekisin. Voi kuinka toivon, että joku osaisi pelastaa minut ja Carmenin tästä tilanteesta.

--

Ireth soitti ja puhuimme pitkät pätkät. Huomiselle on mielenkiintoisia suunnitelmia!

Kisakalenteri

KRJ - 47 sijoitusta

31.10.2013 - HeA - 04/34
01.11.2013 - HeA - 03/50
01.11.2013 - HeA - 05/50
02.11.2013 - HeA - 04/50
02.11.2013 - HeA - 05/50
02.11.2013 - VaB - 04/40
03.11.2013 - HeA - 05/50
03.11.2013 - HeA - 03/50
04.11.2013 - HeA - 06/50
04.11.2013 - VaB - 01/40
05.11.2013 - VaB - 01/40
07.11.2013 - VaB - 03/40
07.11.2013 - VaB - 02/40
08.11.2013 - VaB - 03/40
08.11.2013 - VaB - 05/30
09.11.2013 - HeA - 03/50
09.11.2013 - VaB - 02/30
10.11.2013 - HeA - 07/50
10.11.2013 - VaB - 03/50
10.11.2013 - VaB - 02/30
10.11.2013 - VaB - 01/30
10.11.2013 - HeA - 04/50
11.11.2013 - VaB - 04/30
12.11.2013 - VaB - 03/30
13.11.2013 - VaB - 05/30
14.11.2013 - HeA - 05/30
15.11.2013 - VaB - 03/50
15.11.2013 - VaB - 04/30
16.11.2013 - HeA - 05/30
16.11.2013 - HeA - 01/30
16.11.2013 - HeA - 05/30
16.11.2013 - VaB - 06/40
16.11.2013 - VaB - 02/40
17.11.2013 - VaB - 02/40
17.11.2013 - HeA - 05/30
18.11.2013 - HeA - 02/30
18.11.2013 - HeA - 01/30
18.11.2013 - HeA - 03/30
19.11.2013 - HeA - 03/30
19.11.2013 - HeA - 03/30
20.11.2013 - HeA - 05/30
20.11.2013 - VaB - 05/30
20.11.2013 - HeA - 05/30
21.11.2013 - HeA - 05/30
23.11.2013 - HeA - 01/30
23.11.2013 - VaB - 04/40
25.11.2013 - HeA - 04/30

ERJ - 41 sijoitusta

05.11.2013 - 100cm - 05/30
06.11.2013 - 100cm - 01/30
24.11.2013 - 100cm - 06/50
27.11.2013 - 90cm - 02/50
29.11.2013 - 90cm - 02/50
29.11.2013 - 100cm - 01/50
04.12.2013 - 100cm - 05/40
05.12.2013 - 100cm - 03/30
06.12.2013 - 100cm - 02/40
07.12.2013 - 100cm - 02/40
08.12.2013 - 100cm - 04/30
09.12.2013 - 100cm - 02/40
09.12.2013 - 100cm - 02/30
09.12.2013 - 100cm - 03/40
10.12.2013 - 100cm - 05/40
11.12.2013 - 100cm - 04/40
12.12.2013 - 100cm - 03/40
13.12.2013 - 100cm - 01/40
15.12.2013 - 100cm - 04/40
15.12.2013 - 100cm - 07/70
17.12.2013 - 100cm - 05/40
19.12.2013 - 100cm - 03/40
27.01.2015 - 80cm - 05/30
28.01.2015 - 100cm - 05/30
28.01.2015 - 100cm - 03/30
29.01.2015 - 100cm - 03/30
30.01.2015 - 100cm - 02/30
01.02.2015 - 100cm - 05/30
02.02.2015 - 100cm - 01/30
03.02.2015 - 90cm - 05/30
04.02.2015 - 100cm - 01/30
04.02.2015 - 100cm - 04/30
06.02.2015 - 100cm - 04/30
08.02.2015 - 100cm - 04/30
08.02.2015 - 100cm - 04/30
08.02.2015 - 100cm - 02/30
08.02.2015 - 100cm - 03/30
09.02.2015 - 100cm - 03/30
09.02.2015 - 100cm - 02/30
09.02.2015 - 100cm - 05/30
11.02.2015 - 100cm - 05/30

Villit koulu - 7 sijoitusta

02.11.2013 - HeA - 02/30
02.11.2013 - VaB - 05/25
11.11.2013 - HeA - 03/30
20.11.2013 - HeA - 02/30
23.11.2013 - HeA - 01/30
25.11.2013 - HeA - 05/30
01.02.2015 - HeA - 05/46

Villit este - 5 sijoitus

30.10.2013 - 100cm - 01/71 VPA-cup
01.12.2013 - 50cm - 02/22
01.12.2013 - 70cm - 02/19
01.12.2013 - 100cm - 04/17
01.02.2015 - 60cm - 04/26

KERJ - 43 sijoitusta

06.02.2015 - Helppo - 03/30
10.02.2015 - Helppo - 03/40
11.02.2015 - Helppo - 03/40
13.02.2015 - Helppo - 06/40
22.03.2015 - Helppo - 01/30
22.12.2015 - Helppo - 03/40
25.12.2015 - Helppo - 03/40
26.12.2015 - Helppo - 02/40
27.12.2015 - Helppo - 01/40
28.12.2015 - Helppo - 02/30
05.01.2016 - Helppo - 03/30
16.01.2016 - Helppo - 03/30
17.01.2016 - Helppo - 03/30
19.01.2016 - Helppo - 04/30
20.01.2016 - Helppo - 01/30
20.01.2016 - Helppo - 06/40
21.01.2016 - Helppo - 05/30
21.01.2016 - Helppo - 02/30
27.01.2016 - Helppo - 01/30
28.01.2016 - Helppo - 03/40
30.01.2016 - Helppo - 03/40
30.01.2016 - Helppo - 02/40
31.01.2016 - Helppo - 02/30
03.02.2016 - Helppo - 04/40
04.02.2016 - Helppo - 04/40
09.02.2016 - Helppo - 04/30
09.02.2016 - Helppo - 01/40
03.03.2016 - Helppo - 01/50
05.03.2016 - Helppo - 06/37
07.03.2016 - Helppo - 04/37
07.03.2016 - Helppo - 07/50
08.03.2016 - Helppo - 03/40
10.03.2016 - Helppo - 05/50
17.03.2016 - Helppo - 01/37
27.03.2016 - Helppo - 05/40
01.04.2016 - Helppo - 02/40
01.04.2016 - Helppo - 06/36
02.04.2016 - Helppo - 04/30
02.04.2016 - Helppo - 05/40
04.04.2016 - Helppo - 05/30
05.04.2016 - Helppo - 02/40
06.04.2016 - Helppo - 05/40
08.04.2016 - Helppo - 02/40

Villit kenttä

WRJ - 40 sijoitusta, 3 cup-sij.

14.11.2013 - Western riding - 01/35
31.10.2013 - Cutting - 04/54, WRJ-Cup
31.10.2013 - Breakaway roping - 02/38, WRJ-Cup
23.01.2015 - Ranch trail - 05/28
23.01.2015 - Barrel racing - 05/28
24.01.2015 - Western riding - 03/27
24.01.2015 - Ranch trail - 04/28
26.01.2015 - Barrel racing - 02/28
26.01.2015 - Versatile horse - 05/40
26.01.2015 - Reining - 01/40
27.01.2015 - Barrel racing - 03/28
28.01.2015 - Reining - 03/29
28.01.2015 - Pole bending - 05/28
29.01.2015 - Ranch trail - 05/40
29.01.2015 - Barrel racing - 04/40
30.01.2015 - Western trail - 01/34
30.01.2015 - Western pleasure - 04/36
30.01.2015 - Western riding - 03/27
31.01.2015 - Ranch trail - 05/28
31.01.2015 - Pole bending - 02/28
31.01.2015 - Halter - 05/30
31.01.2015 - Reined cow horse - 06/40, WRJ-Cup
31.01.2015 - Western trail - 04/34
01.02.2015 - Ranch trail - 04/34
02.02.2015 - Barrel racing - 06/42
03.02.2015 - Pole bending - 01/28
04.02.2015 - Pole bending - 03/28
05.02.2015 - Reined cow horse - 02/30
05.02.2015 - Calf roping - 01/30
06.02.2015 - Western riding - 05/27
06.02.2015 - Pole bending - 04/38
07.02.2015 - Reined cow horse - 01/30
07.02.2015 - Barrel racing - 04/38
10.02.2015 - Barrel racing - 04/38
14.02.2015 - Reining - 02/30
15.02.2015 - Ranch trail - 02/14
01.07.2016 - Calf roping - 01/30
02.07.2016 - Cutting - 02/30
06.07.2016 - Freestyle reining - 02/30
06.07.2016 - Pole bending - 02/30

MEJ - 4 sijoitusta

19.01.2015 - 90cm - 03/17
20.01.2015 - 100cm - 02/23
31.01.2015 - 100cm - 04/23
01.02.2015 - 100cm - 03/23

VVJ - 40 sijoitusta

28.10.2013 - Vaativa yhdistetty - 04/40
30.10.2013 - Vaativa yhdistetty - 03/40
03.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 07/50
06.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 02/50
07.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 04/33
08.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 07/50
08.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 07/50
09.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 03/33
10.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 01/50
12.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 04/25
14.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 03/25
13.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 04/40
14.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 03/40
16.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 01/25
26.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 04/30
26.01.2015 - Vaativa yhdistetty - 07/84
27.01.2015 - Vaativa yhdistetty - 01/30
27.01.2015 - Vaativa yhdistetty - 01/30
29.01.2015 - Vaativa yhdistetty - 02/84
01.02.2015 - Vaativa yhdistetty - 03/30
02.02.2015 - Vaativa yhdistetty - 02/20
07.02.2015 - Vaativa yhdistetty - 01/40
16.02.2015 - Vaativa yhdistetty - 03/32
20.02.2015 - Vaativa yhdistetty - 04/32
26.02.2015 - Vaativa yhdistetty - 04/30
25.06.2016 - Vaativa yhdistetty - 04/50
30.06.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/50
02.07.2016 - Vaativa tarkkuuskoe - 03/39
05.07.2016 - Vaativa koulukoe - 03/25
10.07.2016 - Vaativa tarkkuuskoe - 06/39
12.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 01/30
12.07.2016 - Vaativa yhdistetty 03/38
13.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 02/30
17.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 01/30
18.07.2016 - Vaativa tarkkuuskoe - 01/39
21.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 05/30
22.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 02/30
28.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 05/30
29.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 01/30
30.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 01/30

Villit näyttelyt

Valmennukset

16.01.2015 - Kouluvalmennus VaB / Ireth
Tänään valmennuksen aiheena oli pysähdyksestä ja peruutuksesta siirtyminen suoraan laukkaan. Tamma oli alusta asti hyvin kuulolla ja pyrki noudattamaan apujasi säntillisesti. Taisit itse hieman jännittää, sillä apusi olivat alkuun vähän epäselviä ja Carmen hämmentyi niistä jonkin verran ja alkoi itsekin sählätä. Kun sait hetken rauhoittua alkoi tammakin toimia.

Carmenin pysähdykset olivat todella hyviä ja tasapainoisia, mutta laukannosto suoraan paikaltaan tuotti sille hieman ongelmia. Näytti aivan siltä kuin se ei olisi oikein tiennyt missä järjestyksessä jalkojen olisi pitänyt liikkua. Kun pidit sen koko ajan terävänä ja valppaana, alkoivat laukannostotkin sujua huomattavasti paremmin. Peruuttaminen oli muuten mallikelpoista, mutta voisit tehdä sen vielä pienemmillä avuilla, kyllä Carmen kuuntelee. Tässäkin sinun tulee pitää hevonen hereillä koko tehtävän ajan, eikä antaa sen herpaantua missään vaiheessa.

Kaiken kaikkiaan valmennus meni kummaltakin oikein hyvin, olette varsin toimiva ratsukko kunhan muistat itse pysyä rauhallisena etkä hermostu, vaikka alkuun ei onnistuisikaan. Carmen pyrkii kuitenkin koko ajan miellyttämään sinua ja noudattamaan ohjeitasi.

Muut tekstit

Carmenin temput

Kumartaminen oli aivan ensimmäinen temppu jonka opetin Carmenille hevosten temppukurssilla. Opetuksessa etenimme täysin operantisti sheippaamalla toivotun käytöksen pikkuhiljaa. Palkitsemiseen käytin (ja käytän!) erilaisia herkkuja kuten omenaa, porkkanoita ja heppanameja. Välillä Carmen saa heinänsä temppujen teon jälkeen.

Kumartamisen lisäksi olen opettanut Carmenille kavion annon, joka on yksi tamman suosikkitempuista. Valitettavasti kavion antaminen rupesi yleistymään niin voimakkaasti, että jouduin vähentämään tempun tekoa ikävien riskitilanteiden karttamiseksi.

Carmen osaa nostaa joitakin esineitä, mutta sillä on ikävä tapa tiputtaa esineet kesken kaiken. Nostaminen on siis temppuna vielä hyvin keskeneräinen ja pyrinkin vahvistamaan temppua viikoittain.

Käsimerkkien ja pienen houkuttelun avulla Carmen osaa myös pyöriä itsensä ympäri molempiin suuntiin, peruuttaa ja ravistaa päätään.